0
Fitnesz

Futócipő választás – pronáló vagy szupináló a lábad?

2012. July 19. Thursday

A futás az egyik legjobb sport. Igénybe veszi egész testünket, átmozgat, akár kocogsz, akár gyorsan futsz, a szíved dolgozik, a vérnyomásod megemelkedik, a vérkeringés és az állóképesség javul, energikusabbá tesz, alakot formál és fogyaszt. Ráadásul nem kell drága kondi bérletet venni, hisz ingyen van és egy egészséges táplálkozás, diéta tökéletes kiegészítője. Kilépsz az ajtón és már róhatod is a köröket városban, ligetben, erdőben, bárhol. Azonban egyetlen egy dolgot fontos beszerezned, egy jó futócipőt.

A jó futócipő kiválasztása

A megfelelő futócipő kiválasztása fontos, hiszen ezzel megóvhatjuk az egész lábunkat. A boka, a térd, ízületeit, és egyéb mozgásszervi sérülésektől is megkímél. Nem feltétlenül érvényes a drágább jobb elv, inkább az a fontos, hogy a te lábadra passzoljon a futócipő. Ehhez ki kell derítened, hogy milyen a lábtípusod. 3 különböző lábfejformát ismerhetünk, a neutrális a normál, ez lenne az ideális. A befelé dőlő lábfejjel rendelkezők a pronáló stílusúak, a kifelé dőlő lábfejűek a szupináló lábúak.

A pronáló lábúak bokája laza, így futás közben mikor a láb a talajt éri a lábfej befelé dőlhet, ez főként boka és térfájdalmakhoz vezethet. Fontos, hogy olyan futócipőt válassz, ami biztosítja a stabilitást a lábadnak és lehetőleg erősített belső talprésze legyen, ami meggátolja a bokád befelé dőlését.

A szupináló lábúak, más néven hanyintónak is nevezik, a külső talp élüket használják. Ennek következtében futáskor túl nagy terhelés hárul a lábfejére, mivel nem képes csillapítani az ütődést. Ha befelé dőlő lábad van érdemes semleges vagy párnázott cipőt választani, melyben nincsen belső boltozat emelő. A puhább belső szerkezet segít tompítani a talajra való érkezéskor a becsapódás erősségét, így megóvja a lábadat a sérüléstől. Ha igazán profi futócipőt szeretnél, válassz olyat, ami kifejezetten szupináló lábúaknak lett kifejlesztve, így a külső talp élnél van megerősítve a cipő, és extra kopásgátló található a cipő talpán is.

Milyen a lábam? Hogyan derítsem ki?

A leggyorsabb, ha elvégzel egy otthoni tesztet. Vegyél elő egy A4-es lapot, vizezd be a talpad és állj rá. Majd vizsgáld meg a talpformád, és a következő kép alapján könnyen eldöntheted, hogy normál típusba tartozol vagy pronáló, szupináló lábú vagy. Profi sportboltokban már talp hő térkép is megtalálható, amire csak rá kell állnod, és pár másodperc múlva a hő térkép elszíneződik a talpad formájában.

Megvizsgálhatod egy régebb óta használt cipődet is, a talpán tökéletesen látszódni fog, hogy melyik irányba kopik jobban.

Futás jótékony hatása

 

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Karacsi Dénes 2017. September 6. Wednesday at 22:20

    Sziasztok!
    Nekem szoppináló a lábam, de nem értem, hogy akkor most pronálós vagy szoppinálós cipőt kell e vennem?

  • Reply Gábor 2017. July 21. Friday at 08:07

    Szia, mi van akkor, ha a láblenyomat alapján pronáló vagyok (lúdtalpam van), de a cipőtalpam kopása egyértelműen a sarkamnál a külső élnél látszik. Akkor most én milyen cipőt vegyek? 🙂
    Köszi!

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2017. July 28. Friday at 05:54

      Szia Gábor!
      Én mindenképpen azt tanácsolnám, hogy akkor látogass el olyan futó cipő üzletbe, ami tényleg jó, és felmérik a lábad állapotát is, segítenek választani.

      • Reply Simon Róbert 2018. February 5. Monday at 17:03

        Szia Gábor!

        Én is így vagyok mint Te. láblenyomat alapján pronáló vagyok (lúdtalpam van), de a cipőtalpam kopása egyértelműen a sarkamnál a külső élnél látszik
        Neked mi lett a vége?
        Nagyon érdekelne mert ugyanez vonatozna rám is!

        • Reply Szintén Gábor 2018. April 2. Monday at 12:04

          Ez engem is érdekelne. 🙂

    Leave a Reply