0
Diétás kelt tészták

Fitt sajtos rúd

2016. December 8. Thursday

Nagyon jó vendégváró, sós sütemény a sajtosrúd, könnyű elkészíteni, és mindenki szereti. Nálunk nagyon gyakran készül, leves mellé is szeretjük, és ha baráti beszélgetésre kerül a sor, valahogy mindig passzol. Kisfiúnk is nagyon szereti, így ha kirándulni megyünk, utazunk, mindig van nálunk pár darab. Szénhidrát csökkentett lisztből készítem, ráadásul nagyobb arányban keverem a low carb lisztet így még alak barátabb, és ez a recept nagyon tökéletes, a sajtos rúd napok múlva is nagyon puha. Én fagyasztani is szoktam, ha marad belőle, olvadás után is tökéletes.

A sajtos rúd másik előnye, hogy sokkal kevesebb időt kell vele eltölteni, a kelési és a sütési időben tudsz csinálni mást, a szaggatás, majd újra sodrás, szaggatással pedig nem kell bajlódni. Egyszer sodrod, kened, szórod, vágod és már töltheted is meg vele a tepsiket.

low-carb-sajtosrudDiétás sajtos rúd 

40 deka szénhidrát csökkentett liszt (250gr dia-wellness süteményliszt koncentrátum+150 gr Bl55 fehérliszt)

1 kk. Enzim-mix

1 tojás

1 élesztő(50gr) és 1 deci tej+ 1 kk. cukor az élesztő futtatásához

200 gramm light margarin

2 teáskanál só

1-1,5 dl 10%-os tejföl

tetejére:

tojássárgája

reszelt sajt, vagy szezámmag

 

 

Az élesztőt futtasd fel a langyos tejben, közben a liszteket és az enzim mixet keverd el, add hozzá a sót, a tojást és az élesztőt, és 1 dl tejfölt. Kezdd el dagasztani. Ha úgy érzed, hogy nem elég  lágy, akkor tejfölt még tehetsz bele. Dagaszd a tésztát amíg el nem válik az edény falától, majd takard le konyharuhával, és keleszd duplájára – a langyos helyet szeretik a kelt tészták, ha lehet radiátor mellé tedd télen. Amikor megkelt, enyhén lisztezett deszkára borítsd, sodord ki és hajtogasd négyrét – jobbról balra, majd lentről fel, takard le, és hagyd ég kelni 20 percig. Van aki ezt a folyamatot többször megcsinálja, én 1-szer szoktam maximum.

 

sajtos-rud-keszitese

 

Fél óra múlva sodord ki ujjnyi vékonyra, kend meg tojássárgájával – tehetsz bele ici-pici tejet, hogy könnyebb legyen kenni- majd reszelj rá sajtot és egy pizzavágó segítségével vágj rudakat. Akkora méretűt csinálsz, amekkorát szeretnél.

Receptek, tippek, havi menü fogyáshoz

Tedd a sajtos rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd 180 fokon kb 15-20 percig. Hideg sütővel szoktam indítani, addig is még tud picit kelni a tepsiben, ezért az első adag lassabban sül. Nem kell nagyon aranybarnára sütni, ha megfordítod, és látszik az alján, hogy megsült, akkor már nyugodtan kiveheted, így sokkal puhább lesz!

 

sajtos-rud-szenhidrat-csokkentett

 

Légmentesen zárható dobozban napokig nagyon puha marad, és fagyasztható is.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply