0
Karácsony Otthon

Fonal, cérnagömb készítése percek alatt

2015. November 27. Friday

Tavaly karácsonykor készítettünk Édesanyámmal cérnagömböket dekorációnak. Hófehéreket, nagyokat, és a lámpára lógattuk fel. Ott is hagytam őket, most már 1 éve simán bírják a gyűrődést, pedig a konyhában, gőznek, melegnek kitéve vannak. Szóval tökéletesen sikerült a házi keményítési praktika, amihez nem kellett venni semmi speciális ragasztót, csupán egy kis kristálycukorra volt szükség.

cernagomb-cukormázzalLegalább így valamire fel tudom használni a cukrot, mert a sütik, ételek ugye mind cukormentesen készülnek nálunk.

Cukormentes sütik

Készíthetsz egyébként kicsi, vagy nagy gömböt, fehéret vagy színeset, nem csak az ünnepekre szép. Viszont a karácsonyfára is gyárthatsz házi készítésű gömböket, vagy diy karácsonyi ajándékokat.

Használhatsz fonalat, vagy cérnát, de praktikus, ha vastagabb szálú. Pl vastag hímzőfonal. Mi fényes fonalat használtunk.

A cukros keményítés nem egy új keletű dolog, sőt, ma már inkább mást használnak, de valójában bármilyen csipkés, horgolt dolgot is kikeményíthetsz így. Nekem külön tetszett, hogy a “hógömbjeink” a cukorkristályok miatt csillogósabbak lettek, nem lesz olyan matt.

Amire szükséged lesz

Lufik

Fonal/cérna/spárga

5-6 kanál kristálycukor

1 dl víz

 

fonalgomb-cukros-kemenyites

 

A lufikat fújd fel olyan méretűre, amekkora gömböket szeretnél. A fonalat tekerd rajta körbe, össze vissza. A vizet melegítsd, old fel benne a cukrot, és ha már nem túl forró, akkor forgasd meg benne a gömböket és tedd félre száradni. A legpraktikusabb ha radiátorra teszed. Ne aggódj, nem fog oda ragadni, és az a rész ami érintkezik vele nem lesz kevésbé kemény. Illetve menet közben úgyis fordítasz rajta. Kb. 1 nap alatt lesz teljesen kemény. Ha megkeményedett, akkor pukkaszd ki a lufit, és távolítsd el a gömb belsejéből.

 

You Might Also Like

16 Comments

  • Reply Brigi 2018. October 28. Sunday at 15:18

    Szeretnék valami ötletet, hogyan tudnám csillogóvá tenni a cérnagömböket?

  • Reply Csilla 2018. February 2. Friday at 10:54

    Szia Koszonom a tippet,ki fogom probalni a husveti tojasokon.

  • Reply Békefalvi Borka Bojána 2017. November 18. Saturday at 11:21

    Sziasztok! 🙂
    Nagyon szépen köszönöm az ötletet, korábban dekupázsragasztóval próbálkoztam, de akkor minden gömböm összeesett a lufi kilyukasztása után. :/
    Sosem gondoltam, hogy egy deci víz 5 evőkanál cukrot el fog -bírni, ahogy azt meg főleg nem gondoltam volna, hogy ettől megkeményedik a fonál, és nem fog összeesni, ha kiszúrom a lufit. 😀 De semmi ilyesmi nem történt, úgyhogy jövőhéten már kezdem is a szobám nagyszabású díszítését. 😀

  • Reply Csilla 2017. June 28. Wednesday at 15:17

    Szia!

    Nekem sajnos nem sikerült, csak 1 fajta cérnával. Lehetséges, hogy a cérna összetétele ennyire befolyásolja a végeredményt?

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2017. June 29. Thursday at 14:14

      Milyen cérnát használtál? Mert én csak 1 fajtával próbáltam, ezek szerint nem mindegyik jó.
      Ha van valakinek tapasztalata kérlek osszátok meg! 🙂

  • Reply sárközi réka 2016. December 19. Monday at 12:26

    ez tényleg nagyon jo ötlet köszyy 🙂

  • Reply Horváth Éva 2016. December 14. Wednesday at 22:01

    Szia. Ma megcsináltam jó ragadós volt. Meg szeretném kérdezni hogy hova teszed lecsepegni? Mert nekem csepegett még miután kivettem. Meg bocsánat ha hülyeséget kérdezek de a radiátor ha meleg akkor is szárad?

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2016. December 16. Friday at 05:17

      Én a radiátorra tettem, szépen megszáradt – de nálunk egyébként nem központi fűtés van, szóval a radiátor nem meleg állandóan), de arra emlékszem, hogy picit csepegett nekem is. Szerintem ha egy sima rácsra teszed, alá egy tepsi, tálca, az is tökéletes. Majd mesélj, milyen lett?

  • Reply Anna 2016. December 9. Friday at 10:37

    Ja és még egy dolog, a cukortól nem ragadnak a gömbök? 😮

  • Reply Anna 2016. December 9. Friday at 10:31

    Szia, látom nem idei a poszt, de most találtam rá, én is pont hóember készítésen gondolkodom…:) Több helyen láttam, hogy mielőtt a fonalat körbetekerik a lufin, bekenik testápolóval/vazelinnel/olajjal, erre szerinted miért van szükség? Neked enélkül is működött, nem ragadt a lufihoz a fonal? A másik kérdésem pedig, hogy a cukor éppen hogy csak feloldódjon a vízben, vagy meg kell várni, amíg forr? Nagyon izgulok, hogy ne rontsam el, mert ajándékba lesz. 🙂 És sajnos valószínűleg nem lesz időm újra próbálkozni, ha nem sikerül. 🙁 Ja és, ha nem radiátoron szárad, akkor szerinted mennyi idő alatt lesz kész? Előre is köszi! 🙂

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2016. December 10. Saturday at 05:03

      SZia! Mikor feloldódott a cukor, akkor már használtuk. Nem kentük be semmivel és nem ragadt a lufihoz és azóta sem ragad.
      Amiket akkor készítettem még mindig meg vannak fellógatva. Nagyon szépek.
      Nem tudom megmondani, hogy mennyi idő alatt fog neked így megszáradni, de mikor kemény a teteje, forgasd el picit, hogy az alja ahol a felülethez ért, amin szárad, az is meg tudjon keményedni.
      Én is izgultam először, hogy majd nem lesz kemény és hogy a radiátorhoz tapad, vagy ahol hozzáért azon a részen nem lesz kemény, hihetetlen volt, hogy nem így történt 🙂
      Sok sikert!

      • Reply Anna 2016. December 19. Monday at 16:58

        Nagyon köszönöm!! 🙂

  • Reply Viki 2015. November 29. Sunday at 13:14

    Köszönöm!

  • Reply Viki 2015. November 27. Friday at 12:07

    Ne haragudj a linkért de reggel ezt néztem ki hogy elkészítem a gyerekekkel. Szerinted ez is működhet cukorral vagy használjunk inkább ragasztót? Köszönöm ha válaszolsz.
    http://www.muyingenioso.com/ingenioso-muneco-de-navidad/

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2015. November 28. Saturday at 09:46

      De jó ötlet! Szerintem működne, az én gömbjeim is jó nagyok, és tökéletesen kemények. Majdnem konganak ahogy összeütődnek 😀 és tavaly karácsonykor készültek, azóta sem változott az állaguk! Én kipróbálnám. Csak ne lepődj meg , hogy az elején el sem hiszed, hogy az meg fog keményedni, de ha megszárad, akkor bizony nagyon jó lesz.

    Leave a Reply