0
Egészség

Rémes krémes – le a transz-zsírokkal!

2014. February 18. Tuesday

transz-zsírokFelreppent a hír, és szerencsére igaz is, hogy nagy változás várható a transz-zsírsavakkal kapcsolatban. Szerencsére jó irányú a változás, így a mai naptól drasztikusan csökken a transz-zsírokat tartalmazó élelmiszerek forgalomba kerülése. Pár éve készült kutatások bizonyították, hogy Magyarország lakossága rengeteget fogyaszt ebből a káros zsírsavból, amit most törvény által igyekeznek szabályozni.

Épp itt volt az ideje, csak támogatni tudom a döntést. Tudod, mi minden van tele transzzsírokkal? Desszertek, krémes sütemények, tortabevonók, nápolyik, csokik, szószok, és természetesen a margarinok, és minden ezzel készült étel, élelmiszer.

Egyáltalán mi az a transzzsír?

karos-zsirA transzzsír akkor keletkezik, amikor a telítetlen növényi olajokat hidrogénezéssel keményíteni kezdik. Ez egy jól elterjedt eljárás, nem véletlenül használják, olcsó és az ezzel készült élelmiszerek tartósak. A margarinok ezért szilárdak, a nápolyi és a krémes sütemények sem véletlenül állnak el jó sokáig.

A rengeteg egészséges életmóddal kapcsolatos információ között olyan gyorsan el lehet tévedni és annyira jól le lehet írni szakszerűen, hogy azt sem értjük már a mondat közepén, hogy miről van szó. Így én most egyszerűsítem, és az egy oldalon vagy külön oldalon elhelyezkedő kötések magyarázata helyett megpróbálom közérthetően, konyhanyelven megfogalmazni. Miért? Mert az a cél, hogy megjegyezzük, hogy nem jó, és bevéssük, hogy nagyon nem jó, és hogy tudjuk, hogy a transz-zsírok azért nem jók mert:

Növeli az érelmeszesedés esélyét, azzal, hogy emeli a rossz koleszterin szintjét (LDL- koleszterin), a triglicerid szintet és a gyulladásos fehérjék szintjét.

Szívizomsejtekre rossz hatással van, tehát szívritmus zavart okoz (hirtelen halálhoz vezethet).

Növeli a szívinfarktus, az agyérgörcs esélyét, és nagy százalékban nő minden fajta szív és érrendszeri megbetegedés esélye.

Kisgyerekeknél, már szoptatás alatt is problémát okozhat, hiszen az anyatejjel is átkerül, illetve magzati korban, és ezzel a gyermekeknél idegrendszeri fejlődési rendellenességet okoz.

Növeli a rákos- főként emlőrák- megbetegedésének esélyét.

Mindössze 2%-kal több transz-zsír szervezetbe kerülése több mint 70%-kal csökkenti a fogamzó képességet. Gondoltátok volna?

transz-zsirsavakBorzalom, hogy a transz-zsírok úgy keletkeznek, hogy az értékes, telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajokat – repceolaj, napraforgó olaj- melyek fontosak lennének az idegrendszer egészségéhez, elkezdik „keményíteni”. A transz-zsírok ráadásul olyan anyagok, melyeket lehetne helyettesíteni, és a kiskereskedelemben gyártott élelmiszereknél, az ő kezük alól kikerülő margarinoknál és egyéb tartós ételeknél (leves porok, fagyasztott pékáruk, cukrász termékek) már meg is tették. 1990 óta tudják, hogy káros, és rengeteg ember életét meg lehetne menteni, ha nem használnák.

Mit tehetünk mi? Minden alaklommal fordíts rá kellő figyelmet, hogy olyan élelmiszert válassz, amiben nincsenek transzzsírok. Mivel nem kötelező ilyen formában feltüntetni a csomagoláson, ezért úgy keresd, hogy „hidrogénezett”. Ma már számos növényi margarin kapható, ami nem hidrogénezett, a gyártók is rájöttek, hogy hosszú távon ők is jobban járnak, ha lecserélik a termékeiket.

Most, hogy a korlátozás életbe lép azért még mindig legyél figyelmes, mert nem fognak a polcokról eltűnni a már ilyen módon tömegesen legyártott élelmiszerek. Végre egy dologgal kevesebb rossz összetevőt kell keresni a csomagolásokon, amikor elindulunk vásárolni, így könnyebb lesz a figyelmünket a telített zsírok elkerülése felé fordítani.

képek forrása

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply