0 termék 0Ft
Cukkini lasagne – tészta nélküli lasagne

Cukkini lasagne – tészta nélküli lasagne

Nálunk elég sokszor készül cukkini lasagne, mert nagyon finom, könnyen elkészíthető és nem utolsó sorban, tápláló, de tészta mentes. Nagyon szeretjük.

Hozzávalók

500 gramm darált húscukkini-lasagne

2 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

olaj

5 dl paradicsomszósz

1 ek. oregano, bazsalikom, 1 tk. kakukkfű, rozmaring

1 csipet fahéj, fél kávéskanál szerecsendió, só, bors

2 cukkini

Tetejére

2 ek. light margarin

1,5 ek. ch. csökkentett liszt – én dia-wellness süteményliszt koncentrátumot használtam

só, bors, szerecsendió

tej

sajt

A szószhoz vágd apróra a hagymát, fokhagymát, és kevés kókuszzsíron, vagy növényi olajon dinszteld meg a hagymát, majd amikor üveges lesz add hozzá a fokhagymát, amikor érzed az illatát – kb 1 perc- add hozzá a darált húst, és pirítsd le azt is fehéredésig. Amikor kész, add hozzá a fűszereket, keverd el, öntsd fel a paradicsom szósszal, és főzd készre fedő alatt. Én fél literes sűrű paradicsom szószt használok, de használhatsz sűrítettet is, csak arra figyelj, hogy a végeredmény ne leveses legyen, hanem jó sűrű, darált húsos szósz.

Közben a cukkinit készítsd elő. Én régebben meghámoztam és mivel nincs kifejezetten mandolin szeletelőm, ezért krumpli hámozóval vágtam vékony, hosszú csíkokat belőle. Itt mindig kicsi padlizsánok vannak, úgyhogy ez nem okozott gondot. Most már úgy készítem, hogy a robot gépem szeletelő részével 1 perc alatt vékony karikákat vágok, meg sem hámozom a cukkinit, csak alaposan megmosom.

A besamelhez olvaszd meg a light margarint, add hozzá a lisztet, és öntsd fel tejjel, és sózd, borsozd, tegyél bele kicsi szerecsendiót és keverd csomó mentesre kézi habverővel. Először kb 1,5 deci tejjel próbálkozz, amikor már felmelegszik, elkezd sűrűsödni, a lényeg, hogy önthető, kenhető szószt kell kapnod. A tej mennyisége liszttől függ. Én a dia-wellness süteményliszt koncentrátumot teszem bele, nem keverem semmivel, így több tejet szokott felvenni. Reszelj sajtot is előre. A legjobb, ha 20% zsírtartalom alatti sajtot választasz, hogy a végeredmény tényleg egy egészséges, alakbarát fogás legyen. Én általában mozzarella sajtot  teszek rá, vagy light cheddar sajtot.

Amikor kész a sűrű ragu, kenj meg egy jénait vagy sütés álló edényt olíva olajjal, fektesd le a cukkini csíkokat/karikákat, tedd rá a ragut, a tetejére tegyél ismét cukkinit, majd öntsd rá a besamelt, oszlasd el egyenletesen, és szórd meg sajttal. Készíthetsz több réteget is. Én kisebb kerámiában sütöm, hármunknak az bőven elég, így egy réteget szoktam csak készíteni, így a húsos réteg vastagabb lesz.

Tedd 180 fokon előmelegített sütőbe, és süsd addig amíg a sajt aranybarna nem lesz, ez kb 30 perc.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers