0
Egészség

BMI – a testtömeg index

2012. February 6. Monday

A testtömeg index a TTI vagy elterjedtebb néven a BMI (Body mass index) egy olyan mérőszám, ami az egyén magasságát és súlyát veszi figyelembe. Kifejezetten a testzsír százalék mérésére nem alkalmas, az speciális gép segítségével történik, azonban kiválóan alkalmazható statisztikákhoz. Egy belga származású tudós fejlesztette ki a módszert, és ma is alkalmazzák a lakossági testsúly statisztikákhoz és az egészséges testsúly meghatározásához.

Ezzel a számítással megtudhatod, hogy testsúlyod mely kategóriába tartozik.

A 25 feletti testtömeg index mar súlyos egészségügyi problémákat okozhat, például szív és érrendszeri, keringési betegségeket idézhet elő. Ha elértük ezt a számot vagy e felett vagyunk jóval, érdemes felkeresni orvosunkat és egy egészséges diéta keretein belül leadni a túlsúlyt.

A mérés természetesen nem ad pontos eredményt mindenkinél, egy aktív sportoló, aki tiszta izom kaphat 25 feletti eredményt is, hiszen a magasság és súly adatokból történik a mérés, és hiába tűnik vékonynak és izmosnak az illető, az izom miatt nehezebb lehet a súlya. Szinten nem alkalmazható a módszer gyerekeknél, náluk egy teljesen más rendszert kell nézni. Kismamáknál szinten nem ez a mérvadó táblázat, és idős korban a felső határ ki tolódhat.

Az egészségügyi világszervezet meghatározás szerint ezt a táblázatot kell alkalmazni a BMI eredményük vizsgálatakor.

16 súlyos soványság

16 – 16,99 mérsékelt soványság

17 – 18,49 enyhe soványság

18,5 – 24,99 normális testsúly

25 – 29,99 túlsúlyos

30 – 34,99 I. fokú elhízás

35 – 39,99 II. fokú elhízás

≥ 40 III. fokú (súlyos) elhízás

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply