0
Diétás saláták, köretek

Dinsztelt lilakáposzta

2014. September 5. Friday

cukormentes-dinsztelt-kaposztaSzeretem a zöldség köreteket, bármilyen formában, és az egyik nagy kedvencem mostanában a dinsztelt, párolt lilakáposzta. Gyorsan elkészíthető, kiadós és ha szereted sok-sok mindenhez fogyasztható. Befőttes üvegben légmentesen lezárva a hűtőben sokáig eltartható. Nálunk a férjem a nagy lila káposzta specialista, így az ő receptjét osztom most meg. Cukormentesre készíti, így bármikor fogyasztható, ráadásul, ha fedő nélkül párolod egy ideig, akkor állítólag a káposztából távoznak azok az anyagok, melyek a puffadást okozzák. Legalábbis részben.

A párolt lilakáposzta nagyon jó köret, és a diétás, egészséges táplálkozás, étrend tökéletes része.

Dinsztelt lilakáposzta

1 fej lilakáposzta

1 nagy fej lilahagyma

Balzsamecet, fehérbor ecet fügeecet – a második elhagyható, de finom ízt ad neki

Só, bors, őrölt fűszerkömény

1 kk fahéj

1 dl vörösbor

1 kupica whiskey – elhagyható

természetes édesítő

 

A káposztát szeleteld fel vékonyan. Ha van mandolin szeletelőd, akkor használd azt, de egy éles késsel is legyőzheted a káposztát, ami időigényesebb. Mi a robotgép szeletelő részét használjuk, pikk-pakk ledarálja, bár a darabok kisebbek lesznek, viszont a végeredményen ez mit sem változtat, sőt könnyebb is enni. Miután lereszelted, szeletelted a káposztát sózd be alaposan és hagyd állni minimum 30 percet, hogy megpuhuljon és levet eresszen.

A hagymát is vágd fel szeletekre, és kezd el megdinsztelni kókuszzsíron, vagy olajon, majd add hozzá a káposztát, és forgasd át egy picit a ledinsztelt hagymával. Minél nagyobb fazekat használsz annál könnyebb dolgod lesz az elején. Az elején elég annyi víz rá, amit a káposzta enged, majd adj hozzá vizet, kb 2 ujjnyit, amit folyamatosan pótolnod kell, miközben elfő, de ne tegyél rá többet, mert a végén vizes marad. Sózd, borsozd, és tegyél rá elegendő fűszerköményt, a fahéjat és fél deci vörösbort. Illetve fehérborecettel és balzsamecettel ízesítsd, sokkal finomabb, mint a sima ecet. Adj hozzá a vége még fél dl vörösbort, ha szükséges  és egy pici whiskeyt ha épp van otthon, nagyon jó ízt kölcsönöz neki. A legvégén mikor elkészül édesítsd kedved szerint, de ha savanyúbb ízre vágysz egy csepp citromot is tehetsz bele.

A párolt lilakáposzta sült húsok mellé elengedhetetlen, vörös húsok mellé egyenesen tökéletes, és én szinte bármilyen főételhez szívesen fogyasztom a zöldség köret részeként.

Még több zöldséges köret

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply