0
Diéta és Fogyókúra

Olcsó, de egészséges ételek

2011. October 26. Wednesday
Biztosan felkelti az érdeklődésed, ha azt mondom, hogy lehet olcsón is egészségesen enni.

Viszont ehhez fel kell hagyni a régi rossz szokásokkal. Aki szinte napi szinten eszik egy kis chipset, egy kis csokit, nápolyit, kekszet,gyorséttermekben étkezik, szénsavas üdítőket vásárol, számukra a legegyszerűbb mód, ha gyökeresen változtatnak étkezési szokásaikon, és felhagynak ezekkel. Ha ugyanezt a pénzt inkább arra fordítanák, hogy egészségesebb, minőségi táplálkozást folytassanak első körben nem lesz üresebb a pénztárcájuk,másodszor pedig javul az életminőségük, az egészségük. Mellé, ha párosítunk még napi 20-30 perc testmozgást is elmondhatjuk, hogy mindent megteszünk az egészségünkért.

Ugyanígy kifogás, hogy az egészséges ételek drágák, ezért nem veszem meg, azoknál az embereknél, akik dohányoznak és napi 5 kv-t is megisznak, hiszen a dohányzás és túlzott kávéfogyasztás nemcsak hogy a pénzt viszi, de rövid és hosszú távú egészségromboló hatásával a végén még több pénzt fogunk költeni gyógyszerre, ahelyett, hogy inkább felhagynánk rossz szokásunkkal.

Azonban sokan vannak, akik igyekeznek megtenni mindent, hogy a lehető legolcsóbban, de mégis egészségesen tudják megoldani saját és családjuk étkeztetését.

Íme, néhány ötlet, amivel nem kell szórnod a pénzt és mégis egészséges tudsz maradni, finomakat tudsz főzni, amit a tested is meghálál.

Zabpehely

Az egyik legjobb szénhidrát forrás. Lassan szívódik fel,hosszú távon teltségérzetet biztosít, felhasználható reggelire, ebédfőzéshez,desszertnek. Ára pedig igazán kedvező. Ha körbe nézel már 200 ft alatt beszerezhetsz fél kilót, ami nagyon sokáig elég és süthetsz, főzhetsz vele.Rengeteg rostot is tartalmaz.

Alma

A gyümölcs, amit biztos, hogy egész évben kedvező áron megtudsz vásárolni. Létezik belőle édesebb, savanyúbb, kicsi-nagy, piros-zöld,magas a vitamin tartalma, sok rostot tartalmaz és a gyerekek is szeretik.Ehetjük akár önmagában is, de készíthetünk belőle desszertet, kompótot. Hogy vonzóvá varázsoljuk a gyerekek számára is, szeleteljük fel cikkekre, vagy reszeljük le.

Tojás

Kitűnő fehérje forrás és mindemellett nem is drága. Ha nem 8tojásos piskótát akarsz belőle készíteni, hanem mondjuk egy vacsorát vagy reggelit, akkor a fejenkénti 2-3 tojás máris nem vészes árban. Ráadásul, akinek nincsenek koleszterin problémái, bátran fogyaszthat belőle akár 4-5 darabot is egy héten.

Káposzta

Remek C-vitaminforrás, és rengeteg étel készíthető belőle

Hüvelyesek

A növényi fehérje tartalma magas, rengeteg vitamint tartalmaz. Ha a fejtett babot 7-8 órára vízbe áztatod főzés előtt, biztos, hogy semmiféle problémát nem okoz a fogyasztása. Készíthetünk bablevest,babfőzeléket, csilis babot, és számos ételbe bele tehetjük.

Helyi áru

Ha tehetjük, látogassunk el egy élelmiszer piacra, néha megéri picit utazni is érte, hogy igazán friss és olcsó árut kapjunk. Ráadásul sok-sok árus közül válogathatunk így mindenből megkereshetjük a legolcsóbbat,és a zöldségek hűtőben tárolva akár egy hétig frissen tarthatóak. Szuper leveseket, salátákat készíthetünk, köreteket, házi savanyúságokat.

A piacokon a henteseknél gyakran olcsóbban juthatunk hozzá a húsáruhoz is vagy éppen a halhoz, de érdemes a boltok kínálatát is nézni, és kihasználni az akciókat, illetve ez esetben a fagyasztónkat is.

Tejtermékek

Nem feltétlenül jobb a drágább elv alapján, érdemes kipróbálni a boltok saját márkájú termékeit is, hiszen gyakran, fél áron hozzájuthatunk és a tartalmuk ugyanaz. Főleg ha egy natúr joghurtról beszélünk, ami a legegészségesebb az összes joghurt közül, hiszen nem tartalmaz hozzáadott cukrot, otthon pedig kedvünkre ízesíthetjük.

Szállásfoglalás, autóbérlés, repülőjegy, hajósutak kedvező áron.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply