0 termék 0Ft
Karácsonyi mézeskalács diétásan

Karácsonyi mézeskalács diétásan

A karácsonyi készülődés elengedhetetlen mozdulata a mézeskalács készítés. Ezek a kekszek nem csak finomak, de illatukkal karácsonyi hangulatot teremtenek, közösen készítve együtt tölti az idejét a család, és már jó előre le lehet gyártani akár egy nagyobb adagot is, és dobozban eltehetjük az ünnepekre. Díszítésére is rengeteg variáció létezik, bárhogy is tálaljuk, mindenképpen sikert aratunk vele.

A diétázók azonban legtöbbször erre az időre felfüggesztik az addig szigorúan betartott szabályokat, mondván, csak egyszer van karácsony egy évben. Viszont ez alatt az idő alatt olyan tetemes mennyiségű kalóriát vihetünk be a szervezetünkbe, aminek következtében az újév első napján bizony nem folytatjuk a diétát, hanem újra kezdjük.

De erre is van megoldás. Gyártsd le mézeskalácsaidat diétásan, cukormentesen, egészségesés alak barát verzióban. Ha úgy érzed, a család vagy a rokonság többi tagja nem díjazná az ötletet, akkor sincs gond, saját magadnak készítsd el a reform változatot és falatozz bűntudat nélkül.

Ez a diétás mézeskalács egyszerűen nagyszerű, és megsúgom, még csak mézet sem tartalmaz, hiszen van nekünk egy különleges természetes édesítőnk az agave szirup, ami hogy, hogy nem ízre tökéletesen hasonlít a mézhez, állagát tekintve folyósabb ugyan, de könnyű vele dolgozni.

Utazz el télen és bérelj szállást olcsón

A szénhidrát tartalmat úgy csökkentjük, hogy alacsony szénhidrát tartalmú lisztet keverünk finomliszttel. Ma már többféle márkában kaphatóak azok a lisztek,amelyeknek 100 grammjában mindössze 6 gramm szénhidrát található. A cukrot természetes édesítőszerre cseréljük.Ezekkel a szénhidrát tartalmat körülbelül a harmadára redukáljuk, és bár az agave szirup tartalmaz kalóriát és szénhidrátot is, alacsony glikémiás indexének köszönhetően lassan szívódik fel. Természetesen a mézeskalácsunk készülhet teljes kiőrlésű lisztből is, ami szintén lassabban szívódik fel, és ezzel elkerülhető a falásroham.

Hozzávalók:

0,5 kiló liszt (2/3 alacsony szénhidrát tartalmú zéró liszt,1/3 finomliszt)

17 deka cukornak megfelelő édesítő (lehet kevesebb is, ki mennyire szereti édesen)

1 evőkanál szódabikarbóna

Mézeskalács fűszerkeverék (házilag is készíthető)

2 tojás + 1 sárgája

25 deka agave szirup (méz helyett)

75gr margarin

A mézeskalács alapanyagokat összegyúrjuk, kicsit ragadós maradhat a tészta, de semmi gond, mert 1-2 órát a nyújtás és szaggatás előtt pihentetni kell. Liszttől függően elő fordulhat, hogy több zsiradékra van szükség. Minél több a liszt koncentrátum benne, és a teljes kiőrlésű lisztek, annál több folyadékot igényel, így ha nem áll össze, akkor tegyél bele egy kis extra margarint.

Mikor letelt a pihenő idő, lisztezett deszkán pár mm vastagra sodorjuk a tésztát, hiszen dagadni fog a szódabikarbónának köszönhetően, sütőpapíros tepsibe tesszük és 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, ezután kicsit lejjebb vehetjük a hőfokot. Amikor már érzed az illatát,pillants rá, vastagságtól függően akár már 7 perc alatt is elkészülhet, mikor egyenletes aranybarna akkor ki is veheted.

Érdemes előre több tepsinyi diétás mézeskalácsot kiszaggatni, mivel gyorsan sülnek és ne menjen feleslegesen üresjáratban a sütő.
Amikor arany barnák, akkor még nagyon puhák a mézeskalácsok, így óvatosan vedd ki őket a tepsiből, viszont a hozzávalóknak köszönhetően egy hét múlva sem fog bele törni a fogad, a keksz puha marad.

A cukormentes, szénhidrátcsökkentett mézeskalácsot díszíteni diétás alapanyagokkal érdemes, ha már alakbarát mézeskalácsot sütöttünk. Hagyhatod akár natúrba is, de cukormentes csokival is bevonhatod.

Ne hagyd ki! Készíts mézeskalács házat is otthonra, vagy karácsonyi ajándékként!

Szállásfoglalás, autóbérlés, repjegy, hajósutak kedvező áron.

8 comments

  1. ReplyNiki

    Köszönöm szépen! Jogos, erre nem is gondoltam! Jövőre így fogunk eljárni! Most hétvégén a diétás zserbódon van a sor. Kíváncsian várjuk, de elnézve a receptet ott majd nem kell zsiradékot növelni, mert több lesz benne alapban, és szaggatni sem kell. 🙂 Én köszönöm, hogy megosztottad a receptet! 🙂

  2. ReplyNiki

    Szia! Köszönöm a receptet! Lenne egy kérdésem, ha nem bánod. Tegnap elkészítettük. Nagyon finom lett, viszont az, hogy a szaggatás macerás volt nem kifejezés. Nem, hogy nem lett ragacsos a tészta, hanem konkrétan morzsolódot. A kérdésem, hogy ez a 2,5 dkg vaj elég, jól olvasom? Mert ennyi margarint adtunk hozzá. Változtatásnak csak annyit eszközöltünk, hogy a Ch csökkentett lisztet mi tk tönköllyel kevertük be, nem szívesen használunk finomított anyagokat. Köszi szépen, hogyha válaszolsz!


    1. Author
      ReplyCodrean-Mágyel Györgyi

      Szia! A szénhidrát csökkentett liszt önmagában is nagyon rost gazdag és a tk. tönköly liszttel keverve szerintem túl tömény lett a tészta. Egyszer elkészítettem csak teljes kiőrlésű lisztből, akkor nekem is az volt a bajom, hogy nyújtani is alig lehetett.
      Úgy gondolom, hogy több margarin segíteni puhítani, mondjuk 50 gramm, tehát dupla adag.
      Örülök, hogy kipróbáltátok, és hogy ízlett, és örülök, hogy megosztottad a tapasztalatod!
      Szép napot!

  3. Pingback: Karácsonyi sütemény dekorálás

  4. Pingback: Saját készítésű ajándékok karácsonyra

  5. Pingback: Dekoráljunk mézeskalácsot

  6. Pingback: Házi készítésű karácsonyi ajándékok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Social Media Integration Powered by Acurax Wordpress Theme Designers
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers