0
Diétás reggelik

Diétás sült zabpehely almával – Egészséges reggelik

2014. March 23. Sunday

dietas-sult-zabpehelyA zabpehelyben az a jó, hogy nagyon sokoldalúan felhasználhatjuk, finom, egészséges, és bárkivel meg lehet szerettetni. Emlékszem, mikor először mondtam a férjemnek, hogy együnk zabpelyhet,  a fintor az arcon egyértelmű volt. Szórjunk zabpelyhet a tejbe és együnk “fűrészport”? Végül a poridzs, porridge, a zabkása nagy kedvenccé vált, olyan variációkat találhatunk ki rá, amivel biztosan nem fogjuk megunni, tartalmas reggeli és olcsó is, nem mellesleg nagyon egészséges. Viszont a tejbezabin túl is van élet és ha mégis szeretnél valami még finomabbat, próbáld ki a sült zabpelyhet. Jó, picit hamarabb kell neki látni elkészíteni, mint ha zabkásást készítenél, de megéri, és valójában a sütőben süldögél magában, így közben tökéletesen van idő elkortyolgatni a reggeli kávét, kipakolni a mosogatógépből, elpakolni a tegnapi romokat – ha maradt-, beágyazni, szellőztetni, felöltözni és frissen az asztalhoz ülni. Miközben a sült zabpehely az asztalra vándorol, a család többi tagja pizsamában, kócos hajjal épp akkor támolyog ki a konyhába a friss illatokat érezve. Legalábbis valahogy így képzelek el egy vasárnap reggelt.

A sült zabpehely remek diétás és egészséges reggeli, cukormentesen készítve, megfosztva az értéktelen hozzávalóktól tehetjük igazán egészségessé, a fogakat sem roncsolja és az alakunkat is csak támogatni fogja. Ráadásul hűtőben több napig eláll, ha készítesz egy jó nagy adagot, akkor másnap reggel csak önts hozzá egy pici tejet, és dobd be a mikróba melegedni.

Diétás sült zabpehely recept

2 bögre zabpehely

2 bögre rizstej – vagy bármilyen tej, mi rizstejet használunk

1/4 bögre xilitol

1/4 bögre agave szirup – vagy méz

1 teáskanál őrölt fahéj

1 tk. sütőpor

1 tk. vanília aroma,

1/2 bögrényi aprított mandula, mogyoró – vagy bármilyen kedvelt mag

2kisebb tojás

3 ek. kókuszzsír vagy növényi margarin picit megolvasztva

1-2 alma szeletekre vágva

sult-zabpehelyA sütőt melegítsd elő 190 fokra, a recept egy 20×20-as hőálló edényre van méretezve. Keverd össze a zabpelyhet, a xilitolt – vagy azt az édesítőt amit használsz, a sütőport, fahéjat és az aprított magvakat, egy másik edényben a maradék hozzávalókat.Fektesd az alma szeleteket a hőálló edény aljába, a zabpehely mixet simítsd a tetejére egyenletesen, és végül öntsd rá a tejes mixet. Picit rázd meg az edényt, és kedved szerint a tetejére is tegyél almát, vagy gyümölcsöket. Tedd be a sütőbe és hagyd sülni kb 40 percig, vagy amíg a teteje arany barna nem lesz. A sült zabpelyhet hagyd hűlni pár percig és szervírozd még melegen!

Bármilyen gyümölccsel, magvakkal kombinálhatod a tepsis zabpelyhet.

Ha rizstejjel, vagy egyéb növényi tejjel és kókuszzsírral készíted akkor tejmentes, és laktózmentes lesz a diétás sült zabpehely, ha van gluténmentes zabpelyhed, akkor természetesen gluténmentesen is isteni finom sült zabpehely készíthető.

 

képek forrása

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply