0
Egészség

Mit tegyünk antibibotikum kezelés után?

2016. October 19. Wednesday

Nem csoda, hogy ilyen felkapott nálam most ez a téma, hiszen a közel 1,5 éves kisfiunk már túl van élete első antibiotikumos kezelésén. Szülőként ez nagyon bosszantó volt számomra, hiszen odafigyelek, egészségesen táplálkozunk, felöltözünk hűvös időben, mégis egy kis nátha ráment a pici fiunk fülére, és középfül gyulladást kapott. Gondolom dolgozhattak az anyai ösztönök, hogy elvittem orvoshoz, amikor látszólag csak egy sima nátha kerülgette, így időben elkaptuk a bajt, és mielőtt a nagyon gyötrő fülfájás elkezdődhetett volna, a gyógyszer már hatott. Bevallom, egy kis ideig tépelődtem, fájt a lelkemnek, mert tudom, hogy manapság nagyon sok mindenre antibiotikumos kezelést írnak fel akkor is, amikor lehet, hogy egyéb enyhébb vagy épp természetes gyógykészítmények segíthetnének. De laikusként honnan is tudhatnám, hogy az adott betegség tényleg igényli az antibiotikumot?

 

antibiotikum-probiotikum

 

Az antibiotikumok indokolt esetben kellenek, ez  tény, de nagyon nagy károkat okoznak a szervezetben. Az antibiotikum kíméletlenül elpusztítja a baktériumokat, kórokozókat, ezzel megszüntetve a betegséget, azonban nem válogat a szervezet számára jó és rossz baktériumok között, a jótékony, az egészséghez szükséges mikróbákat is éppúgy elpusztíthatja. A bélflóra egyensúlya felborul, ami meggyengíti az immunrendszerünket. Ha antibiotikumos kúrák alatt és után nem gondoskodsz a megfelelő védelemről, egyéb betegségek is felléphetnek, ami már az antibiotikum okozta károk hatása.

 

Mit tehetünk tehát antibiotikumos kezelések után?

Állítsuk helyre a bélflóra egyensúlyát, amire a legjobb megoldás, ha élőflórás tejtermékeket, illetve mellé probiotikus készítményt fogyasztunk.

A probiotikumok olyan mikroorganizmusokat, baktériumokat tartalmaznak, melyek nélkülözhetetlenek a bélflóra egészséges működéséhez. Probiotikum szedésével pár nap alatt helyreáll az egyensúly.

A legjobb, ha olyan készítményt választasz, ami már az antibiotikumos kezelés alatt is szedhető, mert nem gyengíti annak hatását. Ezt a gyógyszer szedése után is érdemes tovább szedni. Olvasd el, mit érdemes tudni még az antibiotikum és probiotikum kapcsolatáról!

 

probiotikumProbiotikumokat nem csak az antibiotikumos kezelések során érdemes a szervezetbe juttatni, az őszi és téli időszakban a betegségek megelőzésére is tökéletesek, ezzel elkerülve egy következő antibiotikumos kezelést. A szervezetet számos külső, káros hatás éri, ami gyengíti a bélflóra egészséges működését, ilyenek pl. a dohányzás, egyoldalú táplálkozás, túl sok stressz, ami ellen első sorban úgy tehetünk, hogy felhagyunk a káros szenvedélyeinkkel, elkezdünk egészségesen táplálkozni és relaxálni, amennyit lehet, de mellette az egészség felé vezető úton nagyon hasznos a probiotikum szedése.

képek forrása: pinterest.com

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Zóni Zoltán 2016. November 15. Tuesday at 08:59

    Én találtam egy német probiotikumot, ami 12 féle probiotikum törzset tartalmaz, és dupla saválló kapszulába van csomagolva, hogy a belekbe jusson el. Ha valakit érdekel, itt megtudhat róla többet: https://egeszseg.lr-partner.com/#home

  • Leave a Reply