0
Diéta és Fogyókúra

Fogyás és a zsír raktározás biológiája – lerántjuk a leplet

2013. February 19. Tuesday

kover_vekonyfogyás még mindig hatalmas rejtély sokak számára, főleg ha az inzulin is szóba kerül. Mi bizonyítja ezt a legjobban? A fél világ diétázik, minden 2. ember elhízott, súlyfelesleggel rendelkezik, és le szeretne dobni pár kilót magáról. Ha annyira egyszerű lenne dolog, mint számos villám diéta hirdeti, akkor 2 hét múlva miért nem lesz mindenki sovány? A fogyás biológiáját meg kell érteni, át kell gondolni, jól meg kell rágni, épp úgy, mint az ételt. Nem elég annyit tudni, hogy legyen kevesebb a bevitt kalória, mint a leadott, és a különbség eredményezi a fogyást.

Fogyni szeretnék, egészségesen élni!  

Katt ide! 

Az inzulin jelentésével, az inzulin természetével nem csak a cukorbetegnek kell tisztában lennie. Az inzulin mindenkiben termelődik – a cukorbetegeknek pontosan ezért kell egyes esetekben külső segítséggel bevinniük, mert nekik nem termelődik kielégítően- így nem szabad elsiklani felette.
dieta-fogyokuraA táplálkozási tanácsadóként én sem véletlenül ajánlom, hogy ne csak mértékkel táplálkozz,de figyelj a tápanyagokra is, és zömében alacsony glikémiás indexű (GI) ételeket vegyél magadhoz a nap folyamán.

Glikémiás index táblázat

Az inzulin: a test tápanyag szállítója. Amikor eszel, a szénhidrátok glükózzá bomlanak le, melyek a bélfalon keresztül felszívódnak és a véráramba kerülnek, azonban a sejtek csakis inzulin jelenlétében képesek magukhoz venni a glükózt. A test a glükózt tudja tárolni, mégpedig a májban és az izmokban, glikogén formájában.

Amikor izmaink dolgoznak, glikogént használnak üzemanyagnak. Tehát amikor szénhidrátot eszünk, ezek a raktárak feltöltődnek. Viszont ha az izmok nem végeznek kellő mennyiségű munkát, akkor a raktárak nem ürülnek, és ha ilyenkor magas GI- jű (glikémiás indexű) szénhidrátot veszünk magunkhoz, a szervezet sok inzulint kezd termelni, mivel megemelkedik a vércukorszintünk és ezt a szervezet nem hagyhatja. Az inzulin segít a sejteknek felvenni a táplálékot, viszont a raktár tele, a szervezetnek nincs rá szüksége, ezért a felesleget zsírként raktározza el és máris veszélyben a diéta.

A glükagon szintén a hasnyálmirigyben termelődik akárcsak az inzulin. A szerepe az, hogy a glikogént visszaalakítsa glükózzá, illetve a fehérjét és zsírokat képes lebontani.

Az emberi anyagcsere folyamatos, a test működéséhez glükózra van szükségünk, az agy megfelelő működéséhez is elengedhetetlen, ezért a szervezet mindent megtesz, hogy kielégítse szükségleteit.

A két hormon azonban egyszerre nem tud működni, ha az inzulin szint emelkedik, akkor a glükagon háttérbe szorul. Ahhoz, hogy stabilan tudjunk fogyni és tartani a súlyunkat fontos, hogy állandó kontroll alatt tartsuk az inzulinszintet.

A testmozgás fontossága

fogyas-dieta-etrend

Ahogy már említettem izommunka során az izmok glikogént használnak, ha kiürülnek, a raktáraik szükségük van a glükózra, hogy feltöltsék, ha a szervezetben ilyenkor nem az inzulin dolgozik, tehát nem szállítja a glükózt a sejtekhez, akkor működésbe lép végre a glükagon és a zsírsejteket használva átalakítja azokat glükózzá, tehát fogyunk.

“az inzulin az egyetlen hormon, mely a zsírtartalékok felépítését végzi a zsírszövetben és azt támogatja, hogy a zsír a raktárakban maradjon”  forrás:Wikipédia

Egyes cukorbetegségek pontosan a túlzott szénhidrát fogyasztás miatt alakulnak ki, hiszen a szervezetnek folyamatosan annyi inzulint kell termelnie, ami egy idő után “megzavarja”.

Ez nem egy újabb csoki diéta, vagy két hetes diéta alapja, ez az egészséges táplálkozás alap köve, ha ezeket a dolgokat megértjük, könnyebb átgondolni, értelmezni a jelenlegi diétánkat, és az egészséges táplálkozás, életmód  váltás mellett dönteni, amiit követhetsz egy életen át, nem csak kúra szerűen.

 

Én tudok segíteni ha szeretnél életmódot váltani, egészséges szeretnél lenni, fogyni szeretnél vagy súlyt tartani

Táplálkozási és életmód tanácsadás online! 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Reggeli edzés előnyei 2013. May 28. Tuesday at 17:14

    […] A glikogénről már többször beszéltünk, ha nem emlékeznél, olvasd el újra, nagyon hasznos, érdekes, […]

  • Leave a Reply