0
Egészség

Sztívia – csak természetesen

2012. January 24. Tuesday

Ismered a stevia növényt? A cukor káros hatása ismert és az édesítőkkel is sokszor hadilábon állunk, mert nehéz eldönteni, hogy a mesterségesen előállított íz valóban nem káros? Ilyenkor  jöhetnek szóba a természetes édesítőszerek, mint a stevia.

A mesterséges édesítőszerek közül az aszpartam tartalmúakat érdemes elkerülni, erről mutatták ki egyedül, hogy egészségkárosító hatása van.

 Ha úgy döntünk, hogy ételeinket egészségesen szeretnénk elkészíteni, tehát lemondunk a kristálycukor használatáról, nem fontos a mesterséges édesítőszerek használata. Sokkal egészségesebb megoldás, ha a természetes édesítőket hívjuk segítségül.  Ma már több fajta természetes édesítő létezik, ezek közül az egyik a stevia.

A stevia, más néven jázminpakóca egy Dél-Amerikában őshonos növény. Érdekességképpen érdemes megjegyezni, hogy már az indiánok is felfedezték a növény édes ízét, és gyógyításra is használták. Majd Európában a cukor hiány idején nagyon elterjedt volt. Japánban és Dél- Amerikában közkedvelt, viszont elterjedését gátolta az, hogy sok helyen betiltották vitatott okokból.  Ma viszont már egyre több ország engedélyezi használatát. Amerikában például már megjelentek a sztívia tartalmú termékei a Coca-Cola-nak

A stevia növény nagyon különleges, hiszen levelei 30-szor édesebbek a cukornál, kivonata pedig 300-szor erőteljesebb ízt ad. Kiválóan ízesíthető vele bármilyen étel, hiszen hő hatására sem bomlik, így megtartja az ízét.  Amire nagyon érdemes figyelni, hogy ne adagoljuk túl, fontos a pontos mérés, hiszen nagy mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíze van.

A mellett, hogy büntetlenül ehetjük édes ételeinket és nem kell tartanunk az elhízástól, számos jó tulajdonsággal rendelkezik a sztívia. Nem jelentkezik fogszuvasodás, a vércukorszintre nincs hatással, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A stevia javíthatja a szövetek oxigénellátását, az anyagcserére is jótékony hatással van, csökkenti a vér koleszterin szintjét, semlegesíti és eltávolítja a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat, helyre állítja a vércukrot, a vérnyomást, és a vizelet-kiválasztást is segíti. A szénhidrát csökkentett táplálkozás, szénhidrátszegény étrend alapját adhatja a stevia. Ha már csak a cukrot lecseréljük steviára, máris egy óriás lépést tettünk az egészséges táplálkozás felé.

A stevia  növényből nyert folyadék segít megelőzni a seb hegesedését, bőrbetegségek kezelésére is kiváló, ezért az indiánok már régen is használták gyógyításra. A japánok olyannyira kihasználják a növény jótékony hatásait, hogy a legelterjedtebb édesítőszer lett náluk. Ezzel ízesítenek számos jégkrémet, süteményeket, rágógumit, üdítőket és betiltották az aszpartam használatát is.

Érdekesség, hogy segíthet a függőségek leküzdésében is. Kimutatták, hogy a stevia tartós fogyasztás esetén, csökkentheti az alkohol, a dohányzás és az édesség utáni vágyat is. Illetve erős gombaölő hatással bír, így candidások is alkalmazhatják.

A sztívia azonban nem az egyetlen természetes édesítő, bárki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt, így teljesen értelmét veszti a nem akarom mérgezni magam mesterséges édesítő szerekkel, ezért eszem cukrot kijelentés.

Összehasonlításképp érdemes tanulmányozni az árakat is. A 20 grammos kiszerelésű stevia por 1800 forintba kerül. Ez a por 300-szor édesebb a cukornál, így ez a 20 gramm 6 kiló cukornak felel meg.  Átlagosan 1 kiló kristálycukor 330 forintba kerül, ami természetesen bolttól, várostól, márkától függően lehet jóval több is. Ennek az adatnak megfelelően 6 kiló kristálycukor, 1980 forint. Innentől kezdve már az ár is beszédes, hosszú távon egyáltalán nem drágább a stevia.

Nyírfacukor – nyírédes -xilitol

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply