0
Diétás kelt tészták

Diétás aranygaluska cukormentes vanília sodóval

2013. October 25. Friday

Ősszel, a tél közeledtével nálam mindig előtérbe kerülnek a kalácsok, jön a kalácsos, kelt tésztás szezon. Persze, hogy a nyári alak megmaradjon télen is, nincs mese, elő a dagasztó tállal, az élesztővel, és süssünk otthon diétás kelt tésztákat, diétás kalácsokat. Az egyik nagy kedvencem, ha már úgyis a dió szezon kellős közepén vagyunk az aranygaluska. Gyerekkoromból emlékszem a frissen sült aranygaluskára vanília sodóval. Már nem egyszer készítettem el a diétás aranygaluskát– már amennyire lehet diétáscukormentes vanília sodóval.

A diétás, cukormentes aranygaluska szénhidrátcsökkentett lisztből készül, és természetes édesítővel édesíthetjük, azonban számolni kell a dió természetes zsírtartalmával. A diétás aranygaluskát tökéletesen beilleszthetjük étrendünkbe fogyókúra, egészséges táplálkozás során főétkezések alkalmával, vagy desszertnek. Ebédre, egy finom zöldségleves után nagyon jó választás, csak a mennyiségre figyeljünk. Gyerekeknek is tökéletes desszert, nasi, hiszen feltölti őket energiával, nem roncsolja a fogakat és értékes E-vitaminhoz is juttatjuk őket.

Diétás aranygaluska recept

300gramm diawellness süteményliszt koncentrátum

200 gramm BL55 fehér liszt vagy zabliszt

1 kiskanál enzim-mix

2 tojás sárgája

1 élesztő

1 kávéskanál só

4 dkg olvasztott light margarin

3-4 dl tej és extra olvasztott margarin a kenéshez

darált dió és természetes porédesítő
Az élesztőt futtasd fel, ½ pohár langyos tejbe tegyél 1 kávéskanálnyi cukrot, tedd bele az élesztőt, és hagyd meleg helyen egy vékony ruhával letakarva – ha por élesztőt használsz és a csomagoláson külön nem jelzi, akkor nem kell felfuttatnod az élesztőt, de a legjobb a friss élesztő.

A liszteket, az enzim-mixet és a sót keverd el, majd add hozzá az élesztőt, a maradék langyos tejet és az olvasztott margarint. Dolgozd össze, ha szükséges még adhatsz hozzá tejet. Ha enyhén olajos kézzel dagasztasz, akkor a tészta nem ragad a kezedhez. Amikor már elválik az aranygaluska tészta az edény falától, akkor tedd félre pihenni 1 órára, meleg helyre. Amikor duplájára kelt a tészta sodord ki kb. 2 cm vastagságúra, és szaggass holdacska, vagy kör formákat egy kör alakú szaggató segítségével. Jól kiolajozott tepsibe szaggass egy réteget, majd kend meg olvasztott vajjal, és szórd rá az édesítős diós mix egy részét – minél több annál finomabb lesz, a vajtól pedig omlós lesz a tészta. Majd jöhet a következő réteg és a végén szintén a diós mix-szel zárd, de akár csinálhatod nagy tepsiben, egy rétegben is. 180 fokon előmelegített tepsibe tesszük-, míg a sütő melegszik takard le konyharuhával pihenni a diétás aranygaluskádat. Érdemes figyelni, és ha szükséges, sütőpapírral letakarni a tetejét.

Megjegyzés: Ha van időd, minden egyes kiszaggatott tésztát forgass meg olvasztott vajban és dióban és így helyezd a tepsibe, tortaformába, ettől még omlósabb, szaftosabb, diósabb lesz. Én sosem csinálom meg ezt a lépést, de eddig nem érkezett panasz.

Miközben sül a diétás, cukormentes aranygaluska, készítsük el a diétás vanília sodót, hiszen ez elengedhetetlen az aranygaluskához. A cukormentes vaníliás sodót melegen szervírozzuk az aranygaluska mellé.

Cukormentes vanília sodó

1 csomag cukormentes vaníliás pudingpor

1 teáskanál vanília kivonat

Természetes édesítőszer

7 dl tej

2 tojás sárgája

Főzzünk pudingot a megszokott módon, csak több tejből, édesítsük és adjuk hozzá a vanília aromát is. Mikor már majdnem kész keverd hozzá a kikevert 2 tojás sárgáját. Ha túl sűrűnek találod a vanília sodót, adj hozzá még tejet.

 

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply Zsu 2014. December 23. Tuesday at 09:17

    Graham v teljes kiorlesu lisztel jobb? Koszonom a gyors valaszt 🙂

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2014. December 23. Tuesday at 22:22

      Szia! Én dia wellness sütemény liszt koncentrátumot keverek sima fehér liszttel. Talán a graham liszttel könnyebb lesz.

  • Reply Verhás Zsuzsa 2014. November 21. Friday at 18:12

    Szia! Annyi féle szénhidrátcsökkentett liszt van. Ehhez melyik jó? Zsuzsa

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2014. November 24. Monday at 05:01

      Szia! Én dia-wellness süteményliszt koncentrátumot használtam, sima fehér liszttel keverve.

  • Reply gff 2014. October 20. Monday at 10:07

    ez hol diétás?!

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2014. October 20. Monday at 18:36

      Szénhidrát csökkentett, sokkal egészségesebb és diétásabb. Természetesen ez az adag egy nagy tepsire elég, nem egy emberes adag.

    Leave a Reply