0
Diétás saláták, köretek

Kuszkusz – diétás köret alternatíva

2015. March 10. Tuesday

dietas-kuszkuszPróbáltad már a kuszkuszt (cous-cous)? A kuszkusz nagyon jó alternatívája a fehér rizsnek, és nagyon ízletes is, sokféleképpen felhasználhatjuk. Elkészíthető sós és édes formában is. Az afrikai származású gabonakészítmény durumbúzából készül, gyakorlatilag se nem tészta, se nem rizs, de nagyon finom.

A kuszkusz glikémiás indexe közepes, de glikémiás töltése már magasabb, így csínján kell bánni vele, de kiegyensúlyozott diéta során nyugodtan fogyaszthatjuk. A szabály itt is a következő, hogy a kuszkusz csakis a köret felét adja, a másik fele mindig valami zöldség legyen. Magas rosttartalmának köszönhetően eltelít, ezért nem leszünk farkaséhesek tőle 1 óra múlva.

A kuszkuszt elkészíthetjük teljesen natúran, vagy ízesíthetjük főszerekkel, sőt akár édesen is fogyasztható.

Hogyan készül a tökéletes kuszkusz? Ez a másik dolog amit imádok benne, hogy nem kell főzi, pirítgatni, kevergetni, és mégis 10 perc alatt kész van, ami fontos, azok az arányok.

Kuszkusz elkészítése és hozzávalói

kuszkusz.koret1/2 bögre kuszkusz

3/4 bögre forralt víz

1 teáskanál olíva olaj

só, bors

A kuszkuszhoz add hozzá az olajat, keverd el egy kis sóval, borssal, majd öntsd rá a felforralt vizet és rögtön fedd le. Ne emelgesd a tetejét, csak hagyd állni 10 percig. Amikor leveszed a fedelét olyan lesz mintha összeállt volna, egy kanál, villa segítségével kevergesd meg, és akkor darabjaira esik, pergős lesz. Ha túl sok vizet teszel rá akkor majszos maradhat, úgy nem igazán finom. Rögtön tálalhatod is, de az sem gond ha félre teszed, és újra melegíted.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply