0
Szépség és Wellness

Kávézzunk

2012. January 21. Saturday

Világszerte a legelterjedtebb élvezeti cikk a kávé. A kávécserjének általában kettő fajtájából készül a keserű, erős ital, az arabika és a robusta kávéból. Minőség tekintetében az arabica áll az első helyen, és ennek a termesztése igényel nagyobb odafigyelést, speciális körülményeket.  Azonban a polcokra sokszor keverve kerül.

A kávézás kultúrája hatalmas. Az első kávéház Isztambulban nyílt az 1550-es években, majd 1624-ben Európában is debütált.  Serkentő hatása mellett a rituálé és az íze miatt is szívesen fogyasztják a tömegek. Reggelente megszokott mozdulatokká válik a kávéscsészék előkészítése, miközben  kifő a kávé és terjeng az ébresztő illat, napközben jól esik ebéd után meginni egy csészével, egy kávé mellett beszélgetni, felugrani valakihez egy kávéra.

Mindemellett a testünkre gyakorolt hatása miatt is szeretjük. De vajon egészséges?

A kávé koffeint tartalmaz, ami a központi idegrendszerünkre hatva segít elűzni a fáradtság tüneteit fokozva ezzel a koncentráció képességet, munkabírást. Javítja a szellemi funkciót, a megfigyelőképességet, az izmok teljesítőképességét, csökken a fáradtság és álmosság, így kellemesebb közérzetet biztosít.

Maga a koffein segíti a zsírok energiaként való felhasználását, így legtöbb fogyasztó szerben megtalálható.

Érdekessége, hogy csökkenti az asztmás rohamokat, mivel elernyeszti a hörgőizmokat, ezzel könnyebbé téve a légzést.

A napi ajánlott kávé bevitel 1-3 csészényi . 300 mg koffein felett kézremegést, erős szívdobogást idézhet elő, de nem tanácsos túllépni a 100-200 mg-ot naponta. Figyelembe kell vennünk azonban ehhez azt is, hogy nem csak a kávé tartalmaz koffeint, hanem a tea, a kóla és a csokoládé is. Kismamáknak és szoptató édesanyáknak nem ajánlott, de nem is tiltott viszont érdemes napi egy laza kávéra csökkenteni az adagot.

Tartós fogyasztása függőséget okoz, viszont pár hét megvonással ez teljesen megszüntethető.

Túlzott fogyasztása esetén akadályozhatja a kalcium felszívódását, illetve vízhajtó hatású, ezért minden egyes csésze elfogyasztott kávé mellé érdemes meginni 1-2 pohár vizet, hogy pótoljuk a folyadékot. Összefüggésbe hozták a kávét a magas vérnyomással és koleszterin szinttel is.  Magas koleszterin szintet a török és skandináv típusú kávék okozhatnak, mert ezek szűretlenek, és magas a kávéolaj tartalmuk. Az instant változatok egyáltalán nem tartalmazzák.

Normál fogyasztás mellett, ha nem vagyunk koffein érzékenyek, vagy nincs egyéb betegségünk akkor  önmagában a kávé a vérnyomásunkban nem okoz problémát.

Otthoni szépségápoláshoz is kiváló. Egy kis kávézaccot kevés olíva olajjal össze keverve nagyszerű bőrradírt kapunk, élénkíti a véráramlást ezáltal kitűnő fegyver a cellulitis ellen is. Ha megnézzük a legtöbb narancsbőr elleni krémben megtalálható a koffein.

A háztartásban is hasznát vehetjük, virágföldbe is keverhetünk belőle, szagtalanításra is ajánlják, és ha végképp nem tudjuk már mire használni akkor jöhet a jóslás kávé zaccból.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply spotty 2012. February 27. Monday at 13:59

    A kávé az egyetlen olyan élvezeti cikk számomra, ami szinte már “drog” nekem. Imádom! Mindent elolvasok a kávézással kapcsolatban!

  • Reply Heni 2012. February 6. Monday at 16:16

    Akkor képzeljétek el ezt a hatást a ganoderma gombával (pecsétviaszgomba) megspékelve. A Brazíliából származó kiváló minőségű arabica kávéhoz ganodermakivonatot kevernek, így egy olyan élvezeti cikk válik elérhetővé, mely a ganoderma gomba jótékony hatásának köszönhetően nem csak ízében, hanem a szervezetre gyakorolt pozitív tulajdonságaiban is egyedi. Kóstoljátok meg, nem fogjátok megbánni!

  • Leave a Reply