0
Diéta és Fogyókúra

Zabpehely – fogyni és egészségesnek maradni

2011. October 19. Wednesday

A régi filmekben lehetett hallani a gyerekek nemtetszését,ahogy zabkását kaptak reggelire, ma pedig már mindenki ezzel próbál fogyni.

Nem véletlenül. A zabpehely rengeteg formában használható fel,akár édes, sós ételekhez, az íz variációk száma végtelen, így akár percek alatt  varázsolhatunk magunknak egy egészséges reggelit.

A zabpehely amellett, hogy kitűnő szénhidrát forrás, mert lassan szívódik fel, rost és fehérjetartalma is magas, és ásványi anyagokban,vitaminokban gazdag. B-vitamin tartalma mellett, cinket, magnéziumot,kalciumot, vasat, foszfort és rezet tartalmaz.

Rost tartalmának köszönhetően kitűnően tisztítja a beleket és jótékony hatást gyakorol az emésztésre, emésztőrendszerre. Az oldható rosttartalomnak köszönhetően lassítja az emésztési folyamatokat ezzel hozzájárulva a vércukorszint lassú emelkedéséhez. Így az inzulinszint sem emelkedik ugrásszerűen,elkerül a farkaséhség, a falási rohamok, teltségérzetet biztosít hosszú távon,és cukorbetegek is fogyaszthatják. Diétázóknak is jó hír, hogy a főtt zabpehelymég alacsonyabb glikémiás indexxel rendelkezik, mint a sima társa, így az mégkedvezőbben befolyásolja a súlyvesztést.

Növényi fehérje tartalma bár nagy, de érdemes állatival kiegészíteni, éppen ezért szokták a zabkását tejjel felfőzni. De még kiválóbb,ha savanyúbb dolgokkal próbálkozunk, mint például a joghurt, vagy kefir.

Mindemellett bőrproblémák ellen is kiváló. A száraz és az ekcémás bőrt kitűnően kezelhetjük vele, ha egy vászonzsákba zabpelyhet helyezünk, és ezen keresztül folyassuk át a forró fürdővizet. Majd ebben fürödjünk meg.

Természetes lúgosító hatása révén, segít az elsavasodott szervezet helyreállításában. Jótékonyan hat az erekre és a csontokra is.

Nyugtató hatásáról is ismert, mivel pantoténsavat tartalmaz,illetve B1, B6 vitamin tartalma pozitívan hat a pszichére, és leküzdi a krónikus fáradtságot. A mag alkoholos kivonatát altatószerként is használják.

Fontos megjegyezni, hogy nemcsak felnőtteknek ajánlott a zabpehely vagy a zabpehelyből készült ételek fogyasztása, hanem a gyermekeknek és időseknek egyaránt. De mindenképpen a natúr változatot vásároljuk meg és természetes édesítővel ízesítsük, vagy mézzel. Az agyoncukrozott bolti változatok többet ártanak mint használnak.

 

Szállásfoglalás, autóbérlés, repülőjegy, hajósutak kedvező áron.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Hópehelynyi egészség | svihak.hu 2015. November 9. Monday at 06:49

    […] főzőcskézést és szemezgetést kívánok Nektek ebben a kimeríthetetlen témában! Forrás: https://erezdmagadjol.hu/2011/10/zabpehely-fogyni-es-egeszsegesnek-maradni/ http://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-01-03/idealis-taplalek http://www.vitalzone.hu/zab.html# […]

  • Reply Kovács Ildikó 2015. March 24. Tuesday at 18:12

    Üdv.!
    Nagyon szeretem a zabpelyhet, édesítőszerrel szoktam enni, pici só kis dió, v. bármi olajos mag és a tetejére egy kis lekvár. Laktató, reggelire kitűnő. Ebédig biztos kihúzza vele az ember. Még a sós változatát nem kóstoltam, nem próbáltam.
    Köszönöm a cikket, nagyon érdekes, bő információt kaptam!
    Szép napot, tisztelettel: Kovács Ildikó

  • Leave a Reply