0
Egészség

Leiden mutáció és babavárás

2017. March 23. Thursday

Leiden mutáció egy érdekes téma, ami általában senkit nem érdekel addig, amíg ki nem derül, hogy örökölt egyet, és el kezd utána járni a témának. Megjegyzem, ha érintett vagy a dologban, beszélj az orvosoddal és szerezz be minden információt. Nagyon fontos!

A trombózisról már biztosan hallottatok, tudjátok milyen következményekkel járhat, de azért pár sorban járjuk körül, a témát. Idézni fogok, hogy tényleg pontos legyen a megfogalmazás. Az idézetek innen származnak: www.tromboziskozpont.hu

“A fokozott véralvadás esetén a vér akkor is megalvad, amikor annak nem kellene. A véralvadás a véráram útjában – az erekben vagy a szívben – történik, ezzel a vér áramlását akadályozó, a vér útját elálló trombózis – vérrögdugó – alakul ki. A trombusból leszakadó apró vérrögök az érpálya más helyein beszorulnak a kisebb átmérőjű erekbe, ezzel embóliát eredményezve.”

Online táplálkozási tanácsadás kismamáknak is!

 

 A Leiden mutáció mégis hogyan kerülhet itt szóba?

“A Leiden mutáció olyan örökletes véralvadási zavar, mely nagymértékben fokozza a trombózis kialakulásának kockázatát. Tudományosan szabatosan a véralvadási rendszer V faktorában bekövetkezett mutáció, ami az 506. aminosavban egy cserét jelent – mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont szakmai vezetője. A mutáció eredménye, hogy az V. faktor működése tökéletlen, és így a vér alvadékonysága fokozódik.

A mutáció jelen lehet heterozygota (csak az egyik szülőtől kapott kromoszómán van) vagy homozygota (mindkét szülőtől kapott kromoszómán van) formában. Ez utóbbi ritkább, de nagyobb trombózis kockázatot jelent.  A Factor V Leiden homozigozitás kb. 80-100-szorosra (!) fokozza a trombózis kialakulásának veszélyét, a heterozigóta forma viszont csak 4-10 %-kal.”

Na és ugyan a terhességnek mi köze lehet ehhez?

Nagyon is sok. Állítólag a lakosság akár 10%-a is lehet heterozigóta leiden mutációval megáldott, míg a homozigóták száma nagyon kevés. Heterozigóta létre sokszor nem is derül fény, mert nem feltétlenül okoz problémát, csak növelheti az esélyét egy esetleges baj bekövetkeztének. Legtöbbször már kialakult trombózis utáni genetikai vizsgálat során derül fény a tényre.

Nőknél miért fontosabb, hogy kiderüljön ez a genetikai probléma?

Mert befolyásolja a terhességet, sőt ha valaki fogamzásgátló tablettát szed, és csupán heterozigóta formában van jelen nála a mutáció, a trombózisra való esély 8szoros kockázata 40szeresre nő, ami nem kicsi szám, főként ha hozzávesszük, hogy ezt a számot növeli az elhízás, dohányzás, mozgásszegény életmód. Homozigótákról ne is beszéljünk, náluk az amúgy is nagy kockázat, nagyon magassá válik. A terhesség ugyanígy sokszorozza a trombózis kockázatát, heterozigótáknál kisebb, míg homozigótáknál nagyobb mértékben.

 

 

Sok  nőnél úgy derül ki, hogy véralvadási probléma áll fent, hogy többedik vetélés után genetikai vizsgálatra küldik. Bizony, sajnos a Leiden mutáció korai vetélést okozhat, vagy ha ez nem következik be, akkor a várandósság alatt a babára és az anyára is nagy veszély leselkedik. Ez a probléma nagyon egyszerűen kivédhető, véralvadásgátló napi szintű adásával. A genetikai vizsgálat egyébként magán úton is kérhető, és ha egyszer meg van az eredmény, többet nem kell ismételni, nem fog változni az eredmény, ez a betegség egyenlőre gyógyíthatatlan, viszont kezelhető.

Miért is járom körül ezt a témát?

Mert érintett vagyok, mégpedig Homozigóta formában, de túl vagyok egy egészséges, teljes, 40 hetes várandósságon,természetes szülésen, és a második babával is már a félidőt átléptük. A hasam, a köldököm körül színes pöttyös tűnyomokkal díszített, de ezzel a kis kellemetlenséggel, mindkettőnk élete biztonságban van.

A következő cikkben leírom nektek, én hogyan éltem, élem meg ezt.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Hajni 2017. March 23. Thursday at 15:28

    Szia Én is Írországban lakom, nekem 2011ben volt trombózisom és tüdőembóliam . 2014ben született meg a kislányom, egész terhesség alatt kellett injekciót kapjak.. Nekem nagyon csúnya volt a hasam alja, oda kaptam. Most lesz 3éves, gondolkozunk mi is a kisteson, de félek újra az injekciók miatt.

    • Reply Codrean-Mágyel Györgyi 2017. March 23. Thursday at 20:26

      Szia Hajni! Én is injekcióztam magam végig, meg hosszú útra is kapnom kell, és most a 2. babavárás alatt is ugyanez megy. Nekem az első alatt sokkal csúnyább volt a hasam mint most. Most “csak” pöttyös, akkor nagy kék foltok voltak. Én örülök, hogy van ez a vérhígító injekció, és segít megelőzni a bajt, mindig erre gondolj. Tudom, hogy kellemetlen beadni, néha fáj is – még ha azt is mondják, hogy nem…- nekem leginkább az zavaró, hogy vannak napok amikor olyan érzékeny lesz az a terület, hogy idegesít, ha valami hozzáér. Viszont egy egészséges kismanó lett a “jutalmam” és úton a második!

    Leave a Reply