0
Fitnesz

Nyújtsak vagy ne?

2012. April 13. Friday

 A nyújtásról kevés szó esik, de ez nem jelenti azt, hogy akik edzenek, nem csinálják, csak éppen elfelejtünk beszélni róla. Ha az edzésidőről beszél valaki, vagy a futás idejéről, ritkán hallani, hogy futottam 1 órát majd nyújtottam 10 percet. Éppen ezért sokan esnek abba a hibába, hogy nem nyújtanak, mert nem fontos, nincs rá idő, vagy úgy gondolják fáradtak még ahhoz is, és különben sem fogyaszt. Pedig éppúgy fontos, mint maga a testmozgás.

A helyes testedzés, ahogy a profik is csinálják, ez lenne: bemelegítés, izommunka, végül levezetés, és nyújtás.

A nyújtásnak több formája létezik, ki-ki mást preferál, mást szeret. Létezik aktív és passzív nyújtás.

A legbiztonságosabb a passzív nyújtáson belül is a statikus nyújtás. Ez egy lassú folyamat, ami megkímél, hogy bármiféle sérülést érj el vele, mert sajnos, ha rosszul nyújtasz akár kárt is okozhatsz, ilyenkor is le lehet sérülni. Az adott izomcsoportot lassan megnyújtjuk, a végsőkig nyújtjuk, majd ezt az állapotot megtartjuk 15-30 mp-ig. Ha fájdalmat érzel, akkor engedd visszább magad, a nyújtásnak jól kell esnie, érzed, ahogy feszülnek az izmok, de nem szabad fájdalmat érezni. Ha valahol kötöttebb az izmod, akkor se aggódj, folyamatos nyújtással napról napra jobban meg tudod majd nyújtani. A hangsúly a rendszerességen van. Szánj rá időt, nem szabad elsumákolni.

Miért fontos a nyújtás?

–          megtartsuk a hajlékonyságunkat

–          csökkentsük a sérüléseket, izomlázat

–          segít a tömegnövelésben

Érdekes dolog, hogy mikor nagyobb súlyokkal edzünk, bedurrannak az izmaink. Milyen jól is néz ki mikor edzés végén látszik, hogy olyan, mintha nőtt volna a bicepszünk. Nyújtás során, ezek az izmok visszarendeződnek és akár úgy is tűnhet, hogy semmi sem változott, éppen emiatt sokan nem nyújtanak. Pedig az izom nem akkor nő, amikor éppen súlyzóval edzel, ez egy folyamat, és ehhez a folyamathoz fontos az edzésen kívül a nyújtás, hogy megmaradjon a rugalmassága, és elkerüld a fájdalmas izomlázat. Rengeteg „felpumpált” testépítőt látni, akik olyan merevek és látszik rajtuk, hogy nem nyújtanak. Az okosak persze tudják nagyon jól, hogy hosszú távon ez az ideális és hasznos izmaik számára. Ezért is nem igaz a mondás, hogy a kigyúrt emberek nem hajlékonyak. A legtöbb profi testépítő akár spárgázni is tud.

Ami még egy érdekes dolog, hogy sokan akkor kezdenek el nyújtani, ha már fáj valamijük. Elég könnyen találhatunk magunkon megrövidült izmot, főleg ha eddig nem nagyon nyújtottunk. Ilyenkor a nyújtás segít, de nem biztos, hogy ez a teljes megoldás. Meg kell, hogy álljunk egy pillanatra, és meg kel vizsgálnunk a testünket, hiszen izom rövidülést az is okozhat, hogy az egyik izmunk gyenge és ilyenkor a vele ellentétes izmok próbálnak alkalmazkodni az állapothoz és az egyensúly megtartása érdekében merevebbek lesznek. Ez ellen pedig úgy tehetünk, hogy fejlesztjük a gyengébb izomzatunkat. Ez és a nyújtás kettőssége biztos siker.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply