0
Diétás sütik, édesség

Diétás Borzas Kata

2015. June 15. Monday

Szerettem volna készíteni egy finom diétás morzsa sütit, de helyette egy másik receptre bukkantunk, amit átalakítottunk, kicsit összemostuk a morzsa sütivel, és így született meg a mi diétás Borzas Katánk, ami sokkal gyümölcsösebb. Miért a többes szám? Mert ezt is édesanyámmal sütöttük meg, míg nálunk volt Írországban segíteni nekünk a szülés utáni első hetekben, na és persze kiélvezni, hogy szinte első pillanattól láthatta első kisfiú unokáját.

Nagyon finomakat sütöttünk, és ezt a diétás, gyümölcsös Borzas Katát is együtt alkottuk meg. Gondolom, nem én vagyok az első, aki így sütötte, és lehet, hogy van már speciális neve is ennek a sütinek, ha igen, ne habozzatok megosztani velem!

dietas-morzsasutiA recept egyszerű, kell egy jó diétás linzer tészta recept, amit már ismerhettek innen, de persze újra leírom. Én a diétás almás pitém receptjét használtam, picit több zsiradékkal. Cukormentes, szénhidrát csökkentett, ha margarinnal készíted, akkor laktózmentes is, csak arra figyelj, hogy az a kevés pudingpor, ami kell bele, szintén tartalmazhat tejport, ott is a lm. változatot keresd meg. A diétás süti tölteléke nagyon sokféleképpen variálható, akármilyen idénygyümölcsöt használhatsz, és a habjába is keverhető dión kívül más magok is.

Az eredeti Borzas Kata lekvárral készül. Ebben a receptben nincs lekvár, helyette a vastagabb gyümölcsös réteg kapott helyet, de ha gyorsabban szeretnéd elkészíteni, akár cukormentes lekvárt is használhatsz.

Az adag egy nagy tepsire elég, én most egy kisebbet – 20 cm-es tortaformát- használtam, és a maradék tésztát vékonyra nyújtottam, kiszaggattam, és lekvárral összeragasztottam, így lesz egy kis diétás finomság a kávé, tea mellé, vagy ebéd utánra.

Diétás Borzas Kata

Tészta

20 dkg dia-wellness süteményliszt koncentrátum – én ezt használtam

20 dkg Bl55 finomliszt

2 tojás sárgája

250 gramm light margarin

1 csipet só

15 dkg cukornak megfelelő édesítő

1 ek. Vanília aroma

1 csomag sütőpor

1-2 ek. 12%-os tejföl, ha szükséges – lm. ha laktóz érzékeny vagy

Töltelék

4 szál rebarbara

4-5 darab alma

Természetes édesítő ízlés szerint

1 tk. Vanília aroma

1 pici fahéj

1 ek. Vaníliás vagy karamellás cukormentes pudingpor – lm. ha laktóz érzékeny vagy

4 tojás fehérje

3-4 ek. Édesítővel elkevert darált dió

A linzer tésztát gyúrd össze, ha nem áll össze tökéletesen, akkor tegyél hozzá egy pici tejfölt. Nekem össze állt szépen a sok margarintól, de liszt függő is, mert a magasabb rost tartalom több zsiradékot, folyadékot igényel. A tészta feléből sodorj vékony tésztát, fél centi vastag bőven elég. Tedd margarinozott, lisztezett tepsibe a tésztát és villával szurkáld meg. Én körformát használtam, és csináltam neki peremet is. Tettem bele egy sütőpapírt, hogy körbe a széleit helyén tartsa, amíg a 180 fokos sütőben elő sütöttem a tésztát kb. 5-8 percig.

almas-morzsasuti

Közben az almát pucold meg, vágd fel és a rebarbarát is. Egy pici vízben párold meg, adj hozzá egy kis fahéjat és édesítőt és a végén keverd el a pudingporral. Ha sűrű, ki is hagyhatod a pudingport. A tojásfehérjéből verj kemény habot, és a végén forgasd bele az édesítős darált diót.

Az elő sütött tésztára pakold rá a gyümölcsszószt. Fontos hogy ne legyen folyós. Majd kend meg a tetejét a tojásfehérje habbal, majd egy nagylyukú reszelőn a maradék tésztát kezd el ráreszelni. 180 fokos sütőben süsd kb 20-25 percig, amíg arany barna nem lesz a teteje. Várd meg, míg teljesen kihűlt, utána szeleteld.

Jó étvágyat hozzá! J Nekünk nagyon ízlett, azóta kipróbáltam már almás-körtés változatban is. Férjem egy kis cukormentes vanília fagyival fokozta az élvezeteket.

 

Fogyj, élj egészségesen egyszerűen – online táplálkozási tanácsadás

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply