0
Cukormentes lekvár

Diétás rebarbara lekvár – tartósítószer mentes lekvárkészítés

2013. June 12. Wednesday

DSC_0277Szeretem, mikor elérkezik a gyümölcsszezon és fel lehet tölteni újra a kiürült befőttes üvegeket lekvárokkal, kompótokkal, befőttekkel és egész évre biztosított az egészséges, tartósítószer mentes, minőségi és cukormentes lekvár több ízben. Ráadásként még olcsóbb is, mint a cukormentes bolti lekvárok, és a lekvár főzés titkait, ha ismered még a tartósítószerekről is elfelejtkezhetsz. Az meg külön öröm, amikor gyakorlatilag zöldségből készíthetek lekvárt. Próbáltad már a diétás rebarbara lekvárt? Isteni finom a rebarbara  picit édes, de mégis picit fanyar íz világa. Nem csak a diétás reggelik, palacsinták kenhetők meg vele, süteményekbe is tökéletes, sőt, a kompót gyümölcssalátához adva mennyei.

A rebarbara lekvár számos előnnyel rendelkezik. Ha hagyományosan készíted, akkor persze az előnyeiről nehéz beszámolni, hiszen nagyon savanyú, ezért édesíteni kötelező, de cukorral főzve máris energiabombává alakul, gyorsan szívódik fel, és nem egészséges. Használj természetes édesítőszert diétás rebarbara lekvár, cukormentes rebarbara kompót, rebarbara szósz készítéséhez és élvezd a munkád gyümölcsét egész télen.

A reform, diétás rebarbara lekvár kalória tartalma nagyon alacsony. 100 gramm rebarbara mindössze 16 kalóriát tartalmaz, az energiaszegény természetes édesítőszerrel főzve nem emelkedik a szénhidrát tartalma, így a rebarbara lekvár szénhidrát szegény diétás. diabetikus lekvárok közé tartozik.

DSC_0307

Hogyan készítsünk tartósítószer mentes, diétás rebarbara lekvárt?

3 szál rebarbarából egy üveg (kisebb) lekvárt kapunk. A fanyar íze miatt érdemes a rebarbarát keverni más gyümölcsökkel, azonban önmagában is nagyon finom, így először az alap receptet nézzük meg.

Rebarbara

Pici víz

Természetes édesítőszer

A rebarbarát megmossuk, apró kockákra vágjuk, figyelve, hogy semmilyen sérült rész ne kerüljön bele. Egy nagyon tiszta lábasba tesszük és pici vizet (1 dl) teszünk alá, rátesszük a fedőt és hagyjuk főni. A rebarbara percek alatt megpuhul, és darabjaira esik. Kevergetéshez használjunk külön fakanalat, ami biztos, hogy nem szennyezett. Miután a rebarbara jól megpuhult, szálas lett – ez kb 10 perc- vedd le a fedőt és hagyd, hogy tovább főjön, hogy a víz el tudjon párologni, közben kevergesd. Amikor már elfőtt a leve, add hozzá a természetes édesítőt, óvatosan kóstold meg, hogy elég édes e. Azzal a kanállal, amivel kóstoltad már ne nyúlj bele. Tudod, a tartósítószer mentes lekvár titka nem más, mint a tisztaság. Az előre alaposan megtisztított üvegbe – üvegekbe- töltjük, a fedőt jól rácsavarjuk és pár percre fejre fordítjuk. Pár perc után fordítsd vissza az üveget, ellenőrizd, hogy rendesen vákuumot kapott-e, ha igen, mehet is a dunsztba.

Ugye milyen gyors és egyszerű a diétás rebarbara lekvár készítése?

Kipróbálnál más diétás, cukormentes lekvár recepteket is? Itt találod őket!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply