0
Diétás főételek

Diétás Quiche Lorraine – könnyű, tojásos ebéd

2014. June 13. Friday

quiche-lorraineHúsvétkor nagyon elszámoltam magam, és a füstölt sonka, amit főztem kifogott rajtunk, így arra gondoltam lefagyasztom egy részét. Valamelyik nap, ahogy a fagyasztóban husit keresgéltem elővettem egy adag csirkemellet, amit olvadás után vettem észre, hogy bizony a főtt sonka. Nem nagyon tudtam, hogy mit kezdjek vele, mert a csirkehúsra voltam felkészülve, de szerencsére eszembe jutott, hogy milyen régóta szeretnék kipróbálni egy jó quiche (kis) receptet, házi tésztával, diétásan. Így neki is láttam. A végeredmény nagyon jó lett, a házi vajas, omlós tésztát sem nehéz elkészíteni, így alig várom, hogy egyéb variációkat is kipróbáljak.

A sonka adott volt, így a quiche lorreine-t választottam, mert tényleg nem kell hozzá sok alapanyag, és nagyon finom. Átvariáltam egy-két dolgot, és azt kell, hogy mondjam, egy nagyon ízletes diétás quiche lorraine lett a végeredmény.

dietas-quicheA quiche a franciák pizzája, gyakorlatilag egy finom tojásos tejszínes pite. De hogy valójában miből is készül az eredeti? Megoszlanak a vélemények még a franciák között is. Van, aki esküszi, hogy csak créme fraiche – ami a tejföl és a tejszín között áll, de jó zsíros- használható a tojás mellé. Mások, a tejszínre esküsznek, és van, aki szimplán tejet, vagy créme fraiche és tej keverékét használja. Azt mondják az eredeti quiche lorraine nem is tartalmazott sajtot, de ma már legtöbb helyen sajttal készítik, mert így még ízletesebb, ez esetben viszont hivatalosan másképp kellene nevezni, de én most elnézek e felett, és megmaradok ennél a diétás quiche receptnél. A quiche-hez Gruyère svájci sajtot ajánlanak, amit esetleg érdemes használni helyette az az edami sajt. Ha nagyon spórolsz a kalóriákkal, akkor mozzarella, de ez esetben semlegesebb ízre készülj, vagy ha épp úgy látod jónak el is hagyhatod a sajtot, és maradhatsz a teljesen natúr változatnál.

Online táplálkozási tanácsadás

A tésztát vajból és lisztből készítik, ehhez maximum 1 tojássárgáját szoktak adni és kevés vizet. Én tettem bele tojást, és szénhidrát csökkentett lisztből készítettem, a tészta nekem így is nagyon ízlett. Ezt a diétás sós vajas tésztát más pitékhez is használhatod.Amire szükséged lesz még legalább fél kiló száraz bab, vagy kávébab nehezéknek.

Diétás quiche lorraine hozzávalói

Diétás omlós vajas tészta

1,5 bögre szénhidrát csökkentett liszt

1 tojás sárgája

8 lapos evőkanál light margarin

1 pici só

Diétás quiche lorrain tölteléke

3 szelet füstölt sonka

1 bögre reszelt sajt

4 tojás

250ml light tejszín

csipet só, bors, szerecsendió

quiche-lorraine-receptAz omlós tészta egyik titka, hogy hideg hozzávalókkal dolgozz. A margarint morzsold bele a lisztbe, és üsd hozzá a tojást, és adj hozzá egy pici sót. Gyorsan keverd és gyúrd össze, nehogy a kezed melegétől túlságosan megpuhuljon a margarin, a legjobb, ha robotgéppel tudsz dolgozni, vagy az elején egy kanállal, késsel próbálod összedolgozni a darabos margarint és a lisztet. Miután összegyúrtad tedd hűtőbe minimum fél órára. Majd lisztezett deszkán nyújtsd kb. maximum fél centi vastagra, és óvatosan helyezd át a sütőformába. Lehet kapni quiche sütőformát, amit bármilyen sós-édes pitéhez használhatsz, szép cakkos lesz a széle, de egyszerű tepsi, vagy sütőforma is megteszi. Én egy gyümölcstorta formát használtam, így kicsit laposabb lett a diétás quiche lorrain-em. A kivajazott lisztezett sütőformába tedd a tésztát, egyengesd el a kezeddel úgy, hogy legyen pereme is, hogy ne folyjon ki a töltelék, és szurkáld meg az alját villával. Egy sütőpapírt helyezz a tésztára, és öntsd rá a száraz babot, feles borsót,vagy kávébabot és tedd a hűtőbe vissza 20-30 percre, majd 180 fokon előmelegített sütőben süsd 15 percig. A benne lévő „nehezék” megakadályozza, hogy a tészta belseje felpuklisodjon, és a pereme lehajoljon sütés közben. Kb 15 perc után vedd ki belőle a nehezéket, és süsd tovább, amíg barnás nem lesz.

quiche-alap-teszta

Közben a felkockázott füstölt sonkát pirítsd le egy serpenyőben – nekem főtt, füstölt sonkám volt, így már nem pirítottam rá. az elősütött pite tészta aljára helyezd rá egyenletesen a sonkát, tedd rá a reszelt sajtot, majd végül öntsd rá a habverővel jól elkevert tojásos-tejszínes főszerezett masszát. Óvatosan tedd be a sütőbe és süsd készre.

quiche-elkeszitese quiche-lorraine

A diétás quiche másik előnye, hogy fogyaszthatod hidegen, vagy melegen is, és könnyű újra melegíteni.

Legközelebb kipróbálom a részben tejes változatot is, úgy még alakbarátabb verziót kaphatunk és akár vacsorára is fogyasztható.

Na persze ha francia pizza helyett inkább az olasz pizzánál maradnál, akkor készíts diétás házi pizzát, így megmarad a “junk food feeling”, csak épp nem hízol el tőle.

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Receptek konyhai aprítóhoz | soulscreen 2018. February 24. Saturday at 19:32

    […]  egy jó diétás quiche recept innen – a sós tészába bármi mehet – ha meleg a vaj, akkor volt, hogy 1-2 jégkockát is tettem hozzá. […]

  • Reply Dorottya 2014. December 4. Thursday at 18:45

    Szia!
    Tudnal esetleg segiteni, hogy glutenmetesen hogyan lehetne elkesziteni? Probaltam glutenmentes liszttel, de nagyon nehezen allt ossze a teszta es a vegeredmeny meg nagyon lisztes lett….a toltelek finom!:)
    Az alabbi lisztet hasznaltam: Dovers Farm, Gluten Free-White self-raising flour blend.

    Rizsliszttel sem lenne finom, annak tul “eros az ize” ehhez szerintem.
    Koszonom elore is a segitseget!:)

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2014. December 7. Sunday at 06:39

      Szia! Gluténmentesen még sosem sütöttem, így nincs bevált receptem. Próbáltad már úgy, hogy ehhez a liszthez vagy a rizsliszthez keversz szója lisztet és mandula lisztet? A szója lisztről azt hallottam, hogy a tésztával könnyebb bánni, és talán csökkenti azt a lisztes ízt. Illetve kevesebb liszttel is próbálkozhatsz, hátha úgy könnyebb dolgozni vele.

  • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2014. October 22. Wednesday at 03:16

    Szia! A pizza, mint olasz pizza a keresők miatt szerepel így, de eredeti finom olasz pizzát, ami tényleg vékony tésztás, kevés feltéttel olyan kevés helyen kapni. Az egyéb pizzériák pizzái, és amit sokan otthon készítenek, vastag tésztával -jó sok fehér liszttel- zsíros feltéttel, jó zsíros sajttal, vagy épp a gyorsfagyasztott pizzák az számomra, már junk foodnak számít. De el lehet készíteni egészségesen, úgy hogy tápláló is legyen, és ne hizlaljon, viszont ugyanolyan finom.
    Ez egyéni vélemény, természetesen.

  • Reply Izabella 2014. October 21. Tuesday at 14:42

    Szia. Ne haragudj, de az olasz pizza miota tartozik a junk food categoriaba? Ez egy kicsit durva szerintem.

  • Leave a Reply to Izabella Cancel Reply