A régi filmekben lehetett hallani a gyerekek nemtetszését,ahogy zabkását kaptak reggelire, ma pedig már mindenki ezzel próbál fogyni.
Nem véletlenül. A zabpehely rengeteg formában használható fel,akár édes, sós ételekhez, az íz variációk száma végtelen, így akár percek alatt varázsolhatunk magunknak egy egészséges reggelit.
Rost tartalmának köszönhetően kitűnően tisztítja a beleket és jótékony hatást gyakorol az emésztésre, emésztőrendszerre. Az oldható rosttartalomnak köszönhetően lassítja az emésztési folyamatokat ezzel hozzájárulva a vércukorszint lassú emelkedéséhez. Így az inzulinszint sem emelkedik ugrásszerűen,elkerül a farkaséhség, a falási rohamok, teltségérzetet biztosít hosszú távon,és cukorbetegek is fogyaszthatják. Diétázóknak is jó hír, hogy a főtt zabpehelymég alacsonyabb glikémiás indexxel rendelkezik, mint a sima társa, így az mégkedvezőbben befolyásolja a súlyvesztést.
Növényi fehérje tartalma bár nagy, de érdemes állatival kiegészíteni, éppen ezért szokták a zabkását tejjel felfőzni. De még kiválóbb,ha savanyúbb dolgokkal próbálkozunk, mint például a joghurt, vagy kefir.
Mindemellett bőrproblémák ellen is kiváló. A száraz és az ekcémás bőrt kitűnően kezelhetjük vele, ha egy vászonzsákba zabpelyhet helyezünk, és ezen keresztül folyassuk át a forró fürdővizet. Majd ebben fürödjünk meg.
Természetes lúgosító hatása révén, segít az elsavasodott szervezet helyreállításában. Jótékonyan hat az erekre és a csontokra is.
Nyugtató hatásáról is ismert, mivel pantoténsavat tartalmaz,illetve B1, B6 vitamin tartalma pozitívan hat a pszichére, és leküzdi a krónikus fáradtságot. A mag alkoholos kivonatát altatószerként is használják.
Fontos megjegyezni, hogy nemcsak felnőtteknek ajánlott a zabpehely vagy a zabpehelyből készült ételek fogyasztása, hanem a gyermekeknek és időseknek egyaránt. De mindenképpen a natúr változatot vásároljuk meg és természetes édesítővel ízesítsük, vagy mézzel. Az agyoncukrozott bolti változatok többet ártanak mint használnak.
Szállásfoglalás, autóbérlés, repülőjegy, hajósutak kedvező áron.
2 Comments
[…] főzőcskézést és szemezgetést kívánok Nektek ebben a kimeríthetetlen témában! Forrás: https://erezdmagadjol.hu/2011/10/zabpehely-fogyni-es-egeszsegesnek-maradni/ http://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-01-03/idealis-taplalek http://www.vitalzone.hu/zab.html# […]
Üdv.!
Nagyon szeretem a zabpelyhet, édesítőszerrel szoktam enni, pici só kis dió, v. bármi olajos mag és a tetejére egy kis lekvár. Laktató, reggelire kitűnő. Ebédig biztos kihúzza vele az ember. Még a sós változatát nem kóstoltam, nem próbáltam.
Köszönöm a cikket, nagyon érdekes, bő információt kaptam!
Szép napot, tisztelettel: Kovács Ildikó