0
Egészség

Antioxidáns kontra szabadgyök – az egészség őrei

2012. January 9. Monday

Az antioxidáns szerepe a szervezetben hatalmas. Nem véletlenül reklámoznak egyre több élelmiszer ipari  sőt még kozmetikai terméket is azzal a felirattal, hogy “antioxidánssal dúsított”. Az antioxidánsok a szervezet számára nélkülözhetetlenek, hiányuk növeli a betegségek – legyen szó megfázásról vagy rákról- kockázatát.

A lényege, hogy az oxidációs, más néven égési folyamatokat gátolja. Miért is rossz nekünk az oxidáció? Legjobban talán a vas és a rozsda párossal lehetne szemléltetni, minél öregebb egy vas tárgy, ha nincs ápolva, kezelve, akkor egyre csak rozsdásabbá válik az oxigénnel való reakciója miatt. Szervezetünkkel is éppen ez történik, ahogy öregszünk „berozsdásodunk”, persze csak ha hagyjuk. Ez ellen hatnak az antioxidánsok.

Ahhoz, hogy az antioxidáns szerepét jobban megérthessük szükséges beszélnünk a szabadgyökökről. A szabadgyökök sejtmérgek. A szervezetünkben lezajló anyagcsere folyamatok, és egyéb kémiai reakciók következtében egyedül lévő elektronok szabadulnak fel a szervezetünkben, amelyek természetesen keresik párjukat és mindent meg is tesznek azért, hogy megrongálva sejtjeinket párt találjanak maguknak.  Ilyenkor válnak egészségünk hasznára az antioxidánsok, mint bátor harcosok.  Az, hogy a szabadgyökök megjelennek szervezetünkben, egy természetes folyamat, de ez ellen védekezik is testünk, az antioxidánsokkal, amit képes saját maga is termelni, illetve egészséges táplálkozás útján is juttatunk belőlük testünkbe.

Napjainkban olyan mértéktelenül leterhelt a szervezet, hogy pusztán az az antioxidáns forrás, amit saját maga termel nem elég. A stressz, a táplálkozás, egyes betegségek (savasodás, candida, refluxbetegség, rossz fogyókúra), a dohányzás, a környezeti hatások felborítják az egyensúlyt a szabadgyökök javára. Ilyenkor fontos, hogy kívülről vértezzük fel szervezetünket illetve immunrendszerünket, egészséges táplálkozással, és segítsük az antioxidáns folyamatokat.

A legfőbb antioxidáns források a vitaminok, ezek közül is a legfontosabb az A-vitamin, illetve  a C- vitamin és az E-vitamin, az ásványi anyagok, mint a vas, a szelén, a Q10, Magnézium, Réz. Ezen kívül a többszörösen telítetlen zsírsavak, mint például az Omega- 6 és 3 zsírsavak.

Fontos tudni, hogy az antioxidánsok kiváló csapat játékosok, és különböző antioxidánsok különböző szabadgyökök ellen védenek, így egyensúlyba kell hozni a megfelelő vitamin- és ásványi anyag fogyasztást, az egészséges táplálkozást segítségül hívva .

Mire érdemes figyelni?

 Az egyik legfontosabb a stressz. A stressz egy szabadgyök gyártó gépként hat, hiszen rengeteg kémia reakciót vált ki a szervezetben.

A táplálkozásra, mivel köztudott, hogy a zsír dús, növényekben szegény táplálkozás (illetve a dohányzás) elősegíti az érelmeszesedést. Az antioxidánsban gazdag táplálkozás csökkenti a rosszindulatú daganatos megbetegedések számát. Ezért együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, minőségi gabonát, fogyasszunk halat, igyunk sok folyadékot, kerüljük a stresszt és ne dohányozzunk. A levegő szennyezettsége is épp eléggé roncsolja a szervezetet, nem kell még rátenni egy lapáttal.

Ezen kívül minőségi étrend kiegészítő tablettákkal még jobban óvhatjuk az egyik legdrágább kincsünket, az egészségünket.

Miért érdemes ezen kívül még figyelni az antioxidánsokra?

Az öregedés miatt. Mindenki küzd ellene. Szemránckrémet veszünk, feszesítünk, vannak, akik felvarratnak, elfednek, a lényeg, hogy a fiatalosságra törekszünk és szeretnénk minél tovább megtartani azt.

A környezeti hatások ádáz ellenségei a bőrünknek, de bármilyen furcsa is, elsősorban nem a nap az, ami a legártalmasabb. A szabadgyök gyártó, legártalmasabb környezeti tényezők a füst és a légszennyezettség.  A szervezetünk oxidációval védekezik, ami gyakorlatilag ártó folyamatokat indít el, tehát az öregedés jelei nem mások, mint az oxidáció eredményei. A szépségipar sem véletlenül használja az E-vitaminnal, A – vitaminnal és egyéb antioxidánsokkal dúsított krémeket, hiszen kívülről is ápoljuk vele a bőrt.

Tipp: 5 ternészetes és egészséges antioxidáns forrás

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply