Mindig is ki szerettem volna próbálni egy céklás sütit, de valahogy sosem volt kéznél főtt cékla, ha meg még külön főzni kellett volna…Most azonban pürékből nincs hiány nálunk, ilyen ez, ha van egy 6 hónapos pici kincs a háznál. J
Ír receptes könyvemből néztem ki egy céklás brownie, céklás csokis süti receptet, amit jó szokásomhoz híven rögtön át is alakítottam, és egészséges, diétás verzióban készítettem el. Minden várakozásomat felül múlta, nagyon finom lett, még jó, hogy meg is jegyeztem, hogy pontosan mit használtam, mivel jegyzetelni közben elfelejtettem. Tuti, hogy legközelebb nem leszek lusta céklát főzni, párolni.
Ez a diétás, céklás csokis brownie nem csak azért jó, mert magában rejt egy adag nagyon egészséges zöldséget, de hagyományos cukor helyett nyírfacukorral készítettem, amelynek 40 százalékkal alacsonyabb a kalóriatartalma a rendes cukorhoz képest– gyerekeknek is ajánlom.
Szeretem a nyírfacukrot – más néven xilitet- mert könnyű használni sütéshez, 1-1 arányban lehet vele dolgozni, ha mondjuk, egy cukros receptet veszünk alapul. Viszont a cukorral ellentétben lassabb a felszívódása, így cukorbetegek is bátran alkalmazhatják, ráadásul lúgosító hatású, így egy candida diéta során sem kell lemondani az édes élvezetekről. Diéta során is nagyon jól alkalmazható, természetesen ez esetben azért figyelni kell, hogy nem 0 kalóriás édesítőről beszélünk. Én biztos, hogy cukor helyett ezzel fogom készíteni a kisfiúnknak is – ugyanúgy ahogy magunknak- a süteményeket, édes dolgokat, ha már fogyaszthat majd ilyeneket.
A mellett, hogy a szénhidrát csökkentett csokis brownie nyírfacukorral készült, a fehér lisztet is lecseréltem természetesen, és a hozzáadott zsiradék is alacsony zsírtartalmú.
Céklás csokis brownie hozzávalói
250-300 gramm főtt, pürésített cékla
3 tojás
200 gramm nyírfacukor – lehet több is, ki mennyire szereti édesen
100 gramm darált mandula
60 gramm dia-wellness süteményliszt koncentrátum
40 gr sima/vagy bármilyen liszt
1 tk. dia-wellness enzim mix
1 sütőpor
5 ek. jó minőségű kakaópor
180 gramm light margarin
1 csipet só – ha sós a margarin, akkor ezt hagyd el…
A lisztet, a darált mandulát, a kakaóport, az enzim-mixet és a sütőport keverd össze. A tojásokat habverővel keverd habosra a nyírfacukorral. Egyébként nyírfacukorral nagyon jól lehet a tojásokat is kikeverni, krémes lesz, rendesen habosodik, míg mondjuk egy folyékony édesítőszernél ez nincs meg. Öntsd hozzá a mikróban felolvasztott margarint, keverd még egy kicsit, majd a céklát is ugyanígy add hozzá. Ha már a habverőtől jól elvegyült, add hozzá a lisztes mixet. Keverőkanál segítségével forgasd össze, hogy egy viszonylag sűrű, de kenhető massza legyen. Majd sütőpapírral bélelt, vagy vajazott-lisztezett tepsiben simítsd el a mixet, akár kuglóf, vagy kerek formában is sütheted. 180 fokon előmelegített sütőben süsd 35-40 percig. Tűpróbával ellenőrizd. Ha kész, hagyd kihűlni.
Nekem nagyon ízlett csak úgy magában, kávé mellé, de egyébként krémsajttal a tetején tálaltam. Nagyon passzol hozzá, illetve a vanília fagyi is.
A tetejére
200 gramm alacsony zsírtartalmú krémsajt/vagy ricotta
4ek. Nyírfacukor Por (vagy sima nyírfacukor őrölve)
1ek. vanília kivonat
Én krémsajtot használtam, a nyírfacukrot mákdarálóban porcukrossá őröltem. Tehetsz bele több, vagy kevesebb xilitet is, ízlés kérdése, majd a vaníliát is hozzá adtam, jól elkevertem, és a sütik tetejét megkentem vele. Ha tortának készíted, meg is töltheted vele. 1-1 szegfűszeggel a tetején nagyon gusztusos.
Legközelebb kipróbálom ugyanezt a receptet úgy, hogy nem teszek bele mandulát, de szerintem az is nagyon rásegített, hogy nem csak az íze, de a textúrája is tökéletes lett.
No Comments