Tippek szaunázáshoz

Tippek szaunázáshoz

A szaunázás a finneknél a mindennapok elengedhetetlen része és nálunk is egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy tisztítsák szervezetüket és felfrissüljenek testileg, lelkileg. Azonban nem mindegy hogyan is fogunk hozzá. Pár szabályt érdemes tudni és megjegyezni mielőtt a szaunába indulunk.

A klasszikus szaunázás ruhátlanul történik, hiszen így tud az egész bőrfelület zavartalanul izzadni. Ez azonban sok helyen nem megengedett és személyenként változó, hogy ki szeret ily módon szaunázni. A legelterjedtebb viselet a fürdőruha vagy a magunk köré csavart törölköző.
A szaunába ne viseljünk ékszert, még a gyűrűt is érdemes levenni, hiszen a melegtől megdagadnak ujjaink.

Legjobb szállásajánlatok az utazol.hu-n 

Legideálisabb étkezés után 1,5-2 órával menni, mivel teli gyomorral vagy éppen éhgyomorral akár rosszul is lehetünk. Közvetlenül edzés után sem szabad menni, minimum fél órát kell pihenni előtte.

Másnaposan vagy ittas állapotban, begyógyszerezve se használjuk a szaunát.
Amikor megérkezünk, a legfontosabb, hogy távolítsuk el sminkünket és zuhanyozzunk le, hogy megtisztítsuk a bőrfelületet. Ez után töröljük magunkat teljesen szárazra. Nedves testen nehezebben indul be az izzadás.
A szaunában egyszerre legfeljebb 10 percig érdemes tartózkodni, ha kezdők vagyunk, akkor fokozatosan szoktassuk magunkat ehhez az időhöz.

Bent a szaunában ne tornázzunk, mozogjunk, a forróság így is épp eléggé megterheli a szívet és a légzést. Helyezkedjünk kényelembe a számunkra megfelelő lépcsőfokon, és pihenjünk, figyeljünk magunkra, relaxáljunk, ne csapjunk zajt, ne zavarjuk szaunázó társainkat.
10 perc után hagyjuk el a szaunát, és hűtsük le magunkat. Nem kell egyből a hideg vízbe ugrani, ez csak a tapasztaltaknak, szauna edzetteknek ajánlott, ha nem esik jól a hideg zuhany, akkor kezdjük langyos vízzel. Miután lehűtöttük a testünket pihenjünk egy kicsit. Majd mehetünk vissza a szaunába.

Összesen 3-szor szoktak 10 percet bent tartózkodni, de ha az elején nem bírjuk, akkor sincs semmi gond, szépen fokozatosan kell a szervezetet hozzá szoktatni.
A legvégén miután lehűtöttük magunkat,relaxáljunk, pihenjünk még fél órát. Pótoljuk az elvesztett folyadékot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Social Media Icons Powered by Acurax Social Profile Design Experts
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers