0
Diéta és Fogyókúra

Mediterrán diéta

2011. September 14. Wednesday

A Földközi-tenger környékén élő népek közkedvelt diétája a mediterrán diéta, ami egy kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást biztosít.

Diéta mellett a szív és érrendszeri betegséggel küszködőknek is javasolt étkezési mód.

8 fő alappillére van a mediterrán diétának, amit ha betartunk, akkor egy tartós fogyásban lesz részünk, mindemellett, hogy egészségünket megőrizzük.

1.Fontos a zöldség és gyümölcsfogyasztás, napi 5 alakalommal kell főként zöldségeket fogyasztani, amivel nemcsak eltelünk, de biztosítjuk a rostbevitelt és a szervezetnek a vitamin és ásványi anyag szükségletet is. Igyekezzünk inkább idény gyümölcsök és zöldségek közül válogatni, hiszen ezeknek magasabb a vitamin tartalma és kevesebb vegyszert tartalmaznak.

2.Gabonafélék, barna rizs, burgonya, kenyér. Péktermékekből a teljes kiőrlésűt válasszuk. Ezzel fedezhetjük a napi szénhidrát és rostszükségletet, ami fontos az izmok működéséhez, és energiát biztosít.

3.Fogyasszunk olíva olajat. Kerüljük az állati eredetű zsírokat, és a zsírok a napi összenergia maximum 25%-át tegyék ki.

4.Édesség gyanánt gyümölcsöt fogyasszunk. Kerüljük a finomított cukros és lisztes édességek fogyasztását, maximum heti 1-szermegengedett.

5.Vörösborfogyasztás ajánlott étkezés közben. Napi maximum 1pohárral. Természetesen aki vezet ne igyon.

6.Hetente maximum 3-4-szer fogyasszunk húsokat. Ilyenkor is baromfit válasszunk, vörös húst havonta 1-szer együnk csak, és minimum 1-szerfogyasszunk halat.

7.Tojást maximum 4 darabot ehetünk egy héten.

8.Mérsékelten iktassunk be az étrendbe zsírszegény joghurtot és túrót
Mértékletesség étkezéskor. Együnk kevesebbet reggelire,ebédre és vacsorára. Inkább iktassunk be köztes étkezéseket. Tízóraira és uzsonnára fogyasszunk gyümölcsöt és olajos magvakat.

A mediterrán diétával nemcsak a túlsúlytól szabadulhatunk meg. Csökken a vérnyomás, a szív és érrendszeri megbetegedés kockázata, a cukorbetegség kockázata, javul az életminőség és akár 10 évvel is továbbélhetsz.

Szállásfoglalás, autóbérlés, repülőjegy, hajósutak kedvező áron.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply