Mindig is szerettem a kakaós csigát, de a bolti változatról évekkel ezelőtt teljesen lemondtam, tele van cukorral, gyorsan felszívódó szénhidráttal. Viszont a diétás kakaós csigát itthon bármikor elkészítem nagyon szívesen, hiszen a kelési és sütési időt nem számítjuk, akkor pikk-pakk össze lehet dobni, nem túl macerás, és amíg kel vagy éppen sül, addig úgysem kell őrizgetni, úgyhogy tehetjük a dolgunkat.
Olyan ropogós, szinte száraz tésztát nem tudok varázsolni a szénhidrát csökkentett lisztből, viszont nagyon finom puha tésztájú, igazi házi kakaós csiga lesz a végeredmény, amit lehet enni reggelire diétás pék sütiként, ebédre egy gazdag leves után, vagy csomagolhatod a gyerekeknek is tízóraira, uzsonnára, vagy ahogy mi csináltuk legutóbb, elvittük egy egész napos kirándulásra, a természetben mindig jobban megéhezik az ember.
Diétás kakaós csiga, mert szénhidrát csökkentett lisztből készül, cukor nélkül, alacsonyabb zsírtartalmú, így az egészséges táplálkozást követők, fogyni vágyók, alakjukra figyelők is fogyaszthatják, és a cukorbetegeknek sem kell kihagyniuk ezt a finomságot, csak a szénhidrát fogyasztásukba kell bele számolni. Én mandula tejet használtam, ami teljesen ugyanúgy használható, és ha lecseréled a margarint is kókuszzsírra vagy olíva olajra, akkor teljesen tej mentessé is varázsolható az egészséges pék sütemény.
Nagyon szeretem ezt cukormentes kakaós csiga receptet, az alapot használjátok nyugodtan bármilyen édes kelt tészta elkészítéséhez, mert a végeredmény nagyon puha lesz, és ez a fajta kakaós töltelék krémesebb marad, nem lesz száraz, és nem lesznek itt-ott keserű kakaó darabok
Diétás kakaós csiga
½ kiló szénhidrát csökkentett liszt
1 evőkanál búzasikér
2 tojás sárgája
1 élesztő+ pici tej+1 kk. cukor
1 kávéskanál só
2 evőkanál xilitol vagy stevia (nem a koncentrátum)
4 dkg olvasztott vaj vagy kókuszzsír
3 dl tej (vagy mandulatej)
extra olvasztott vaj és tojás sárgája a kenéshez
Cukormentes töltelék
Kakaópor és természetes porédesítő + tej (vagy mandula tej)
Az élesztőt futtasd fel a langyos tej+cukor keverékében, de akár használhatsz vizet is. A liszthez keverd hozzá a búzasikérrel, a sót, és az édesítőt, add hozzá a zsiradékot, a felfuttatott élesztőt és a tojás sárgáját. A tejet langyosítsd meg, és adagold hozzá a liszthez, miközben elkezded kézzel dagasztani. 5 percig érdemes dagasztani a tésztát, és ha szükséges, még adj hozzá tejet, hogy lágyabb tésztát kapj. A szénhidrát csökkentett liszteknek magasabb a rosttartalma, így nem meglepő, ha több folyadékot igényel. A tészta, ha puha, és elválik az edény oldalától, félre is tehető, takard le egy konyharuhával az edényt és tedd félre kelni 30-60 percre. Ha hideg van a konyhádban, akkor melegítsd be egy kicsit a sütőt, tedd hőálló tálba a tésztát, és hagyd a sütő melegében, vagy a radiátoron.
A diétás kakaós, már-már inkább csokisnak nevezető csiga tölteléke sem lesz száraz, ha a kakaóport összekevered a természetes édesítővel. Ha nincs más otthon folyékonyat is használhatsz, és keverd el kicsi langyos tejjel. Óvatosan mindig csak egy picit adj hozzá, hogy ne legyen túl folyós. Amolyan kenhetően krémes állag a legjobb.
A megkelt tésztából csinálj két gombócot. Az elsőt kezd el lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtani, majd kend meg olvasztott margarinnal/kókuszzsírral/olíva olajjal, és kend rá a csokis mixet is, majd tekerd fel az egészet. Itt nem kell behajtani a két végét, mert úgyis fel fogod szeletelni. A feltekert rudat egy kés segítségével vágd fel 2-3 cm-es szeletekre és tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Én úgy szoktam csinálni, hogy amikor vágom, rögtön fordítom is, és így teszem a tepsibe, tehát az az oldala, amelyiket vágtam az lesz alul, és a tetejét lehet igazgatni, ha szeretnéd, de általában, csak egy picit szét kell nyitni. A tojássárgáját keverd el pici tejjel, és verd fel, majd ezzel kend meg a diétás kakaós csigák tetejét, óvatosan inkább csak pacsmagold, mert nagyon krémes a csoki, tehát úgysem tudod nagyon kenni, és az sem jó, ha sok tojás marad a tetején.
180 fokon előmelegített tepsiben süsd kb. 40 percig, vagy amíg barnulni nem kezd, de ne süsd túl, nehogy kemény legyen. Több napig dobozban eláll, a tésztája frissen lágy és könnyed, és másnaposan is ugyanolyan puha marad, nem lesz fujtós. Sőt akár le is fagyaszthatod, így mindig elő tudsz kapni egy-két darabot, ha épp nincs ötleted mit reggelizz, vagy mit csomagolj tízóraira.
Ha dupla adagot csinálsz, a másik feléből készíts diétás diós csigát, nem fogod megbánni, nagyon kapós lesz.
4 Comments
Nagyon finom lett,teljeskiörlésű tönkölylisztből csináltam.Köszi,hogy megosztottad,remélem sok finomságot fogsz még késziteni.
De jó! Nagyon örülök, hogy ízlett!
Szia! Te milyen lisztet használtál?
Szia!
Dia-wellness süteményliszt koncentrátumot – fehér liszttel keverve.