0
Otthon Takarítás

Takarítás stresszmentesen 1. lépés – csinálj káoszt, hogy rend lehessen

2014. November 22. Saturday

nagytakritas-rendszerezesA nagytakarításnál, és amikor „lomosnak”, rendetlennek érzem a házat, mindig ugyanazt csinálom. Van egy cuki ruhás kosaram, amit ilyenkor felkapok, és komótosan körbe járom a házat. Mindent bele teszek, ami nem abba a szobába való, vagy épp kipakolom, ha a másikból ide kellett áthozni. Rengeteg minden szokott így a helyére kerülni. Ha te olyan ügyes vagy, hogy mindig mindent vissza teszel, akkor ezzel hamar végezni fogsz. Ez után általában kiválasztok egy szobát, ahol a szekrényeket pakolom át. Nem kell az egész lakást megcsinálnod 1 nap alatt, kivéve, ha hétvégén van rá időd és szívesen csinálod. Ha nincs, akkor csináld meg a legnagyobb falatot a hétvégén, és a többit oszd szét a hétköznapokon, és amikor belefér, szánj rá fél órát, 1 órát. A legjobb, ha listát írsz a teendőidről, melyik nap mit fogsz megcsinálni, és sorra pipálhatod ki a feladatokat.

Itt egy kis segítség, hogy én miket szoktam számba venni ilyenkor az otthonunkban. Hogy nagyobb kedved legyen a takarításhoz töltsd le és nyomtasd ki a heti takarítási tervezőt. Hidd el, így könnyebb lesz a feladatok végére érni. Ezt nyugodtan alkalmazhatod minden héten, így biztosan nem fog a fejedre nőni a háztartás.

heti-tervezo-takaritashoz

Heti tervező takarításhoz – háztartás vezetés okosan

Hálószoba

A hálóban az éjjeli szekrényeket átnézem, ha van kedvem átválogatom a zoknikat, és a ruhás szekrényben is körbe nézek, vannak-e olyan ruhák, amiket elajándékoznék, kidobnék. Ha erre nincs idő/kedv, akkor is rendet teszek benne, az összedőlt pulcsikat szépen újra hajtogatom, és mindent a helyére teszek.

ruhasszekreny-rendszerezes

 

Nappali

A nappaliban a komódban szoktam szortírozni, ezt is érdemes ilyenkor – és évente többször is- a számlákat a megfelelő mappába teszem, a garancia leveleket is elpakolom, és kidobálom azokat a fecniket, amikre már nincs szükség. Jó ez így, a két ünnep között én már ezzel nem fogok foglalkozni, és teljesen szépen rendszerezve lépünk át az újévbe. A könyvespolcot is átnézem, és ha épp szezonális ünnep jön, akkor a kandalló feletti dekoráció, virág, kép, gyertya is a kosárba kerül, hogy legyen hely a karácsonyi, tavaszi, őszi díszeknek. A dohányzó asztalunknak praktikusan van egy alsó része. Tényleg jó, mert lehet oda pakolni, de olyan jól be lehet oda dugdosni mindig mindent, ami épp az asztalon, kanapén maradt, hogy tökéletes káosz tud kialakulni. A dolgozósarokban lévő kacatos kosarat, „elektronikai” részleget is átválogatom. Az újságokat vagy szedd össze egy helyre és tedd őket szép sorba a polcra, újságtartóba, vagy ha már nincs rájuk szükség, mert úgysem fogod újra fellapozni, akkor hajítsd ki őket.

nappali-nagytakaritas

Gyerekszoba

Ha van gyerekszoba, az biztos, hogy nagy falat lesz. A legjobb, ha akkor csinálod, amikor a gyerkőcök nincsenek otthon. Válogasd át az ezer, meg ezer játékot, és amiről tudod, hogy már rég nem használták a gyerekek, mert kinőtték, lecsengett, akkor vagy dobozold be és tedd fel a padlásra „jó lesz a következőnek, rokonnak…stb” alapon, vagy ajándékozd el őket egy jótékonysági szervezetnek, a környezetedben élő rászoruló családoknak, biztosan örömet szerzel vele. A gyerekek ruháival is ugyanígy járj el. Persze csak olyan dolgokat ajándékozz tovább, amit még te is szívesen használnál, ne a lyukas melegítőt, és a leszakad kezű kata babát.

gyerekszoba-rendszerezes

Fürdőszoba

A fürdőszobában is olyan szépen fel tudnak halmozódni a pipere cuccok, hogy még talán kincsekre is bukkanhatsz. Pakold ki a szekrényt, vagy pakold le a polcot, és egyúttal töröld is le. Nézd át mi az ami kidobandó, Válogasd át a kenceficéket, és ha van 6 arckrémed, amiben már szinte csak alig van, akkor vagy hagyd elő, és használd el azt először, vagy dobd ki, ha fél éve ott áll, már biztosan nem fogod használni. A tusfürdőknél is ugyanígy járj el, és amíg el nem fogynak, ígérd meg magadnak, hogy nem veszel újat. Helyet és pénzt spórolsz vele. Van, akinél annyi félig üres flakon található, hogy akár fél évig nem is kell költeni ilyen tisztálkodó szerekre.

Nekem már évek óta jól bevált rendszerem van a fürdőben, így ha káosz is van, kb 10 perc alatt rendet teszek.

furdoszoba-rendszerezes

Konyha

A legvégére a konyhát hagynám, mert ott úgyis folyamatos a tevékenykedés, és apránként is lehet haladni vele, míg a pörkölt elfő magában, addig 2 fiókot kipakolhatsz, vagy a kamra 2 legfelső polcát lepakolhatod. Bár ha ügyes voltál, akkor ezt már megcsináltad a befőzés ideje alatt. Ó ha nekem lenne egy kamrám, itt ez a hatalmas ház és ír barátaink erre bizony nem gondoltak. A konyhában is nézd át az éléstárad, a szavatosságokat, és tedd előre a régi, hátra az új konzerveket. Van rendszered a konyhában? Nagyon jó szolgálatot tesznek a kisebb-nagyobb befőttes üvegek, instant kávés üvegek, vagy a boltban kapható kapcsos tetejű, légmentesen zárható üvegcsék, én már csak ilyenekben tartom az összes „zacskós” terméket – liszt, rizs, zabpehely, couscous…- és a fűszereim nagy részét is. Sokkal jobban áttekinthető, és a kakaóporral is egyszerűbb úgy bánni, ha csak felnyitom az üveg tetejét, és kiveszek belőle egy kanállal. Ha az ünnepek előtt vagy nagy bevásárlás előtt állsz, remek alkalom, hogy összeírd a bevásárló listát, is, mi fog kelleni?

kamra-takaritas

Előszoba, udvar, terasz, erkély, sufni…

Kinek mi. Nyilván ne kerüljön fel a listádra a garázs takarítás, és terasz rendbe tétele, ha a belvárosban egy lakásban laksz. Nekünk van mini kert – itt csak leveleket kell szedni, meg gazolni picit, metszeni a bokrokat, és a virágokat rendezni.

Előszoba szinte mindenhol van, hol kicsi, hol nagy, hol túl nagy előszoba szekrénnyel – ez sokkal több munkát rejt az tuti- hol kisebbel, itt meg pont az a baj, hogy kevés a hely a cipőknek, kabátoknak, főleg így télen, és akkor még a 8 pár kesztyű, 66 sapkát nem is említettem. Itt is, ha eddig nem tetted meg pakold ki a cipős szekrényt, válogasd ki a téli, nyári, őszi cipőket, ami nem illik az évszakhoz, azt letakarítva, kitömködve tedd el dobozba, vagy a szekrény hátuljába. A kabátoknál is csak azt hagyd elő, amit ilyenkor használtok.

ciposszekreny-takaritas

Akinek van extra tárolója valahol a házban, nekünk van egy ahol a vízmelegítő tartályt elhelyezték, ez egy bepolcozott rész, nagyon praktikus, sok mindent elrejt, és nagyon jól tud lomosodni. Pakold ki, nézd át a dobozokat, dobd ki, ami nem kell, vagy fotózd le és add el valamelyik használt oldalon. Így nem foglalja a helyet, nem áll ott feleslegesen, és még pénz is áll a házhoz.

Akinek külön dolgozó szobája is van, ott is biztosan jó sok iratot lehet rendezni. Viszont ha ünnepek előtt állsz, és nincs kedved hozzá, akkor egyszerűen csak zárd kulcsra az ajtót, ha jönnek a vendégek, ott úgysincs semmi keresnivalójuk. Ha a férjed külön dolgozó szobájáról van szó, akkor a portörlésen kívül tényleg ne nyúlj semmihez.

Nálunk, mikor ezeknek a szortírozásoknak neki látok, általában ideig-óráig úgy néz ki a ház vagy épp az adott szoba, mintha bomba robbant volna, de nagyon jó a rendszerem, minden kupac jelent valamit. Kuka, másik szobába való, lefűzni, átolvasni, majd kidobni, elajándékozni, megvarrni, bedobozolni, és így tovább. Így ebből a káoszból lesz ám igazán szép rend a végén, ami aztán hónapokig is kitart. Ha ezen nemrég túlestél, és kidobáltál mindenfélét nyár végén, akkor mázlid van, nem kell túlesned rajta.

Szezonálisan: Ha december közepén jut eszedbe a karácsonyi nagytakarítás, akkor se vacakolj ezekkel a dolgokkal, e nélkül is szép lesz az ünnep, vagy legalábbis így biztos, hogy nyugis, mert nem zsúfolsz be annyi tennivalót a munka mellé a hétköznapokba, hogy alig bírod.

takaritos-banner

Ha megosztanád a cikket, légyszi a csak linket tedd ki, vagy töltsd le a fenti képet bannernek. Előre is köszönöm! 🙂

Takarítás 2. rész

képek forrása

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply