0
Egészség

Vitamin, a vitalitásunk alapja

2012. October 4. Thursday

vitaminA vitaminok természetes és nélkülözhetetlen mikro-tápanyagok a szervezet számára, melyek szükségesek a szervezet egészséges működéséhez, a betegségek megelőzéshez és azok kezeléséhez.

A vitaminok élettani hatását általában akkor érezzük, mikor hiány van belőlük, illetve ha túl sok van belőlük.

A vitaminokat táplálkozás útján juttatjuk szervezetünkbe, az ételeinkkel (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) és mint katalizátorok vesznek részt az anyagcsere folyamatokban.

A vitaminok két csoportját ismerjük, a vízben oldódó vitaminokat vagy a zsírban oldódó vitaminokat. A zsírban oldódó vitaminok, mint az A, D, E és K vitamin  akárcsak a zsírok a vékonybélben szívódnak fel és a szervezet raktározza őket, tehát nem szükséges minden nap pótolni ezeket a vitaminokat.

A vízben oldódó vitaminok a B, C, és P vitamin, melyek tárolási kapacitása a szervezetben minimális, így szükséges naponta pótolni őket. Elméletileg, az egészséges táplálkozással minden szükséges vitaminhoz hozzá jut szerveztünk és fedezi a napi igényeket, azonban fontos megemlíteni, hogy napjainkban az ételeink vitamintartalma lecsökkent, sőt az elkészítési folyamatok során is igencsak gyorsan elvesznek az értékes vitaminok az ételeinkből.

A vitaminok elengedhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez, azonban hiánya lassan alakul ki, így ha most nem szedsz semmiféle vitamint, és táplálkozásod sem vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, viszont fittnek és erősnek érzed magad, nem jelenti azt, hogy 10-20 év múlva nem fogod ennek a kárát „élvezni”. Számos kisebb és komolyabb betegség is könnyen megelőzhető lenne, kis odafigyeléssel, a vitaminok megfelelő bevitelével.

Azonban a túladagolással is vigyázni kell, hiszen a hosszú távon túlzott bevitellel is éppúgy árthatunk magunknak.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply