0
Diétás sütik, édesség

Diétás Rákóczi túrós – cukormentes mennyország

2015. May 2. Saturday

Diétás Rákóczi túróst már nagyon régóta szerettem volna kipróbálni, de mindig tartottam a habtól a tetején, hogy cukor nélkül, jobban mondva természetes édesítővel helyettesítve a cukrot, vajon milyen lesz. Pavlovát próbáltam már készíteni, de akkor steviát használtam, illetve stevia+szukralóz keveréket, és úgy a végeredménnyel egyáltalán nem voltam elégedett. Most azonban végre kipróbáltam a tökéletes cukor helyettesítővel, és nem csalódtam.

Férjem kérésére neki láttam, és elkészítettem életem első Rákóczi túrósát, cukormentesen, szénhidrát csökkentettre. Ha bele gondolok, liszt is csak a linzer tésztába kellett, amihez szénhidrát csökkentett keveréket használtam, a túró, és a tojásfehérje tökéletes fehérjeforrás, és mivel meg lett sütve, ezért kismamák is nyugodtan fogyaszthatják, ami nálunk kiemelkedően fontos volt.

Azt azért megjegyezném, hogy nem fektettem túl sok energiát a kinézetébe, valahogy olyan érzésem volt, hogy nem is lesz/lett jó, végül azonban olyan nagyon finom lett – férjem szerint a legjobb, amit eddig evett, nyilván nem elfogult, és szerintem évek óta nem is evett ilyet, de a bók mindig jólesik J – hogy úgy döntöttem azért lefotózom, hogy fel tudjam tölteni a receptet. Így egy picit a teteje nem néz ki tökéletesen, mégsem illetném a ronda, de finom jelzővel.

cukormentes-rakoczi-turosDiétás Rákóczi túrós recept

Linzer tésztához – ebből egy jó nagy tepsi lett.

250 gramm szénhidrát csökkentett liszt (150 gramm dia-wellness süteményliszt koncentrátum+100 gramm sima liszt)

180 gramm light margarin

75 gramm természetes édesítő

1 tojás sárgája

1 csipet só

½ csomag sütőpor

1-2 evőkanál tejföl – opcionális, ha nem állna össze a tészta, akkor add hozzá

Diétás túrótöltelékhez

800 gramm zsírszegény túró – lehet több és kevesebb is, attól függ, milyen vastagra szeretnéd készíteni

3 ek. Zabkorpa – készítheted búzadarával is, ekkora mennyiségnél a 3 kanál nem nagy mennyiség

2 ek. 12%-os tejföl

2 tojás sárgája

2 vanília rúd kikapart belseje, vagy vanília aroma

100 gramm természetes édesítő – ízlés szerint lehet édesebben vagy kevésbé édesen

1 nagy citrom reszelt héja

Tetejére

Cukormentes baracklekvár

5 darab tojásfehérje

1 csipet só

200 gramm xilit (nyírfacukor) porrá őrölve

A linzertésztához valókat összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán 1-1,5 centi vastagra nyújtjuk. Értelem szerűen, ha vékonyabb tésztával szeretnéd, akkor nem kell az egész. (Ha kimarad tészta, akkor sincs baj, sodord vékonyabbra és szaggasd ki virág formájúra és a kisült formákat ragaszd össze lekvárral, dobozban jó sokáig eláll.) Sütőpapírral bélelt tepsibe tedd át a lapot, és szurkáld meg villával, hogy ne hólyagosodjon fel, majd 180 fokos sütőben süsd elő 10 percig. Miközben hűl a tészta, készítsd el a túrós tölteléket. Mindent tegyél egy edénybe és dolgozd össze jó alaposan, robotgépet is használhatsz. A kihűlt lapra kend rá a túrót és dugd vissza a sütőbe kb 25 percre.

eredeti-rakoczi-turos-dietasan

A tojásfehérjéhez daráld össze a xilitet egy elektromos daráló segítségével, majd 1 csipet sóval és a xilittel verj belőle jó kemény habot. Amikor kiveszed a diétás sütit a sütőből kend meg vékonyan a baracklekvárral és simítsd rá egyenletesen a tojásfehérje habot. 120 fokon süsd tovább, amíg a teteje szépen el nem kezd aranybarna lenni. Ilyenkor már inkább csak szárítani kell, mint sütni. Amikor kész tedd félre teljesen kihűlni, ez alatt a hab külseje szépen megkeményedik.

Kipróbáltam, hogy ami megmaradt hűtőben, légmentesen zárható dobozban tároltam még pár napig –közben persze szépen lassan egyre kevesebb maradt belőle- és a hab is mindvégig kemény maradt.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply