A
magas glikémiás indexű ételek gyorsan emelik meg a vércukorszintet, ezzel ellentétben az alacsony
glikémiás indexű táplálék fogyasztásával egy folyamatos vércukorszint emelkedést érhetünk el.Ezzel elkerülve a farkas éhséget és az állandó inzulinszint ingadozást.Az egészséges táplálkozás alapját főként az
alacsony és közepes GI értékű ételeknek kell képezniük.
Alacsony GI (0-55) | Közepes GI (55-69) | Magas GI (70-100) |
Zöld zöldségek | Hajában főtt krumpli | Krumplipüré |
Paradicsom | Kukorica | Kukoricapehely |
Földi mogyoró | Fehérrépa | Pattogatott kukorica |
Fokhagyma | Fokhagyma | Sütemények |
Hagyma | Tök | Palacsinta |
Répa | Cékla | Karórépa |
Cseresznye | Mangó | Pasztinák |
Sárgabarack | Sárgadinnye | Görögdinnye |
Alma | Befőttek | Gyümölcslevek |
Körte | Ananász | Szörpök |
Grapefruit | Szárított gyümölcsök | Alkohol |
Narancs | Banán | Érett banán |
Kiwi | Magvas kenyerek | Nokedli |
Zöld | Füge | Aszalt szilva |
Szárított sárgabarack | Mazsola | Datolya |
Zsírszegény tej | Fagyi | Édesített tejtermékek |
Joghurt | Kakaó | Zsömle, Kifli |
Árpa | Rozskenyér | Édesített kekszek |
Teljes őrlésű tésztafélék | Pizza | Puffasztott rizs |
Teljes őrlésű kenyér | Pita kenyér | Fehér kenyér |
Spagetti – Makaróni (al dante) | Tortilla | Tésztafélék fehér rizsből |
Zabpehely | Müzli (édesítetlen) | Müzli |
Bab | Gríz | Sült krumpli |
Lencse | Kuszkusz | Rizsfelfújt |
Csicseriborsó | Háztartási | Ropi |
Almalé | Ananászlé | Cola |
Vadrizs | Basmati rizs | Fehér rizs |
Keserű csoki | Lekvár | Normál csoki |
Gyümölcscukor | Méz | Cukor |
No Comments