0 termék 0Ft
Vaníliakrémes, fahéjas rúd cukormentesen

Vaníliakrémes, fahéjas rúd cukormentesen

Nemrég, a kisfiúnk keresztelőjén kóstoltam egy nagyon finom fahéjas, vanília krémes rudat. Isteni finom volt, anyósom készítette, aki, ha kelt tésztáról vagy kenyérről van szó, nem ismer határokat, nagyon profi. Én meg az asztal alá sírom magam, hogy mindig csak kóstolgathatom ezeket a finomságokat, máskülönben dagadok – nem csak súlyra, a lábaim nagyon varázslatos módon vizesednek, ha szénhidrát dúsan táplálkozom. Ez van, el kell fogadnom.

Mindenesetre az íz élmény varázslatos volt, még a 8 éves unokahúgom is a receptet kérte. 🙂 Nagyon tökéletes reggeli péksüteményként is a bolti, cukros, egészségtelen verzió helyett.
dietas-vanilias-fahejas-rudPillanatok alatt megszületett a döntés, férjem is kijelentette, hogy ezt a fahéjas-vaníliás rudat bizony meg kell sütnöm szénhidrát csökkentett változatban is! A receptet elkértem, egészségesre formáltam, így cukorbetegek is fogyaszthatják, természetesen bele számolva a napi ch. keretbe. Laktózmentesen készítettem, így laktóz érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

A diétás fahéjas, vanília krémes rúdnál a Nyírfacukor ajándékcsomagban kapott nyírfacukrot – xilitet- használtam édesítéshez és ebbe forgattam bele a rudakat. A nyírfacukor nagyon tökéletes ennél a receptnél is. Kipróbáltam más édesítő porral is, lejjebb majd leírom, hogy mit tapasztaltam. Nyírfacukor márkájú vaníliás pudingport használtam, ami gluténmentes és laktózmentes is, és nem kell extra édesítéssel bajlódni, de ha édesebben szeretitek, akkor nyugodtan lehet még egy pici xilittel tovább ízesíteni.

Tészta

60 dkg szénhidrát csökkentett liszt (én 40 dkg diawellness süteményliszt koncentrátumot és 20 dkg Bl55-ös fehér lisztet kevertem)

1 kk. enzim-mix

1 tojás + 2 tojás sárgája

4dl langyos rizstej – vagy bármilyen tej + 1 kk. cukor

3 ek. nyírfacukor

60 gramm light margarin – nekem sós volt, így a 2-3 csipet sót én elhagytam a tésztából

1 élesztő – 5dkg

Töltelék és „cukormáz”

1 csomag Nyírfacukor vaníliás pudingpor

4 dl rizstej – vagy bármilyen tej

2 púpos teáskanál light margarin

Nyírfacukor és fahéj elkeverve, vagy fahéjas nyírfacukor

Olvasztott margarin

Az élesztőt 2 dl langyos tejben futtasd fel a cukorral. Egyébként nekem cukor nélkül is mindig felfut az élesztő! Közben a lisztet és az enzim-mixet keverd el. Az enzim mix garantálja, hogy csodaszép textúrája legyen a sütinek, és meg sem lehet mondani, hogy szénhidrát csökkentett lisztből készült. Add hozzá a tojásokat, a xilitet, a picit megolvasztott margarint, majd az élesztőt is, és végül adagold hozzá a maradék tejet, annyit, amennyit felvesz a tészta. Sokban függ attól, hogy milyen liszttel dolgozol, milyen keverési arányban. Minél több a „diétás” liszt, annál több folyadék kell hozzá. Jó alapos dagasztásra lesz szükséged. Ha van géped, szuper, ha nincs, akkor ahogy én is, kézzel dagaszd legalább 5 percig. Majd meleg helyen keleszd közel 1 órát. Ha szépen megkelt a tészta, mindig vegyél le belőle egy kisebb golyót, amit nyújts ki, és a képen látható módon derelye vágóval vágd be. A másik végébe tedd a krémet. én kb 2 evőkanálnyit használtam egy rúdba, lehet kevesebbet vagy többet, de akkor számolj vele, hogy több pudingra lesz szükséged, vagy a fennmaradt tésztát töltsd meg mással.

dietas-fahejas-papcs

A vaníliás krémhez a pudingot elkészítettem, teljesen lehűtöttem – miközben kelt a tészta-, majd hozzá kevertem a puha margarint. Habverővel a legegyszerűbb. Én kézit használtam, tökéletesen elkeveredett. Adj hozzá extra xilitet ha szükséges.

dietas-vanilias-papucs

Tekerd fel a rudakat és tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokon előmelegített sütőben süsd készre. Nekem kb 30 perc volt, de addig kell sütni, míg szép aranybarna nem lesz a teteje. Mikor kivetted a sütőből, még melegen kend meg olvasztott margarinnal és forgasd bele a xilites fahéjba, és tedd rácsra hűlni.

Kipróbáltam, hogy milyen, ha másfajta por édesítős, fahéjas keverékbe forgatom. Az íze jó, de a xilites változatnál a nyírfacukor kristályok megmaradnak, és így ropogósabb, és szerintem finomabb.

dietas-fahejas-rud

Reggeli pék sütinek is tökéletes a diétás fahéjas rúd, gyerekeknek, tízóraira is csomagolhatunk ilyet.

 

4 comments


    1. Author
      ReplyCodrean-Mágyel Györgyi

      Az enzim mix arra való, hogy könnyítsen a tészta állagán, segít, hogy ne legyen tömör. NÉha ezekkel a lisztekkel ez történik…ezért jó az enzim mix, de nem tudok helyette mást ajánlani. Én korábban e nélkül sütöttem mindent.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Social Media Icons Powered by Acurax Web Development Company
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers