0
Diétás sütik, édesség

Diétás Bicikli Szelet

2017. August 26. Saturday

 

Ismeritek a bicikli szeletet? Egy mutatós, kiadós, szép vendégváró sütemény, nem mellesleg nagyon finom is. Én nem ettem még sosem ilyet, így nem tudom az eredeti cukros-lisztes változat pontosan milyen. Anyukámmal készítettük el, szerinte a sima változat kakaós része piskótásabb, úgyhogy legközelebb picit még változtatok az arányokon, de lehet hagyom így, mert nagyon finom, és képzeljétek, másnapra még jobb lett. Egyetlen fontos szabály van, meg kell várni amíg teljesen kihűl, csak utána szeletelni, enni, máskülönben majszos még a tészta picit mikor forró.

Laktató süti, így még nálunk, nagy sütifalóknál is maradt másnapra,sőt harmadnapra is. Légmentesen zárható dobozban puhán tarthatjuk. A mi bicikli szeletünk így elsőre picit balesetet szenvedett bicóra hasonlít, 8asokkal a kerekében, de nekem így is tetszik, ezért is osztom meg veletek.

Szénhidrát csökkentett lisztből, eritritollal, hozzá adott cukormentes lekvárral készült, így cukorbetegek is fogyaszthatják, bele számolva a napi ch mennyiségbe.

 

“Diétás”, tehát alakbarát. Kevesebb szénhidrátot tartalmaz, azonban figyelni kell mennyit eszünk belőle, mert az olajos tésztának és a diónak köszönhetően magas a zsírtartalma.

A süti 2 részből áll, először a zserbó szerű részt kell elkészíteni. Ehhez 4 rudat gyártunk, ezek lesznek a kerekek, majd jöhet a kakaós, kevert tészta.

 

Diétás bicikli szelet hozzávalói

Kerekekhez 

30 dkg szénhidrát csökkentett liszt

(15dkg dia-wellness süteményliszt koncentrátum + 15dkg sima liszt)

20dkg light margarin – csökkentett zsírtartalmú

1 csomag sütőpor

1ek. Eritritol – vagy más energiaszegény édesítő

1 ek. Tejföl

4 tojás sárgája

15 dkg dió

Természetes édesítő a dióhoz – én annyit adtam hozzá szemre, amennyi a dió, tehát nem mertem.

1 üveg – 300gramm – cukormentes barack lekvár

 

Kakaós tésztához

3 tojás

25dkg természetes édesítő – Eritritolt használtam most

25 dkg ch. Csökkentett liszt

(12,5dkg dia-wellness sütemény liszt koncentrátum + 12,5dkg sima liszt)

1 kk. dia-wellness enzim mix

1 sütőpor

3 ek. Kakaópor – cukrozatlan holland kakaót használtam

3 dl tej

1dl olaj

A kerekekhez az édesítős dió és lekvár kivételével mindent mérj egy tálba és gyúrd össze, majd válaszd 4 felé. A 4 kis gombócot egyenként sodord vékonyra, minden egyes lapot kenj meg lekvárral, szórd meg a diós mixszel, tekerd fel, és sütőpapírral bélelt tepsiben tedd egymás mellé. Én közepes méretű tepsit használtam. Szerintem ha kisebb a tepsi, és szorosan egymás mellé férnek a rudak, akkor nem fog szétterülni a kerék, mint nálunk. 😀

 

 

Mikor ez kész, a másik tésztához a tojásokat válaszd ketté, a tojás fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá, majd a tojások sárgáját egyenként adagod hozzá, még mindig az elektromos habverőt használva, majd az édesítőt is keverd bele. A tejbe öntsd bele az olajat és ed is keverd a masszához. A kakaóport, liszteket, enzim mixet, sütőport egy külön tálba mérd ki, és keverd el jó alaposan, majd apránként forgasd bele a tojásos részbe, Egy sűrű, de picit folyós masszát kell kapni, amitrá tudsz  önteni a tepsiben pihenő rudakra. Egy szilikonlapát segítségével egyengesd el a tetejét, és 200 fokon süsd 30-40 percig. Sütőtől függ, mennyi idő alatt készül el. Ha szükséges tegyél félidőben a tetejére egy sütőpapírt, hogy ne égjen meg a teteje. Tűpróbáig kell sütni, ha már nem majszos a “tű”, akkor kész.

Vedd ki a sütőből, hagyd teljesen kihűlni. Keresd meg hosszában a közepét, ott vágd félbe, és utána jöhetnek a szeletek, így lesznek kerekei a sütinek :).

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply