0
Szépség és Wellness

Óvakodj a ráncoktól – kollagén

2011. September 26. Monday

Bőrünk 75%-át kollagén alkotja, amely egy zselé szerű anyag és arra hivatott, hogy a szövetek, és a szervek elasztikusak maradjanak. A porcoknak is majdnem 70%-a kollagénből áll. Tehát a kollagén szinte mindenhol  jelen van a testben és nagyon fontos szerepet tölt be, amit észre sem veszünk, amíg minden rendben van, viszont a hiányát hatványozottan érezzük.

A kollagént a szervezet maga állítja elő, az élelmiszerek önmagukban nem tartalmazzák. Azonban előállítása 25 éves kor felett évről évre csökken, így 40-50 éves kor felett akár 30-50%-kal kisebb lehet a kollagénállomány. Természetesen nem megfelelő életvitellel, táplálkozással ronthatunk a helyzeten.

A kollagén hiányában ízületi fájdalmak alakulhatnak ki,nehézkesebbé válik a mozgás, érezzük, hogy elindultak az öregedési folyamatok.Ezek csak a belső tünetek, amelyek sajnos kellemetlenné tehetik a hétköznapokat. Mindemellett azonban ahogy elhagytuk 20-as éveinket már a bőrkötőszövete is változik a kollagén csökkenésével egyenes arányban. A bőr kevesebb vizet tart meg, ezáltal petyhüdtebb lesz, megjelennek az első ráncok,akár bőrbetegségek is kialakulhatnak. Tehát a ráncosodásért is a kollagén tehető első sorban felelőssé. Természetesen nem önmagában végzi el ezt a feladatot, de nagyban rásegít.

Wellness-hotelek keresése. Kapcsolj ki, bérelj autót és utazz el hévégére !

Ezért fontos, hogy a kollagént pótoljuk!

A kollagén termelődést csökkenti a helytelen életmód, a dohányzás, a stressz, a túlzott alkohol és kávéfogyasztás is, illetve a túlzott testmozgás.

Tehát mindazoknak, akik elmúltak 25-30 évesek fokozottabban kell figyelni a kollagén pótlásra, amit egyes kollagén pótló tablettákkal, és krémekkel is megoldhatunk. Ám a csodát ígérő krémek semmit sem érnek, ha a táplálkozáshelytelen. Tehát kiegyensúlyozott táplálkozás, zsírban szegény ételeket válasszunk,csökkentsük a szénhidrát bevitelt, és fontosak a táplálék kiegészítők. A C-vitamin,a B-vitamin, a kollagén rosttermelést beindító cink, és az azt védő koenzimQ10, szelén, béta-karotin.

Fontos továbbá, hogy a sportolók is fokozottan figyeljenek erre,mert hamarabb elérheti őket az „öregedés” és az ízületi fájdalmak, illetve mindenkinek, aki sportol, aerobik órákra, edzőterembe jár figyelnie kell rá,hogy segítse a kollagén termelődését, hogy elkerülje az esetleges fizikai fájdalmakat is.

Olcsón a fellegek felett, vagy egzotikus hajóút kedvező áron? Itt mindent megtalálsz.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply