0
Egészség

Eritritol- cukormentes egészség

2012. September 21. Friday

A cukormentes és szénhidrátcsökkentett táplálkozás (például a Norbi Update diéta) alapja az édesítő, mint például az eritritol használata. Az elterjedt nézet, hogy az édesítő káros, még mindig nem tört meg és anélkül, hogy utána nézne bárki is a cukor és édesítők közötti kapcsolatnak, a betegségeknek, melyet okozhatnak, mai napig ez az általános, az édesítők rosszak.

Ma már a technika ördögének köszönhetően számos természetes édesítőszert állítanak elő, ilyen a sztívia vagy az eritritol (eritrit), xilit melyeket, ha összehasonlítunk a cukorral, nyertesként kerülnek ki a versenyből.

Az Eritritol egy cukoralkohol, melyet az 1848-as években fedeztek fel számos növényben. Az előállítása erjesztéssel történik, a cukoralkoholok között azonban egyedülálló, hogy eggyel kevesebb szénatomot tartalmaz, így nem metabolizálódik, tehát energia tartalma igazán alacsony, 100gramban 20 kcal található, viszont felszívódik már a vékonybélben, majd vizelettel távozik a szervezetből. Mivel nem jut el a vastagbélbe (kivétel túl nagy mennyiség fogyasztása esetén, de akkor is csak 10%-a), ezért hashajtó hatása nincs. Így azok is bátran fogyaszthatják, akiknél az egyéb cukoralkoholok bélproblémákat okoztak.

Mindemellett érdemes tudni róla, hogy édesítő ereje 60-70%-ka a cukornak, erős gombaölő hatású, így például candida diéta során is fogyasztható, és az élelmiszerek eltarthatóságát is növeli. Japánban kezdték el először használni, és sokan nem is tudják, hogy Japán azok közé az országok közé tartozik, ahol az édességek nagy része cukormentes, tehát természetes édesítővel készül, ott még a kólához is édesítőt használnak, illetve cukorkákban, lekvárokban, zselékben, joghurtokban is ez található.

Az EU-ban már 2003 óta használják, és az E-968-as kódot kapta.

Glikémiás indexét 0-ra tartják, így nem emeli meg a vércukorszintet, nincs semmilyen hatással az inzulinra, ezáltal cukorbetegek is fogyaszthatják, és a diétázók, fogyókúrázók, egészséges életmódot követőknek is tökéletes választás. Az eritritol használható sütéshez, főzéshez is, hiszen hőre nem bomlik, azonban a süteményeknél sokkal tovább tartó puhaság érhető el vele. Sőt, ha ügyesek vagyunk, még karamell máz készítéséhez is tökéletes.

Az egészségre gyakorolt hatásai között tehát ott szerepel, hogy nem emeli a vércukor- és inzulinszintet, nem okoz bélproblémákat (pl. hasmenés), gombaölő hatású, tehát candidásoknak is tökéletes választás, ráadásul klinikailag tesztelt, hogy a fogszuvasodást is elkerülhetjük vele, mivel nem metabolizálódik a szájban található baktériumokkal sem. Tökéletes sütéshez, főzéshez, sőt, még tartósabbá teszi ételeinket és puhábbá a cukormentes sütiket.

Az előállítási folyamatai miatt természetes édesítőszernek hívhatjuk éppúgy, mint a cukrot, hiszen a cukor is egy édesítőszer, a különbség az egészségre gyakorolt hatásában rejlik.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Andi Pont 2015. September 17. Thursday at 10:50

    Én úgy tudom, hogy a cukor édesítőerejének a 60-70%-a az eritrit édesítőereje, és nem fordítva. Tehát a cukor édesebb!

  • Leave a Reply