0 items 0Ft
Fonal, cérnagömb készítése percek alatt

Fonal, cérnagömb készítése percek alatt

Tavaly karácsonykor készítettünk Édesanyámmal cérnagömböket dekorációnak. Hófehéreket, nagyokat, és a lámpára lógattuk fel. Ott is hagytam őket, most már 1 éve simán bírják a gyűrődést, pedig a konyhában, gőznek, melegnek kitéve vannak. Szóval tökéletesen sikerült a házi keményítési praktika, amihez nem kellett venni semmi speciális ragasztót, csupán egy kis kristálycukorra volt szükség.

cernagomb-cukormázzalLegalább így valamire fel tudom használni a cukrot, mert a sütik, ételek ugye mind cukormentesen készülnek nálunk.

Cukormentes sütik

Készíthetsz egyébként kicsi, vagy nagy gömböt, fehéret vagy színeset, nem csak az ünnepekre szép. Viszont a karácsonyfára is gyárthatsz házi készítésű gömböket, vagy diy karácsonyi ajándékokat.

Használhatsz fonalat, vagy cérnát, de praktikus, ha vastagabb szálú. Pl vastag hímzőfonal. Mi fényes fonalat használtunk.

A cukros keményítés nem egy új keletű dolog, sőt, ma már inkább mást használnak, de valójában bármilyen csipkés, horgolt dolgot is kikeményíthetsz így. Nekem külön tetszett, hogy a “hógömbjeink” a cukorkristályok miatt csillogósabbak lettek, nem lesz olyan matt.

Amire szükséged lesz

Lufik

Fonal/cérna/spárga

5-6 kanál kristálycukor

1 dl víz

 

fonalgomb-cukros-kemenyites

 

A lufikat fújd fel olyan méretűre, amekkora gömböket szeretnél. A fonalat tekerd rajta körbe, össze vissza. A vizet melegítsd, old fel benne a cukrot, és ha már nem túl forró, akkor forgasd meg benne a gömböket és tedd félre száradni. A legpraktikusabb ha radiátorra teszed. Ne aggódj, nem fog oda ragadni, és az a rész ami érintkezik vele nem lesz kevésbé kemény. Illetve menet közben úgyis fordítasz rajta. Kb. 1 nap alatt lesz teljesen kemény. Ha megkeményedett, akkor pukkaszd ki a lufit, és távolítsd el a gömb belsejéből.

 

16 comments

 1. ReplyBékefalvi Borka Bojána

  Sziasztok! 🙂
  Nagyon szépen köszönöm az ötletet, korábban dekupázsragasztóval próbálkoztam, de akkor minden gömböm összeesett a lufi kilyukasztása után. :/
  Sosem gondoltam, hogy egy deci víz 5 evőkanál cukrot el fog -bírni, ahogy azt meg főleg nem gondoltam volna, hogy ettől megkeményedik a fonál, és nem fog összeesni, ha kiszúrom a lufit. 😀 De semmi ilyesmi nem történt, úgyhogy jövőhéten már kezdem is a szobám nagyszabású díszítését. 😀

 2. ReplyHorváth Éva

  Szia. Ma megcsináltam jó ragadós volt. Meg szeretném kérdezni hogy hova teszed lecsepegni? Mert nekem csepegett még miután kivettem. Meg bocsánat ha hülyeséget kérdezek de a radiátor ha meleg akkor is szárad?


  1. Author
   ReplyCodrean-Mágyel Györgyi

   Én a radiátorra tettem, szépen megszáradt – de nálunk egyébként nem központi fűtés van, szóval a radiátor nem meleg állandóan), de arra emlékszem, hogy picit csepegett nekem is. Szerintem ha egy sima rácsra teszed, alá egy tepsi, tálca, az is tökéletes. Majd mesélj, milyen lett?

 3. ReplyAnna

  Szia, látom nem idei a poszt, de most találtam rá, én is pont hóember készítésen gondolkodom…:) Több helyen láttam, hogy mielőtt a fonalat körbetekerik a lufin, bekenik testápolóval/vazelinnel/olajjal, erre szerinted miért van szükség? Neked enélkül is működött, nem ragadt a lufihoz a fonal? A másik kérdésem pedig, hogy a cukor éppen hogy csak feloldódjon a vízben, vagy meg kell várni, amíg forr? Nagyon izgulok, hogy ne rontsam el, mert ajándékba lesz. 🙂 És sajnos valószínűleg nem lesz időm újra próbálkozni, ha nem sikerül. 🙁 Ja és, ha nem radiátoron szárad, akkor szerinted mennyi idő alatt lesz kész? Előre is köszi! 🙂


  1. Author
   ReplyCodrean-Mágyel Györgyi

   SZia! Mikor feloldódott a cukor, akkor már használtuk. Nem kentük be semmivel és nem ragadt a lufihoz és azóta sem ragad.
   Amiket akkor készítettem még mindig meg vannak fellógatva. Nagyon szépek.
   Nem tudom megmondani, hogy mennyi idő alatt fog neked így megszáradni, de mikor kemény a teteje, forgasd el picit, hogy az alja ahol a felülethez ért, amin szárad, az is meg tudjon keményedni.
   Én is izgultam először, hogy majd nem lesz kemény és hogy a radiátorhoz tapad, vagy ahol hozzáért azon a részen nem lesz kemény, hihetetlen volt, hogy nem így történt 🙂
   Sok sikert!


  1. Author
   ReplyCodrean-Mágyel Györgyi

   De jó ötlet! Szerintem működne, az én gömbjeim is jó nagyok, és tökéletesen kemények. Majdnem konganak ahogy összeütődnek 😀 és tavaly karácsonykor készültek, azóta sem változott az állaguk! Én kipróbálnám. Csak ne lepődj meg , hogy az elején el sem hiszed, hogy az meg fog keményedni, de ha megszárad, akkor bizony nagyon jó lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers