0
Fitnesz

Hozd ki a maximumot az edzésedből

2012. March 30. Friday

Egy egészséges életmód, a fogyás alapfeltétele a rendszeres mozgás. Azonban ha mindig ugyanazt csináljuk, ugyanolyan ismétlésszámmal, vagy ugyanannyi ideig, egy idő után beleunhatunk, és a szervezet is hozzászokik. Bármilyen testmozgás jobb, mint a semmittevés, de miért ne hoznánk ki a maximumot magunkból abban a 30-60 percben? A fokozatos terheléssel, változtatásokkal, fent lehet tartani a folyamatos fogyást.

Sokkold az izmokat

Mikor mozogni kezdesz a legkisebb mozgás is fárasztó lehet, egy rövid futás után is éppúgy lehet izomlázad, mint a súlyzózástól. Ahogy megszokja a terhelést a szervezet, fejlődnek az izmaid, úgy egyre könnyebbé válnak a gyakorlatok, és már nem lesznek olyan hatásosak. Ilyenkor vagy az időn emelsz, vagy az intenzitáson.

Iktass be intervallumos edzéseket, amellyel növeled a pulzust, és kevesebb idő alatt jobban kifáradsz, viszont jótékony hatását sokkal tovább élvezheted, mintha ugyanennyi ideig, monoton tempóban csináltad volna ugyanazt. Ha futni szoktál, akkor heti 1-2szer iktass be intervallumos futást. 5 perc laza kocogás után sprintelj 30 mp-ig, majd ugyanennyi ideig kocogj, vagy sétálj, ezt ismételd meg 5-10-szer, majd levezetésképpen kocogj még 5 percet.

Szobrászkodj a testeden

Edzőterembe jársz és az elején látványosan fejlődtél, de most semmi hatását nem érzed? Akkor emelned kell a súlyokon. Az izmok megszokják rövid idő alatt a terhelést, és míg az elején fejlődtek egy adott plusz súly emelgetésétől, egy idő után meg sem kottyan nekik. Ha a megszokott súllyal könnyedén csinálsz 20-as ismétléseket, akkor az a súly túl könnyű neked, emelj rajta. Ha 10-12-t bírsz az a tökéletes, ha ez alatt, akkor túl nehezet választottál. Ha kardió és súlyzós edzést is szoktál ugyanazon a napon végezni, mindig a kardióval zárj. Kiadós futás, úszás után súlyzózni nem ésszerű, hiszen az izmaid már kifáradhattak, kevesebb az energiád, nem lesz hatásos az edzés.

Égess több zsírt

Csak azért mert edzel, nem jelenti azt, hogy zsírt is fogsz égetni. Azok az edzések, amelyek egyáltalán nem izzasztanak meg, sokkal kevesebb kalóriát égetnek, és nagy valószínűséggel a glikogénraktárakban található tartalékot használja a szervezet, tehát nem a szírt kezdi bontani. A jó edzésnek nem kell fájnia, de nem is szabad teljesen kényelmesnek lennie. El kell fáradni, meg kell izzadni. Hogyan pörgetheted fel a zsírégetést? Használj csuklósúlyt gyorsgyaloglás közben, vagy kezdj el kocogni. Biciklizésnél tekerj gyorsabban, vagy vegyél fel egy hátizsákot és pakold meg. Ha szobabicót használsz itt az ideje, hogy változtass az erősségén. Az ellipszis tréneren, és egyéb gépeken is érdemes erősséget, dőlésszöget állítani és mindent beleadni. 1 óra izzadás nemcsak a testet, a lelket is felfrissíti, nem beszélve arról, hogy a méreganyagok is így tudnak távozni a legkönnyebben.

Válj hajlékonnyá

Minden nő álma a vékony, arányos test. Ehhez elengedhetetlen a folyamatos nyújtás. Minden edzés után le kell nyújtani az izmokat, amivel elkerülheted az őrületes izomlázat, és az izmok kinézete is másképp fog festeni. A legtökéletesebb, ha pluszba heti egyszer beiktatsz egy pilates vagy jóga órát is.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply