0 termék 0Ft
Lisztmentes, egészséges lencsefőzelék recept

Lisztmentes, egészséges lencsefőzelék recept

lencsefozelekSzeretem a főzelékeket, na de ha a férjemről van szó, akkor szerintem ő el élne főzelékeken egy évig is. Na persze változatosan táplálkozunk, és szeretünk főzőcskézni, így ez a veszély nem fenyegeti. Már jó ideje, hogy egészségesek legyenek a főzelékeink is nem készítek lisztes habarást. Igazából nagyon gyorsan hozzá lehet szokni, és ráadásul egyes főzelékeknél- pl. lencse, sárgaborsó- teljesen felesleges is bele tenni a lisztet. A lisztes sűrítés arra jó, hogy az amúgy egészséges zöldséges főzeléket tele pakoljuk gyorsan felszívódó szénhidrátokkal. Na persze úgy több levet hagyhatunk rajta, mert majd a liszt besűríti, így több lesz belőle- bár nem sokkal. Viszont megsúgom, hogy lisztmentesen sokkal természetesebb az íze!

Az egyik kedvenc főzelékem, ami ráadásul hamar el is készül az a lencsefőzelék. Az újévkor népszerű, pénzt hozó főzeléket fogyasszuk bátran év közben is, mivel nagyon egészséges. Magas fehérjetartalma mellett ásványi anyagokban is gazdag. Húsmentes napokon, vegetáriánusoknak jó fehérjeforrás. A lencse komplex szénhidrátokban, rostban gazdag főzeléknövény.

Diétás, lisztmentes lencsefőzelék min. 4 személyre

500 gramm lencse

1 liter húsleves alaplé – vagy tartósítószer mentes zöldfűszer keveréket tegyél a vízbe

só, bors, pici fűszerpaprika

1kk. csombor, 4 babérlevél

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

Füstölt kolbász vagy füstölt szalonna az íze miatt

1 evőkanál 10%-os ecet

1 teáskanál mustár

Olaj

dietas-lencsefozelek-receptAz apróra vágott vöröshagymát pirítsd meg picit az olajon, add hozzá az apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát, és a legvégén keverd hozzá a fűszerpaprikát – én füstöltet használtam, majd keverd el, és már mehet is bele az átmosott lencse, hogy meg ne égjen a paprika. Öntsd fel a húsleves alap lével és adj hozzá még annyi vizet, hogy duplája legyen, mint amennyi lencse van a fazékban. Tedd bele a babérlevelet, és a fűszereket és a füstölt húst. Mikor már puha a lencse- ha szükséges, akkor menet közben öntsd még fel vízzel- add hozzá a mustárt és az ecetet, és vegyél ki belőle két merőkanálnyit, amit botmixerrel turmixolj össze. A pépesre turmixolt lencsét öntsd vissza, keverd el, és takarékon még főzd pár percig.

Feltétnek készíthetsz csirkepörköltet, vagy elfogyaszthatod hozzá a benne főtt füstölt kolbászt. Nagyon finom pirított hagymával, sült virslivel, de ha szeretnél az egészséges, zöldséges vonalon maradni, akkor serpenyőn pirított cukkini csíkokkal is isteni finom.

 

 

 

1 comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Social Media Icons Powered by Acurax Website Redesign Experts
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers