0 termék 0Ft
Diétás lekvár receptek –cukor és tartósítószer mentes

Diétás lekvár receptek –cukor és tartósítószer mentes

Egy egészséges életmód, diéta során sem kell lemondanod a finomabbnál finomabb lekvárokról. Palacsintákba, süteményekbe, egyes ételekhez elengedhetetlen a lekvár használata. A bolti diabetikus lekvárok drágák és többnyire picik, ezért jobban jársz, ha elkészíted otthon a cukormentes dzsemet és tele pakolod a polcaidat a házi cukor és tartósítószer mentes lekvárral.

Nem kell aggódnod, a lekvárok nem fognak megromlani. Tévhit, hogy a cukor és a tartósítószer miatt állnak el évekig az otthon befőzött lekvárok. A tartósítás titka a tisztaság. Olvasd el, milyen egyszerűen készíthetsz mennyei teljesen természetes lekvárt.

Tartósítószer nélküli cukormentes lekvárok titka

Az első lekvár főzésnél nem szükséges rögtön 10 kiló gyümölccsel próbálkozni, de érdemes tudni, hogy 1 kiló gyümölcsből egy üvegnyi lekvárt fogsz viszont látni a végén. Az íz variációk tőled függnek.

A legkedveltebb lekvárok a barack-, eper-, szilvalekvár. Idén ha teheted, készíts más íz kombinációkat is. Készíthetsz málna lekvárt, meggyet, vegyes gyümölcsöset, ribizli lekvárt, csipkebogyót, vagy, ahogy nagymamáink hívnák hecsedlilekvárt, és természetesen az ananásszal, mangóval is próbálkozhatsz, ha valami egzotikusra vágynál.

A gyümölcsök mindig legyenek épek, ne használj beteg, rothadó gyümölcsöt a lekvárba, alaposan mosd meg őket, és amelyiket kell, magozd ki. A leggyorsabb, ha ezután bele dobod egy aprítógépbe és felaprítod egy kicsit. Aki nem szereti a darabos lekvárt teljesen pépesre is vághatja. Majd az egészet egy magas falu edénybe feltesszük főni. Amikor elkezd forrni, kevergessük folyamatosan, de vigyázz, mert a rotyogó lekvár könnyen megégethet. Mikor jó sűrű lesz, akkor van kész, ez a gyümölcs mennyiségétől függ, hogy mennyi időbe telik, míg elfő a leve.

A gyümölcsök cukortartalma magas, hiszen tele van gyümölcscukorral. Éppen ezért ha még meg is cukrozzuk a lekvárunk, akkor egy jó nagy kalóriabombát kanalazhatunk a végén az üvegekbe. Elég, ha a végén ízesítjük természetes alapú édesítővel, és így tesszük el télire. Egy jó édes eper vagy baracklekvárnál ez el is maradhat.

Ha kicsi a család kis üvegeket használj, így ha nem kell félni, hogy felbontás után esetleg megromlik a lekvárunk.

Befőzéskor gondolj arra, hogy nem csak a kenyérre kenve finom a lekvár, linzerekbe, piskóta tekercsbe, zserbóba, tortába, palacsintába szükséged lesz rá télen is.

Ha nincs kis éléskamrád, akkor a kupakokat vond be színes anyagokkal és nagyon jól fognak mutatni a szekrény tetején is a konyhában.

Tippek cukormentes lekvár készítéshez

2 comments

  1. ReplyIldikó

    Örülnék, ha kapnék választ, mert minden vágyam, hogy egészségesen etessem a családomat, de pénz és idő híján nagyon nehézkesen megy. Most éppen vásároltam egy drága de ízetlen gyümölcslekvárt, amit jó lenne ízesített változatban elkészíteni. Nagyon szimpatikus volt, mert nagyjából hasonlóan készülhetett, mint ahogy ide van vázolva. Csak a kicsi lányom nem hajlandó megenni, pedig 6 évesen sajnos már a kövér kategóriába tartozik és mindent ki kell találnom. Így az édesítés maradna, de mivel? Mit ajánlotok? A xilit azt tapasztaltam, hashajtó. (Bár lehet, hogy az se baj, ha más mellékhatása nincs) Na és az üvegekbe töltés után kell-e valamiféle dunszt, ami esetleg itt nincs leírva? Mert fontos lehet. Nagyon köszönöm előre is a választ! Ildikó


    1. Author
      ReplyP@nna

      Kedves Ildikó! Örömmel olvasom a sorait, hogy mennyire szeretne figyelni a család egészségére ami valóban fontos, és sajnos a gyerekkori elhízás egyre nagyobb problémává válik. A kevesebb és lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmazó ételek fogyasztása gyerekeknél nagyon jó megoldás, hiszen egy fejlődő szervezetet nem szabad diétára fogni, azonban megfelelő tápanyagokkal segíthetjük, hogy az étkezés ne a hízást, hanem a fejlődést szolgálja. A xilit egy tökéletes természetes édesítőszer, amennyiben hasmenést okoz érdemes kipróbálni a sztíviát(stevia), illetve a mesterséges édesítőszerek között is találhatunk olyanokat melyeknek egészségkárosító hatásuk nincs. A legbiztonságosabbak a szucralóz és szacharin alapúak, ezek melegítés során sem bomlanak, nem okoznak hirtelen vércukorszint emelkedést, és nem tartalmaznak extra kalóriákat, és nincs mellékízük, gyakorlatilag úgy ahogy bekerültek a szervezetbe ki is ürülnek. Folyékony, tabletta vagy por állagú édesítők is tökéletesen alkalmazhatóak. Az oldalon található több tipp és lekvár recept is amit érdemes elolvasni. Dunsztolni kell, hogy a lekvár időálló legyen, de erről olvashat itt részletesebben is. http://erezdmagadjol.hu/2012/07/tippek-cukormentes-lekvarkesziteshez/
      Remélem tudtam segíteni, de természetesen szívesen válaszolok további kérdésekre is, és érdemes nézegetni a receptek rovatot többször, mert folyamatosan frissül és az itt megjelent receptek mind alakbarátok, és egészségesek, akár egy diéta során is tökéletesek.
      Jó lekvárfőzést kívánok!
      Györgyi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Social Media Icons Powered by Acurax Social Profile Design Experts
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers