0 termék 0Ft
Diétás kelt fahéjas kalács

Diétás kelt fahéjas kalács

Gyerekkorom egyik kedvenc kalácsa volt a kelt fahéjas (kakaós) kalács, amit nagyon sűrűn készített anyukám. Hol csak fahéjas cukorral, hol kakaósan, hol mind a kettő volt benne, összekeverve, egy dolog volt állandó, az isteni íze. Puha volt, mindig friss, hiszen sosem maradt belőle másnapra, alig bírtuk kivárni, hogy picit kihűljön. Legtöbbször leves mellé készítette anyu, és én persze már gyerekként is segédkeztem.

Most sem volt ez másként. Édesanyám itt töltött nálunk pár hetet, és amíg a 2 hetes pici fiúnk édesen aludt, addig mi újra együtt sütögettünk. Na de most már diétásan, szénhidrát csökkentett lisztből, cukormentesen. Az egészséges kelt fahéjas kalács ugyanolyan finom lett, mint a normál társa, viszont nem hizlal, nincs tele cukorral, és üres kalóriákkal, rostban gazdag a dia-wellness lisztnek köszönhetően, és még cukorbetegek is fogyaszthatják.

Ráadásul nem kell vele sokat bíbelődni. Általában diétás kakaós csigát vagy szénhidrát csökkentett diós csigákat, cukormentes túrós batyut szoktam készíteni, viszont a kelt fahéjas kalács még gyorsabban elkészíthető, csak nyújtani, kenni, tekerni kell, és már mehet is a sütőbe.

A diétás kakaós, fahéjas kelt kalács puha marad több napig, ha becsomagolod folpackba, nem száraz és nem fujtós, akár reggelire, vagy ebéd mellé, ebéd után is tökéletes.

A dia wellness süteményliszt koncentrátumot fehér liszttel kevertem, és tettem hozzá egy kicsi enzim mixet. Nekem nagyon bevált. Cukormentes, szukralózzal kevert steviával készítettem, és light margarin volt a zsiradék hozzá. Ráadásul tej helyett cukormentes mandulatejjel készült, így tejmentes receptnek is tökéletes. Laktóz és kazein mentes kalács.

kakaos-kelt-kalacs

Diétás kelt fahéjas kalács

50 dkg szénhidrát csökkentett liszt – dia-wellness süteményliszt koncentrátum+BL55 fele-fele arányban

25 dkg olvasztott light margarin

Élesztő 50 gr, tej + pici cukor a futtatáshoz, de ez el is hagyható, anélkül is felfut

1 kávéskanál dia wellness enzim-mix

Egy csipet só

1 tojás sárgája

2 ek. édesítő

Tej, amennyit felvesz – én édesítetlen magtejet használtam, így laktózmentes

Töltelék

Természetes por édesítő

fahéj

kakaó por

Szeretnél fogyni, egészségesen étkezni, és közben jókat enni? Válasz az online táplálkozási tanácsadást. Tiéd lehet percek alatt, sorban állás nélkül

Az élesztőt futtasd fel, add hozzá az enzim mixszel elkevert liszthez, majd adj hozzá minden egyéb hozzávalót és a legvégén annyi tejet, hogy összeálljon szépen a tészta és lehessen dagasztani. A dagasztáskor érdemes egy kis olajjal megkenni egy picit az edény falát, ami bele kerül a tésztába azáltal, hogy dagasztod. Mamám szerint ettől lesz omlós a tészta, de mégsem kell az egész zsiradékot olajra cserélni, tehát nem lesz extra jó sok kalória. Tedd félre kelni, amíg duplája nem lesz, majd nyújtsd ki vékonyra, kb fél centi vastagságú tökéletes. Szórd meg az összekevert fahéjas, kakaós édesítővel, hajtsd be a két végét, és tekerd fel. Vagy sütőpapírra tedd, vagy olajozott tepsibe, kend meg a tetejét pici tejjel felvert tojás sárgájával, és már mehet is sülni, a 190 fokon előmelegített sütőbe sülni. Nekem 45 perc kellett a gázos sütőben, de figyelj rá, mert hőlégkeveréses sütőben lehet hamarabb kész. Mikor szép aranybarna akkor el is készült.

dietas-kelt-kalacs dietas-kalacs

Tudod, már hol nyaralsz az idén?  Itt foglalhatsz olcsón szállást!

6 comments

  1. ReplyAndi

    Szia! Vajon zabliszttel fog működni a recept? 🙂 Nem szabad egyáltalán búzalisztet ennem, azért lenne jó ez az opció. Köszi a választ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers