0 termék 0Ft
A tökéletes diétás piskóta- cukorbetegeknek is!

A tökéletes diétás piskóta- cukorbetegeknek is!

Diéta alatt sokszor megkívánjuk a süteményeket. Ha házilag készítesz cukormentes desszertet, nem kell lemondanod semmiről. Az egyik leggyorsabban elkészítő, legtöbb variációt kínáló sütemény alap a diétás piskóta. Elkészítése gyors, egyszerű, és ha a lisztedet szénhidrátcsökkentett lisztre cseréled, a cukrot természetes édesítőre, az egész család egészséges nasihoz fog hozzájutni.

Bár a szénhidrátcsökkentett lisztek ára magasabb, mint hagyományos társaiké, jó hír, hogy a piskótatésztánál spórolhatunk vele, mivel ezek a ch csökkentett lisztek több folyadékot vesznek fel, így a fele is elég belőle.

A recept egy közepes tepsire van méretezve, értelemszerűen növelhető vagy csökkenthető az adag.

Diétás piskótatészta

6 tojás

2 ek. ch csökkentett liszt+ 1 ek. finomított liszt

1 csomag sütőpor

1 tk. Vanília aroma

Édesítő ízlés szerint (6kanál cukornak megfelelő mennyiség)

Pici tej


A tojást ketté választjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Ha teszel bele egy pici sót, sokkal jobban felverődik a hab. A tojások sárgáját a vaníliás cukorral, és az édesítővel jól elkeverjük (először verd fel a fehérjét és utána használhatod a habverőt rögtön a sárgájához is, így gyorsabb), majd pici tejet (vagy vizet) adunk hozzá. A lisztet keverd el a sütőporral, majd adagold hozzá a tojássárgájához, ha túlságosan sűrű lesz, hígíthatod még picit.

A szénhidrátcsökkentett lisztek magas rosttartalma miatt érdemesebb vizes piskótát készíteni, hogy lehessen is vele dolgozni. Végül forgasd bele a tojásfehérje habot, forgató mozdulatokat végezz, ne kavard, hogy ne törjön össze teljesen a hab. Szilikon formába, sütőpapírral bélelt formába, vagy vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntsd bele, simítsd el a tetejét, és előmelegített sütőben 180 fokon 25-35 percig süsd. Tűpróbával győződj meg róla, hogy megsült a belseje is. Egy késsel, vagy hústűvel szúrj a közepébe, ha kihúztad és tiszta, akkor megsült, azonban ha folyékony ragacs marad rajta, akkor süsd tovább. Ha még nincs kész, de már túl barna a teteje takard le sütőpapírral.

Amikor elkészült borítsd ki egy rácsra és hagyd kihűlni. Számos piskótás sütemény és torta variációt készíthetsz belőle, és még diabéteszesek is ehetik az alacsony glikémiás indexű sütidet.

 

4 comments

  1. ReplyMariann

    Szia.
    Szeretnem megkerdezni,hogy irtad inkabb vizet tegyunk,mert azzal konnyebb dolgozni akkor a tejet hagyjam is el egy az egyben es tegyek a piskota tesztahoz inkab 1dl vizet?
    Koszonom 🙂 Mariann

  2. Replych mentes liszt?

    Kapaszkodj meg! Bármilyen gabonaféléből, bármilyen módon őrölnek lisztet, abba bizony lesz szénhidrát, mert az egész mag jóformán csak abból áll, ami különben könnyen emészthető, egészséges és sokkal olcsóbb az előállítása, mint a húsoknak és az zsiradékoknak (beleértve a növényi olajokat is). De ha mégis zabálni akarsz, úgy értem nagyobb mennyiséget, akkor javaslom a teljes kiőrlésű liszteket, vagyis azokat, amiben a korpa is benne van, sőt tehetsz hozzá még a külön kapható korpából. Viszont, ha nem magad sütöd, akkor bajban vagy. A pékek által előállított (bármilyen fantázia nevű) barna kenyér nem a rozskorpától, nem a búzakorpától barna, hanem malátával van festve. Ha ugyanis kb. 10 százaléknál több korpát kevernek a kenyértésztába, akkor azt a kutya se fogja másodszor megvenni. Inkább becsap, te pedig boldogan visszajársz abban a hitben, hogy alig jut beléd kalória. Ha tényleg ez a célod, akkor venned kell egy kenyérsütőt és magadnak kell beletenni a kenyértésztába annyi korpát, amennyit jónak látsz. Ha pedig valóban le akarsz fogyni, akkor kérdezd meg tőlem E-mailben vagy hozzászólásban. Megéri! Belőlem 30 db rágótabletta egyetlen forintba se kerül.

    Máskülönben valóban van szénhidrát mentes búzaliszt, úgy hívják, hogy KORPA és nem más, mint a búzaszem külső, barna héja.


    1. Author
      ReplyMágyel Györgyi

      Vissza olvastam a cikket, mert azt hittem valamit elírtam, de nem, sehol nem állítom, hogy a szénhidrát csökkentett liszt, vagy ez a piskóta tészta szénhidrát mentes lenne. Viszont a ch csökkentett lisztek bizony kevesebb szénhidrátot tartalmaznak mint a hagyományos lisztek, magas a rost tartalmuk, és még a teljes kiőrlésű liszteknél is kevesebb bennük a ch. A teljes kiőrlésű lisztek lassabban szívódnak fel, ezért jobbak.
      A korpa valóban nagyon jó, én sokszor használom sütikbe, de sajnos nem mindenki szereti, pedig érdemes használni, mert nagyon egészséges.
      Mellesleg legyen szó bármilyen ch csökkentett, cukormentes, diétás ételről a mértékletesség fontos, és nem csak azért hogy ne nőjön a hátsónk!:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers