0
Diétás kelt tészták

Tökéletes, alakbarát gőzgombóc

2017. April 12. Wednesday

Férjem már régóta emlegeti a gőzgombócot, de valahogy sosem csigázott fel a gondolat, hogy kipróbáljam. Gondolom azért sem, mert valójában még sosem ettem szerintem igazi gőzgombócot. Most már becses helyre kerül a receptes füzetemben, mert úgy megszerettem.

Életmód és táplálkozási tanácsadás kedvező áron, online! Étrenddel, receptekkel, értékeléssel, edzés tervvel.

Férjem mutatott egy videót, 10 perc múlva már a tészta dagasztásnál tartottunk. Tökéletes, szénhidrát csökkentett finomság lett belőle, a tésztája is nagyon finom. Már gyártom is magamban az ötleteket mi mindenhez lehetne még a gőzgombóc alapot felhasználni. Annyira habkönnyű, kenyeres, kalácsos lett a tészta, hogy üresen szerintem simán zsemlének lehetne használni. Szénhidrát csökkentett lisztből, cukormentesre készítettem, úgyhogy cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, bele számolva a napi fogyasztható szénhidrát mennyiségbe.

Viszonylag autentikus receptet próbáltam keresni, végül azt készítettem el, amit videón is láttam, a street kitchen oldalán. Úgy olvastam az eredeti zsiradékkal készül, esetleg tojás is van benne. Nos ebben zsiradék nincs, de tojás igen, és nagyon finom. Fél adagot készítettem, annak a receptjét fogom leírni, de így is 5 nagy gombóc lett belőle. Uzsonna időre lett kész, így desszertként fogyasztottuk, de pl. egy könnyű leves után, 1 gőzgombóc tökéletes, nagyon laktat.

Hozzávalók (kis adaggal indítottam, 5 szépséges gombóc lett belőle)

25 dkg liszt – fele-fele arányban kevertem dia-wellness süteményliszt koncentrátumot és fehér lisztet

1 kk. enzim-mix

1 tojás sárgája

3 dl langyos tej – a szénhidrát csökkentett liszt mennyiségétől változik, hogy több vagy kevesebb kell bele.

30 gramm nyírfacukor

1 pici só

15 gramm élesztő

cukormentes szilvalekvár – aszalt szilvából 10 petrc alatt kész – instant szilvalekvár

olvasztott light margarin

Vanília sodó

Nyírfacukorral elkevert mák

Az elkészítése egyszerű. A tejet langyosítsd meg, közben a liszteket és enzim mixet keverd el, add hozzá a nyírfacukrot, a tojás sárgáját, pici sót, morzsold bele az élesztőt és öntsd rá a tejet. Dagasztani kell, amíg ruganyós tésztát nem kapunk. Mivel a tészta nem nagy mennyiség, végre kipróbáltuk, hogy milyen a sima kézi habverő dagasztó villájával dagasztani. Nagy mennyiséghez szerintem inkább normális dagasztó gép, vagy a kenyérsütő gép dagasztó része a jó, vagy ingujjat feltűrni és mehet kézzel a dagasztás. Amikor a tészta már szép fényes, ruganyos, langyos helyen keleszthetjük is duplájára – 45perc kb.

Amikor megkelt deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és 5 kis gombócot készítünk belőle. Picit ki kell nyújtani a gombócot, így a közepébe bele lehet tenni a szilvalekvárt, a gombócok végeit jól össze kell csipkedni, szépen gombóccá formálni, és még 15-20 percig konyharuhával letakarva pihentetni. Ennyi idő alatt a víz is felforr.

Én a pároló edényemet használtam, de az is jó, ha van egy lapos szűrőd és azt teszed a lábas fölé, és gy teszed majd rá a tetőt. Miután a víz felforrt vissza lehet venni a hőfokot, olvassz egy kis margarint, kend meg vele a gombócokat és már lehet is pakolni a pároló részbe. Arra figyelj, hogy még nőni fog, így egyszerre sokat nem lehet készíteni. 15 perc alatt tökéletes lesz.

Ez alatt a vanília sodó is elkészíthető. Én kicsit hígabb, cukormentes vanília pudingot főztem, amibe bele ütöttem még egy tojás sárgáját is. Összekevertem édesítővel a darált mákot. A kész gombócot forrón tányérra tesszük, vanília sodóval leöntjük és gazdagon megszórjuk a mákkal. Isteni finom.

Elkészítése szerintem egyáltalán nem macerásabb, mint a szilvás gombócnak, sőt, és nagyon laktató finomság, akár a vendégeket is kényeztetheted vele.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply