0
Egészség

10 egyszerű lépés, amivel növelheted az antioxidáns bevitelt

2012. March 3. Saturday

1. Amikor csak lehetséges, ne hámozd meg a gyümölcsöket és a zöldségeket. Az alma például 30%-kal több antioxidánst tartalmaz héjastól.

2. Hintsd meg a müzlid és a zabkásád fahéjjal. A fahéj ugyanis antioxidánsban gazdag.

3. Adj a salátához egy teáskanálnyi sótlan mogyorót, vagy délután uzsonnára rágcsálj el pár szemet. A mogyoró E-vitamin tartalma igen magas.

4. Ízesítsd ételeid chili paprikával, ennek is szintén magas az antioxidáns tartalma és az ételek igazán ízletesek lesznek tőle.

5. Hagyj fel a tradicionális szokásokkal és krumpli köret helyett készíts répa vagy csicsóka pürét.  Mindkettőnek magas a béta-karotin tartalma. A csicsóka inulin tartalma kifejezetten egészséges és még cukorbetegek is fogyaszthatják.

6. Néha egy-egy pohár bor megengedett, de figyelj a mennyiségre. Ilyen alkalmakkor válaszd a vörös bort a fehér helyett. Sokkal magasabb az antocián tartalma a kék szőlőnek. Az antocián egy olyan antioxidáns, amely felelős a kollagén termelődéséért és szemvédő is.

7. A vörös káposztát sokféleképpen fogyaszthatjuk. Legegészségesebb nyersen, salátába reszelve, amelyben szintén sok az antocián.

8. Próbálj meg beiktatni a mindennapjaidba minél több zöld zöldséget. Reggelire saláta a szendvicsbe, ebédre brokkoli köretként, vacsorára uborkasaláta.

9. Igyál meg reggelire egy pohár frissen facsart narancslevet, vagy szeletelj pár szem epret vagy kivit a müzlidbe, így szervezetedet ellátod C-vitaminnal.

10. Cseréld le a majonézes, tejfölös szószokat paradicsomosra. A paradicsom nyersen sok C-vitamint tartalmaz, viszont főzve is igazán egészséges, hiszen a likopin így tud kiszabadulni a növényi rostok közül. A likopin egy erős antioxidáns, amely képes megelőzni a rák kialakulását, elsősorban prosztatarák ellen találták hatásosnak.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply