0
Fitnesz

Fittséggel csak nyerhetünk

2011. October 17. Monday
Mit tartogat számunkra a fitt élet? A fittség egyegészséges, minőségi életet biztosít számunkra, amelyben biztosított a jó közérzet és a mindennapi fizikai teljesítőképességünk növekszik. Ezért történik az, hogy akik napi szinten sportolnak, sokkal többet bírnak.
Így meg is bukik az a kifogás, miszerint valaki azért nem sportol,mert túl fáradt és nem akarja magát még jobban lefárasztani.

Ma már bizonyított tény, hogy fittségi szintünk fejlesztésével 6 hét alatt bámulatos eredményeket érhetünk el, és azzal együtt,hogy többet mozgunk nem, hogy fáradtabbak leszünk, hanem többet bírunk.

Hazánkban kimutatták, hogy a 15 éves korosztály mindössze körülbelül 15 százaléka sportol napi 60 percet és ebbe bele tartozik a testnevelésóra, az intenzívebb séta, tehát nem csak a konkrét sportedzések. Ezen felül a felnőttek 53%-a egyáltalán nem sportol, pedig már napi 30 perc mozgás, akár intenzív séta is számítana.

A fizikai kondíciókat nézve, a fittség hatással van a zsír-izom arányra, a vázizomzatra (állóképesség), szív- és érrendszerre,anyagcserére és a mozgási funkciókra, tehát az ideg-izom koordinációra, testtartásra.

Ha szervezetünket rendszeres fizikai megterhelésnek tesszük ki, akkor változtat a működésén, mégpedig számunkra előnyösen, így gyorsul az anyagcsere, nő a csontsűrűség, csökken a testsúly, nő az izom arány, javul a keringés, csökken a koleszterinszint, hormonálisan is jó hatást gyakorol, a tüdőkapacitás nő, a szív erősödik, immunrendszer is ellenállóbb lesz a betegséggel szemben.

Ezen felül a pszichére is kedvező hatással van, javulhat a memória,csökken a stressz, nő az önbecsülés, endorfin termelődik.

Ahhoz, hogy fittségi szintünket növeljük a szervezetünknek az általánosnál nagyobb terhelést kell kapnia. Ezt sokféleképpen érhetjük el, a döntés a mi kezünkben van. Ha például heti 3-szor 30 percet futunk, akkor növelhetjük a heti futások számát, vagy az időtartamot, vagy mindezt hagyhatjuk változatlanul, de növelni kell a sebességet, és ahogy a szervezet hozzá szokott a terheléshez, fokozatosan tovább emelhetünk ezen. Ugyanezt lehet alkalmazni bármilyen edzésformánál, súlyzós edzésnél picit nagyobb súly, vagy több ideig edzés, vagy több alakalommal történő edzés ajánlott.

Ami fontos, az a fokozatosság, következetesség és a folytonosság. A szervezet, ahogy reagál a túlterhelésre és azzal együtt fejlődik,ugyanúgy reagál arra is, ha leállunk. Ha tehát hetekig edzettünk keményen, majd elmegyünk 3 hétre nyaralni, ahol egész nap csak lustálkodunk, az eredmény elveszhet. Elképzelhető, hogy visszatértünk után nem bírjuk ugyanazt az edzést,mint előtte, és ismét kezdődhet elölről minden, hogy újra elérjük ugyanazt a szintet. Természetesen minél régebb óta edzünk már, annál lassabban kezdődik meg ez a visszafordulási folyamat.

Ezért fontos a folyamatosság. Bizonyítottan heti5-ször 30perc alacsony vagy heti 3-szor 20 perc magas intenzitású edzésre van szüksége egy felnőttnek, hogy megőrizze egészségét és hosszú távon minőségi életet élhessen. Ez heti 2,5 órát jelent. Átlagosan egy felnőtt több mint napi 30percet tölt a tv előtt, ezt az időt, ha csökkenti, bele fér az edzés, sőt, akár még tv nézés közben is lehet mozogni.

Természetesen a pihenésre is éppúgy időt kell szánni, mint a testedzésre, a szervezet, ha jelez, akkor muszáj pihenni, mert a túledzéssel éppen az ellenkezőjét érhetjük el, mint amit szeretnénk. Lesérülhet, vagy megtorpanhatnak a fejlődési folyamatok, sőt akár vissza is eshet.

Szállásfoglalás, autóbérlés, repülőjegy, hajósutak kedvező áron.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply