0
Diétás főételek

Diétás grízes tészta

2015. January 30. Friday

dietas-zabkorpas-tesztaLeves mellé egy finom grízes tészta ebédre? Klasszikus igaz? Ráadásul pikk pakk kész van, nem kell törni a fejünket túl sokáig. A grízes tésztát is el lehet ám készíteni diétásan, hogy ne hízzunk tőle, és ízre mégis ugyanolyan  nagyon finom lesz.

Ma reggel 15 perc alatt elkészült, a finom minestrone leves mellé tökéletes ebéd. Mitől lesz diétás,  az amúgy gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó étel, amitől egyébként igazán hamar újra éhesek leszünk? Az egyik titok a tészta, de az sem mindegy mi kerül rá.

Diétás, hamis grízes tészta hozzávalói ( 4 főre)

1 zacskó szénhidrát csökkentett szélesmetélt tészta – dia-wellnesst használtam

1 teáskanál olaj vagy kókuszzsír

1,5 bögre zabkorpa

víz

cukormentes baracklekvár

természetes por édesítő

grizes-teszta-dietasanAmíg a tésztát megfőzzük, készítsük el a gríz helyett a zabkorpát, amitől diétás marad a tésztánk. Egy serpenyőben melegítsd fel a kevés olajat, add hozzá a zabkorpát, és kezdd el lepirítani. Vigyázz mert amint átmelegszik nagyon gyorsan meg tud égni, így kevergesd folyamatosan. Amikor már szép aranybarna, adj hozzá vizet, kb 1 bögrényi kelleni fog. A zabkorpa meg fogja szívni magát, ha szükséges adj még hozzá, de ne álljon a vízben. Akkor jó, ha összeáll a zabkorpa és a fejedet fogod, hogy ebből most mi lesz? Kezd el fakanállal kevergetni, széthúzogatni, és ahogy kezd letapadni az elméletileg tapadásmentes serpenyő aljára, mindig keverd fel onnan is. Először inkább nagyobb darabokban fog összeállni a zabkorpa, de ne ijedj meg, apránként ahogy elpárolog belőle a víz és jobban megszívja magát, és ahogy kevergeted, húzogatod a fakanállal úgy lesz egyre darabosabb, majd végül morzsás, azonban finom és ráadásul puha!

Mindeközben fél szemed legyen a tésztán is, tudod, nem jó ha szétfő, általában 10 perc elég szokott lenni, hogy elkészüljön, de azért nézd meg mit ír a csomagolás. Ha nincs otthon szénhidrát csökkentett, bármilyen márkás tésztád, akkor  a durum tésztát válaszd, de ne főzd teljesen puhára, így lassabban szívódik fel. Csak amolyan olaszosan.

A zabkorpa – gríz helyett a tökéletes diétás grízes tészta alapanyaga- elkészült, a tésztát szűrd le, és ha elég nagy a serpenyőd akkor add hozzá a pirított zabkorpához, vagy egy külön edényben keverd össze jó alaposan, amíg a zabkorpa nagy része rá nem tapad a tésztára.

Melegen tálald, porcukor helyett természetes por édesítővel, vagy cukormentes barack, eper lekvárral.

Online táplálkozási tanácsadás és étrend

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Zsuzsa 2015. March 10. Tuesday at 15:37

    Nagyon jó volt a “grízes” tészta, köszi az ötletet!

  • Leave a Reply