A tejtermékek elhagyása mára nem csak azok körében lett népszerű, akik valamilyen intoleranciával rendelkeznek, kazein, vagy laktóz érzékenyek. A tej(termékek) teljes körű, vagy részleges elhagyását az egészséges életmódot követők is egyre nagyobb számban választják. Hogy miért? Erről itt olvashatsz részletesebben: Tej hatása a szervezetre. Addig a pontig még talán egyszerűen eljutunk, hogy megszületik az elhatározás, letesszük a voksunkat a tej elhagyása mellett. De mi történik ezután? A tejtermékek olyan szinten beleivódnak a hétköznapokba, hogy észre sem vesszük csak akkor, amikor le kell mondani róla. Milyen egy laktóz vagy kazein érzékenynek, aki tényleg nem fogyaszthatja, nem csalhat néha, kőkeményen oda kell figyelnie? Sokaknál már kisgyermekkorban kiderül az intolerancia, és a gyerek úgy nő fel, hogy megtanulja, mit lehet mit nem, és gyakorlatilag nem is tudja igazán, hogy mit hagy ki. Viszont amikor felnőtt korban derül fény a problémára – jobban mondva akkorra forrja ki magát a dolog annyira, hogy orvoshoz fordulunk a problémával, tünetekkel, és megállapítják, hogy bizony tejcukor vagy tejfehérje érzékenyek vagyunk. Nálunk a családban nincs szerencsére ezzel probléma, viszont mi a férjemmel önszántunkból döntöttünk úgy, hogy a tejtermékek fogyasztását visszaszorítjuk, és bár szkeptikusan álltunk a dolgokhoz, nagyon hamar érezhető volt jótékony hatása! Mára már úgy megszoktuk, hogy a bevásárló listán is a “tej” szó szerepel csak, de tudjuk jól, mandulatej kell, hogy a kosárba kerüljön. Ha eddig nem nagyon ittál tejet, maximum egy löttyintésnyit a reggeli kávéba, akkor annyira nem fogod érezni a tejfogyasztás hiányát. Viszont főzési, sütési szokásaidon is változtatni kell, és ki kell próbálni a különböző tej alternatívákat. Összegyűjtöttem, én miket próbáltam már ki, és melyiket ajánlom személyes tapasztalat alapján. Legközelebb a tejtermékeket –joghurt, sajt, tejföl, túró, kefir- is megvizsgáljuk, de megsúgom előre, hogy ha nem vagy érzékeny, akkor nem kell lemondanod mindenről. Mandulatej és kókusztej Az én 2 kedvencem a natúr- édesítetlen- mandulatej és a light kókusztej. A mandulatejet használom kávéba, és főzéshez, sütéshez – például a borsófőzeléket is ezzel készítem, és a pudingpor sem panaszkodott még, hogy nem tehéntejjel kavartam ki. A kókusztejet főként sütéshez használom, ritkán kávéba. Nagyon finom, a süteményeknél az íz harmónia, amit kölcsönöz. Főzésnél nem használom. A light változatot veszem, mert abban jóval kevesebb a kalória, alacsonyabb a zsírtartalma. Az édesítetlen mandulatej ebből a szempontból is tökéletes. Az Alpro-s mandulatejben 13 kcal található 1 dl-ben, igen ez nem vicc, tényleg ilyen alakbarát is, miközben finom. Egyetlen hátránya, hogy nem habosítható. Egyébként mindkettő elkészíthető otthon, házilag is, én még nem próbáltam, csak a rizstejet, de az valahogy nem lett az igazi. Kókuszból már lehet kapni kókusztejport is, amit csak vízzel kell felönteni. Mindenképpen ellenőrizd a csomagoláson, hogy mit tartalmaz. Kókusztejes diétás nasi Egyéb magtejek Vásárolhatunk, vagy házilag készíthetünk más magtejeket is a mandulatejen kívül. Ezeket általában vízzel hígítják, sót és édesítőt adnak hozzájuk. A legkedveltebb talán a mogyorótej, de létezik kesudió, vagy diótej is. A mogyorótejet én nagyon szeretem. Kávéba különösen jó, mert tényleg érezni rajta a mogyoró ízt. Szintén nem habosítható, és az ára is borsos, de tápanyagértékei olyan jók, hogy akár fogyási időszakban is ihatjuk. Szójatej A szójatejjel nagyon vigyázni kell. Elméletileg már törvény szabályozza, hogy génmanipulált szóját nem szabad használni, de mindenképpen érdemes a szójánál ellenőrizni a csomagolást. Ha rá van írva hogy GMO vagy GM free/mentes, akkor azt megvehetjük, a legjobb a bio. Próbáltam már a szójatejet, és a joghurtot, szója tejszínt is. Egyik előnye, hogy habosítható, mondjuk kávéba habosítóval, vagy ha valamilyen krémhez használod. Azt tapasztaltam, hogy nagyon fontos, hogy milyen minőségű, márkájú a szójatej. Kipróbáltam olcsót és drágát is, általában édesítetlent (unsweetened) változatot választottam, és otthon inkább extrán édesítettem, hogy ne legyen benne cukor, de az Aplro márkájún kívül egyik sem ízlett. Bevallom a szójával csak kis ideig kísérleteztem. Túlságosan sok rémhír kering róla, az ösztrogénszintre való hatásával kapcsolatban, és amikor picit többet fogyasztottam belőle a szervezetem nem tolerálta, puffadást okozott. Gabonatejek A zabtej nekem túlságosan „zabos” ízű, párom nagyon szereti, viszont ennek a tejnek a tápanyagértéke nagyon gazdag, nem csoda, hiszen tényleg zabból van, így fogyasztása mértékkel ajánlott, és bele kell számítani az étkezéseinkbe. A rizstejet szeretem, számomra a mandula a favorit, de ha az nem lenne, akkor a cukormentes rizstejre szavaznék. A gabonatejekkel szintén az a problémám, hogy bár törvény szabályozza, mégis sokszor hallani, hogy génmódosított búzamagot vetette, így jobban bízom a mag tejekben. A tej alternatívák legnagyobb hátránya, hogy többszörös áron vásárolhatók, meg mint a hagyományos tehéntej, vagyis annak bolti tejet már ki tudja mennyire tartalmazó változata. De elkészíthető házilag. Mi itt kint viszonylag elérhető áron tudjuk megvenni, azt mondanám, hogy mintha „elit” márkájú sima tejet vennénk, és ha akciós a tartós változata, akkor feltankolunk belőle. Otthon is érdemes körbejárni a boltokat, drogériákat és online is keresgélhettek, mert sokszor ott olcsóbb, és ha nagyobb mennyiséget rendeltek a kiszállítás is ingyenes lehet. Vagy marad a házilag elkészítés. Ki fogom próbálni legalább a mandulatejet, ígérem. Láttam egyébként már tejkészítő gépeket is, ahol nem kell foglalkoznod a szűréssel, préseléssel, hogy találj olyan gézszerű anyagot, ami alkalmas rá. A házilag készíthető tejek kevesebb ideig állnak el, ez fontos! Ezen kívül akár még köles tejet is kaphatunk vagy készíthetünk otthon, házilag.
3 Comments
Nem, mert ez azoknak íródott, akik 5-ször annyit keresnek, mint az átlag 😉
Az nem baj, hogy a mandulatej kb ötször annyiba kerül, mint a tehéntej, és az átlagmagyar nem tudja megfizetni, okostojás?
[…] Tej alternatívák […]