0
Diétás kelt tészták

Diétás sajtos pogácsa

2012. February 12. Sunday

dietas-pogacsaA diétás sajtos pogácsáról mindig eszembe jut, hogy gyerekkoromban a gazdag levesek mellé sokszor készített anyukám, a levessel ettük, meg persze utána magában, így viszonylag “könnyen” meg volt az ebéd. Gulyásleves? Bableves? Ragu leves? Akkor sajtos pogácsa, és máris nem kell agyalni a másodikon, laktató, és persze isteni finom, főleg frissen. Ezt persze mindig el is meséltem a férjemnek, amikor gulyáslevest készítettem, 1-2 év után jogosan kérdésként érkezett a válasz, hogy akkor én miért nem készítek soha? Mikor elkezdtem használni a szénhidrát csökkentett liszteket már nem volt kifogásom, hogy a teljes kiőrlésűvel, vagy a zabpehely liszttel nem lesz olyan, meg különben is ha kisül a pogácsa akkor nem bírom ki, hogy csak 2-t egyek, többet enni ezekből meg már nem túl alakbarát. A ch csökkentett lisztnek köszönhetően – illetve a friss élesztőt áruló lengyel és magyar boltnak, mert itt egyébként csak por formában lenne kapható- mi is felvettük a szokást, így ha diétás pogácsa készül, akkor abban biztosak lehettek, hogy az ebéd egy kiadós, finom leves nálunk. Az alacsony szénhidrát tartalmú pogácsák ugyanúgy megkelnek, finomak, és a mellett hogy diétásak, még egészségesek is, hiszen kordában tartják a vércukorszintünket, nem roncsolják a fogakat, és nem okoznak elhízást.

dietas-pogacsa-receptA gulyásleves, ragu leves, bableves, vagy akármilyen leves mellé tökéletes választás a diétás sajtos pogácsa. Fogyaszthatjuk a leves mellé, vagy akár utána is. Ráadásul készíthetjük sajtosan vagy szezámmagosan, lehet kerek, rúd vagy perec formájú. De a legjobb, hogy a diéta alatt is fogyaszthatod. Ha nincs szénhidrát csökkentett liszt kéznél, akkor készítsd teljes kiőrlésű lisztből, vagy zablisztből így is sokkal egészségesebb lesz, de a legjobb ha beszerzel egy zacskónyit az egyik kedvelt ch csökkentett lisztből és azt összekevered a liszteddel.

A diétás sajtos pogácsa tökéletes vendégváró is, akár családi összejövetelekre, vagy baráti találkozókra, egy pohár ital mellé, vagy előre megsütve elviheted a családi kirándulásra is.Szaggasd apróra, tedd egy kosárba, és már tálalhatod is.

Diétás sajtos pogácsa recept

40 deka szénhidrát csökkentett liszt

1 tojás

1 élesztő és fél deci tej+ 1 kk. cukor az élesztő futtatásához

200 gramm light margarin

2 teáskanál só

1-1,5 dl 10%-os tejföl

tetejére:

tojássárgája

reszelt sajt, vagy szezámmag

Futtasd fel az élesztőt a langyos tejben. Valójában kipróbáltam már az élesztő futtatást tej és cukor nélkül, simán langyos vízben is, és nagyon szépen tette is a dolgát, de ez csak a valóban nagyon friss élesztőnél működött. Próbáltam simán csak tejben is, sőt magunknak általában cukor nélkül csinálom, de a biztos módszer, ha adsz hozzá egy pici cukrot, ekkora mennyiségnél elenyésző az az adag. Közben a liszthez add hozzá a sót, morzsold bele a margarint, majd üsd bele a tojást és végül add hozzá a felfuttatott élesztőt. A tejfölből a legalacsonyabb zsírtartalmút válaszd, és a tésztától függően adagold hozzá.

Ne felejtsd el megkóstolni a tésztát, ha nem elég sós, akkor tegyél hozzá még sót, nehogy ízetlen legyen a pogid.

dietas-sajtospogacsaA meggyúrt gombócot takard le és tedd félre, keleszd duplájára. Ez után fél centi vastagra nyújtjuk és fentről le majd balról jobbra négyrét hajtjuk, és újra kelesztjük fél órát. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, késsel bevagdossuk a tetejét, hogy négyzetes legyen. Összekeverünk 1 tojássárgáját, pici sót és tejet és ezzel megkenjük a tetejét, majd megszórjuk sajttal és már szaggathatjuk is. Mikor kész pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik. 180 fokon sütjük.

Készítheted úgy is, hogy miután kinyújtottad, rögtön szaggatod és a tepsibe pakolva kenegeted, szórod meg. Én azért választottam ezt a módszert, mert megszoktam, hogy anyukám bevagdosta a tetejét, illetve a kenés-szórás folyamat gyorsabb így, és a tésztának semmi baja nem lesz mikor a maradékot újra gyúrod, és nyújtod, sőt a rajta maradt sajt így bele kerül, még finomabb lesz.

A diétás sajtos pogácsák helyett diétás sajtos rudakat is készíthetsz, mindössze egy kés vagy pizza vágó segítségével rudakat kell vágni.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply viki 2015. February 1. Sunday at 19:30

    Hány percig kell sütni?

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2015. February 3. Tuesday at 10:21

      SZia! Na ezt jól kihagytam. Ezek kisebb pogik voltak, kb 20-35 percig sültek.

    Leave a Reply to Codrean-Mágyel Györgyi Cancel Reply