0
Diéta és Fogyókúra

Győzd le!- mondj nemet a hizlaló ételekre könnyen!

2011. September 3. Saturday

A diétázók nagy része ott bukik el, hogy teljes lelkesedéssel bele vágnak a diétába, és ezzel egyidejűleg el is tiltják magukat mindentől, ami hizlaló, azoktól az ételektől is, amelyek a kedvenceik. Se csoki, se süti, se pizza, se hamburger, se édesség, se alkohol, se… és ilyenkor az ember kitart akár 1-2 hétig is, majd egy farkaséhség kíséretében felfalja az egész hűtőt és gyakorlatilag 2 hét munkája vész oda.

Ha egészségesen szeretnél étkezni és le szeretnél fogyni, de nem tudsz lemondani a hizlaló ételekről, akkor nem fogsz tartósan lefogyni. Ez így egyszerűen hangzik, de a kivitelezése sokszor nehéznek tűnik. Pedig van megoldás, és nem olyan nehéz. Egy kis tervezést igényel és természetesen kivitelezést.

Tervezést, hiszen a mai naptól változtatnod kell egy-két szokásodon. Gondolkodj el, mi az, ami miatt mindig elbukik a diétád, azért mert nem szeretnél mindig salátát és húst enni? Szereted a fagyit, a csokit, a sütit, a hamburgert, a pizzát? Akkor ne vond meg magadtól, csak tervezd bele az étkezésedbe és készítsd el magadnak otthon egészséges alapanyagokból.
A hamburger isteni finom, ha teljes kiőrlésű buciból készül, csirkével és friss salátával, light majonézzel, ketchuppal és mustárral. A pizza tésztáját is elkészítheted otthon, mondjuk tönkölybúza lisztből, keverheted szénhidrát csökkentett liszttel is. A feltét pedig legyen könnyű és friss alapanyagokból.

Ha szereted a gyorséttermekben kapható ételeket, akkor tűzz ki egy napot, és mondjuk, egyél minden szombaton ebédre valami „gyorskaját”, amit te magad készítesz el. Hidd el, laktatóbb, egészséges és a tudat miatt, hogy nem ez az, amitől elhízhatsz, még jobban is fog esni. Késő délutánra pedig iktass be egy óra testmozgást.

A csokiról, a fagyiról sem kell lemondanod, csak a napi egy tábla milkáról. De akár heti többször is megengedhetsz magadnak a délelőtti kávé mellé egy kocka 70-90 %-os fekete csokoládét, aminek antioxidáns hatása még jótékonyan is hat a szervezetre. A lényeg az időpont. Mindenképpen délelőtt fogyaszd.

Miért jó, ha nem száműzöd ezeket az ételeket az étlapodról, csak helyettesíted kevésbé hizlaló vagy egészséges társaival? Mert ez az, amit egy egész életen át tudsz tartani. Amikor este a falat kaparod egy szelet csokiért, mit gondolsz, kibírod, hogy soha többé ne egyed vagy maximum havonta egyszer? Biztos vagyok benne, hogy egyszerűbben fogsz nemet mondani az ilyen helyzetekben, ha tudod, hogy másnap délelőtt simán megehetsz egy kockával.

Könnyebben fogsz elsétálni a meki mellett, ha tudod, hogy hétvégén otthon házi hamburgert készítesz. A család is jobban fogja értékelni. Akár délelőtti családi program is lehet a közös főzés, és a gyerekeket is egészségtudatos táplálkozásra kell szoktatni.

A következő cikkben megnézzük, hogy mit is tehetünk, hogy ha ránk tör a farkaséhség és a kitartásunk imbolyog. Néhány hasznos tipp, hogy az akaratunk a helyén maradjon és legyőzzük önmagunkat.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply