A bruschetta – bruszkettának ejtik általában, de állítólag brooszkettának kellene, valaki tud olaszul? Erősítse meg légyszi :)- olasz előétel, amit valójában szívesen fogyasztanak bármikor. Mikor Rómában jártunk, a forró délutáni órákban elfogyasztott sör mellé is ezt szolgálták fel.
A bruschetta alapja a kenyér, ami nem mindegy, hogy milyen. A legjobb, ha valami rusztikus kenyeret használsz. A ciabatta a legjobb, de ez így nem éppen egy alakbarát előétel, kivéve, ha magad sütöd otthon, egészségesen, ch. csökkentett lisztből. Teszek fel erről is receptet.
A kerti grillt használva lenne a legjobb a kenyereket megpirítani, de természetesen a sütő is tökéletes hozzá. Ezen kívül a pirítóst fokhagymával kenik meg és olíva olajjal locsolják le. Ennyi az eredeti bruschetta. Majd ezt lehet fokozni bármilyen olaszos feltéttel. Most egy paradicsomos, bazsalikomos, fokhagymás klasszikust hoztam nektek.
A hozzávalók legyenek érettek, és frissek, ez nem az a recept, ahol a szárított bazsalikom is jó, ha nincs friss bazsalikom otthon, akkor inkább készíts mást.
Hozzávalók
házi szénhidrát csökkentett ciabbatta, gerezd fokhagyma, olíva olaj
fél kg érett paradicsom
2 gerezd fokhagyma összetörve
3 evőkanál olíva olaj
15-20 bazsalikom levél
só, frissen őrölt bors ízlés szerint
1 ek. balzsam ecet ajánlott – de elhagyható
A paradicsomokat tisztítás után vágd fel kockákra, add hozzá a zúzott fokhagymát, olíva olajat, és az apróra tépkedett bazsalikom leveleket, pici sót, borsot, majd a balzsam ecetet, de ez el is hagyható, e nélkül is nagyon finom. Miután mindent egy tálba tettél óvatosan forgasd össze és tedd a hűtőbe minimum 1 órára, hogy az ízek össze tudjanak érni.
Tálalás előtt a kenyér szeleteket tedd a grill alá, közben készíts elő egy félbe vágott fokhagymát, és olíva olajat. A kenyereket csak azelőtt pirítsd meg, hogy fogyasztanátok. A pirított kenyereket kend meg a fokhagymával és locsold le pici olíva olajjal, majd halmozd rá a paradicsomos mixet.
Én a legjobban úgy szeretem, ha külön tálalom a pirítóst és a paradicsomot, és mindenki magának tesz rá, így a lé nem áztatja el a kenyeret mire az utolsó is elfogy.
No Comments