0
Fitnesz

Legjobb nyújtó gyakorlatok

2012. May 1. Tuesday

A nyújtás (angolul: stretching) fontossága megkérdőjelezhetetlen. Nyújtás nélkül az izmaink megrövidülhetnek, rugalmatlanná válnak és nagyobb eséllyel sérülhetünk le edzés közben és érezhetünk izomlázat testedzés után.

A nyújtás alapfeltétele egy tökéletes edzésnek. Éppúgy ahogy a bemelegítést sem szabad elhagyni, a nyújtást is kötelező elvégezni minden edzés végén. Ne sajnáld rá az időd, hiszen sokkal szebbek lesznek tőle az izmaid, elkerülheted, hogy megránduljon, meghúzódjon egy izom és a legjobb, hogy az izomláz is elkerül.

A “sztreccsing” kötelező bármilyen edzést is végzel. Nem számít, hogy futottál, súlyzóztál, aerobikoztál, nyújtani kell. Maximum a nyújtógyakorlatok változnak egy-egy edzés végén, hiszen futásnál a lábaidat érdemes jobban lenyújtani, míg egy alapos felső test edzés után a kar, váll, hát és mell izmait.

A következő képeken lévő gyakorlatokat nézd át alaposan, láthatod melyik fajta nyújtás, melyik izmot nyújtja, majd próbáld ki a gyakorlatokat. Figyelj rá, hogy lassú mozdulatokkal végezd a nyújtást, mert közben is lesérülhetsz. Ha egy-egy gyakorlatot nem tudsz kivitelezni tökéletesen, mert már túl kötöttek hozzá az izmaid, akkor se hagyd abba, hétről-hétre egyre jobban vissza fogja nyerni izmod a rugalmasságát.

Futás után ne felejtsd el alaposan lenyújtani a comb és a vádli izmait. Külön fordíts figyelmet az elülső-, hátulsó- és belső comb izmaira, mindegyiket külön-külön nyújts le, így egy hosszú futás után is elkerülhető a fájdalmas izomláz.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Endre 2015. November 27. Friday at 00:30

    Őszinte gratulációm a cikkhez! Meg is osztottam a táncos KIsokosomban!
    http://eepurl.com/bHo8Ef

  • Leave a Reply